Θ. Σκυλακάκης: Πάνω από 2 δισ. ΣΔΙΤ στην Υγεία μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης

Έκανε λόγο για μεγάλο και φιλόδοξο σχέδιο

Το σχέδιο για την Υγεία, μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης, «είναι και πολύ μεγάλο και πολύ φιλόδοξο», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στο 20ό HealthWorld που διοργάνωσε το Ελληνικό - Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

Παράλληλα, σημείωσε ότι «τα ποσά αθροιστικά, υπολογίζοντας και τις συμπράξεις ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, θα ξεπεράσουν τα 2 δισ. σε προϋπολογισμό δημοσίων επενδύσεων», υποστήριξε ο υπουργός.

Αναφερόμενος στον σχεδιασμό που υπάρχει, υποστήριξε ότι η «η παρέμβαση στην Υγεία περιλαμβάνει μαζικό εκσυγχρονισμό και ανακαίνιση τόσο των υποδομών που έχουμε στη πρωτοβάθμια υγεία, όσο και την δευτεροβάθμια.

Μεγάλες επενδύσεις στην ψηφιακή αναβάθμιση με κεντρικό άξονα το να αποκτήσουμε όλοι έναν πραγματικό φάκελο ασθενή».

Ιδιαίτερα αναφορά έγινε από τον Θ. Σκυλακάκη στο clow back. Χαρακτηριστικά τόνισε, ότι «σημαντική μεταρρύθμιση στο clow back με την Πολιτεία να αναλαμβάνει την υποχρέωση στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης να το μειώσει σημαντικά στα επόμενα τέσσερα χρόνια. Και αν δεν ολοκληρωθεί αυτή η μεταρρύθμιση, κάτι που απεύχομαι, τότε θα πληρώσει ο κρατικός προϋπολογισμός, ένα μέρος της αποτυχίας.

Ταυτόχρονα παίρνουμε σημαντικές επιδοτήσεις για τον χώρο του φαρμάκου με αντάλλαγμα την μείωση του clow back ύψους 250 εκατ. Αυτό θα επιτρέψει την πραγματοποίηση πολύ σημαντικών ιδιωτικών επενδύσεων στο συγκεκριμένο χώρο.

Για την προσέλκυση ξένων ιδιωτικών επενδύσεων υπάρχουν σημαντικά εργαλεία μέσα από το Ταμείο, ειδικά για τον τομέα της Έρευνας και Τεχνολογίας. Μοναδική προϋπόθεση η συγχρηματοδότηση».

Σημείωσε επίσης, ότι «ένα άλλο εργαλείο είναι τα δάνεια από το Ταμείο, με ιδιαίτερα χαμηλό επιτόκιο που για την αρχή θα είναι της τάξεως του 0,35%. Οι όροι είναι ξεκάθαροι. Το 20% με ίδια κεφάλαια, το 30% τραπεζικός δανεισμός και εφόσον συντρέχουν και οι δύο αυτοί όροι μπορεί να δοθεί χρηματοδότηση μέσα από το Ταμείο της τάξεως του 30% έως 50%».

Ειδική αναφορά έκανε ο υπουργός στην πανδημία και στις συνθήκες που υπήρξαν στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα τόνισε:

«Η πανδημία είναι ίσως η μεγαλύτερη οικονομική κρίση- από πλευράς μεγέθους -της σύγχρονης εποχής, αφού είναι η πρώτη φορά που είχαμε μία παγκόσμια ύφεση και μία κρίση που οι περισσότερες χώρες αντιμετώπισαν με ορθολογικό τρόπο και με μία σχετική επιτυχία.

Η Ελλάδα αντιμετώπισε αυτή την πανδημία, όντας η πλέον ευάλωτη χώρα της Δυτικής Ευρώπης απέναντι σε αυτό το φαινόμενο.

Και αυτό συνέβη, όχι γιατί ερχόμασταν από τα μνημόνια, αλλά κυρίως γιατί η δομή της οικονομίας ήταν ευάλωτη απέναντι σε μία πανδημία.

Γιατί ήμασταν ευάλωτοι;

* Είχαμε έναν από τους πιο γερασμένους πληθυσμούς στην Ευρώπη.

* Η κρίση έπληξε κυρίως τους τομείς τουρισμού, υπηρεσιών, εστίασης, ψυχαγωγίας, πολιτισμού, αθλητισμού … που ως μερίδιο του ΑΕΠ στην Ελλάδα είναι πολύ σημαντικότερες σε σχέση με άλλες χώρες.

* Η Ελλάδα από πλευράς κοινωνικής και γεωγραφικής δομής είναι εξαιρετικά ευάλωτη, διότι είχαμε δύο μεγάλα αστικά κέντρα που ευνοούν την μετάδοση των ασθενειών, λόγω του συγχρωτισμού των ανθρώπων.

* Είμαστε ένα γεωγραφικό σταυροδρόμι που έχει ταυτόχρονα νόμιμη μετακίνηση με την μορφή των εποχικών εργατών, παράτυπη μετανάστευση σε μεγάλους αριθμούς και

* Τον τουρισμό που εκτός του οικονομικού κόστους είχε και ένα αυξημένο υγειονομικό κόστος λόγω των μετακινήσεων και

* Θέματα κουλτούρας. Τελευταία άλλαξαν τις συνήθειες μας και πάψαμε να αγκαλιαζόμαστε, αλλά στο πρώτο διάστημα ήμασταν εξαιρετικά ευάλωτοι».

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ