Τουλάχιστον 75% κάτω ο τουρισμός στην Ελλάδα

Τουλάχιστον 75% κάτω ο τουρισμός στην Ελλάδα

Το «παιχνίδι» διμερών συμφωνιών που προωθούν Αυστρία και Γερμανία για ανταλλαγή τουριστών και η ελληνική αντίδραση

Τουλάχιστον το 75% αναμένεται να αγγίξουν οι ακυρώσεις των κρατήσεων από το εξωτερικό τη φετινή τουριστική σεζόν στην Ελλάδα, σύμφωνα με την μέχρι τώρα αλληλογραφία των ξένων τουρ οπεράτορ με τα ελληνικά τουριστικά γραφεία.

Παράγοντες της τουριστικής αγοράς κάνουν λόγο για δύο σενάρια :

  • το κακό, κατά το οποίο η σεζόν θα περιοριστεί σε ελάχιστους μήνες
  • και το καταστροφικό, κατά το οποίο η σεζόν δε θα ξεκινήσει καν, κυρίως σε ότι αφορά στον εισερχόμενο τουρισμό.

Όσο και να ενισχυθεί ο εσωτερικός τουρισμός, οι απώλειες από τη μη άφιξη ξένων τουριστών είναι αδύνατο να καλυφθούν, αφού η Ελλάδα πρακτικά τριπλασιάζει τον πληθυσμό της κατά την τουριστική σεζόν.

Ο κίνδυνος των διμερών κρατικών συμφωνιών και η απειλή του «εσωτερικού τουρισμού»

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει δύο αρνητικές για τον εισερχόμενο τουρισμό τάσεις:

  • η πρώτη αφορά στη στάση αρκετών ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, με πιο χαρακτηριστική και πρόσφατη αυτή της Γαλλίας, που προτρέπουν τους πολίτες τους να κάνουν διακοπές εντός συνόρων.
  • η δεύτερη αφορά στη διαφαινόμενη πρακτική κάποιων χωρών, όπως η Αυστρία, να συνάψουν διμερείς κρατικές συμφωνίες για να ανοίξουν τα μεταξύ τους σύνορα.

Το πρώτο παράδειγμα ήρθε από την Αυστρία, όπου η υπουργός Τουρισμού, Ελίζαμπεθ Κόστινγκερ, δήλωσε:

«Η Γερμανία, όπως και η Αυστρία, είναι στο σωστό δρόμο. Και φυσικά αυτό είναι προαπαιτούμενο για το ενδεχόμενο να ανοίξουν τα σύνορα τους επόμενους μήνες. Βρισκόμαστε σε στενή συνεργασία με τους γείτονές μας. Έχουμε την ίδια αντίληψη για την αντιμετώπιση του κορονοϊού και επίσης προσπαθούμε να επανεκκινήσουμε τον τουρισμό και τους κλάδους αναψυχής και εστίασης».

Για πρακτικές Eurovision έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Τουριστικών & Ταξιδιωτικών Γραφείων Ελλάδας, FedHATTA, Λύσανδρος Τσιλίδης.

Ξενοδόχοι: Να μπούνε κοινοί κανόνες για όλους

Στην Ιταλία, οι ξενοδόχοι έχουν ήδη ξεκινήσει προετοιμασίες για να υποδεχθούν τουρίστες.

Στην Ελλάδα, οι ξενοδόχοι περιμένουν ακόμα τα πρωτόκολλα υγείας που θα συστήσουν οι υγειονομικές αρχές για τους νέους κανόνες λειτουργίας με τήρηση αποστάσεων σε χώρους υποδοχής, εστίασης και παραλίες.

Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΞΕΕ) τονίζει ότι είναι κρίσιμο οι όροι να είναι κοινοί τουλάχιστον σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να διασφαλιστούν ίσοι όροι ανταγωνισμού. Όμως, η μέχρι τώρα κατακερματισμένη αντίδραση της Ευρώπης απέναντι στην πανδημία δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.

«Πέρα από το πότε θα ανοίξουμε, το σημαντικό για εμάς είναι πώς θα ανοίξουμε» τονίζει στο euronews ο πρόεδρος του ΞΕΕ, Αλέξανδρος Βασιλικός. «Όταν ανοίξουν τα ελληνικά ξενοδοχεία, θέλουμε να είναι απόλυτα ασφαλή για τους επισκέπτες και να "χτίσουμε" το τουριστικό μας προϊόν για τις επόμενες χρονιές, με τα νέα δεδομένα. Ο τρόπος λειτουργίας των ξενοδοχείων πρέπει να είναι, κατά την άποψή μας, ενιαίος στην Ευρώπη. Αυτό προωθούμε και μέσα από τις ευρωπαϊκές οργανώσεις μας. Δεν ξέρω όμως κατά πόσο μπορούμε να ευελπιστούμε ότι θα υπάρχει ενιαίος τρόπος λειτουργίας όσον αφορά στα υγειονομικά στανταρ των ξενοδοχείων.»

«Αχαρτογράφητα νερά» οι τιμές

Ένα επίσης θολό τοπίο είναι αυτό του κόστους των διακοπών, όταν αυτές γίνουν εφικτές.

Οι αλλαγές στη λειτουργία των αεροπορικών εταιρειών (με την χρήση προστατευτικού εξοπλισμού και τις άδειες θέσεις), αλλά και των ξενοδοχείων (μείωση των διαθέσιμων κλινών, αποστάσεις στους χώρους κλπ) αναμένεται να αυξήσουν το κόστος. Το γεγονός αυτό γεννά φόβους ότι οι τιμές των τουριστικών πακέτων θα εκτοξευτούν, κάνοντας τις διακοπές στο εξωτερικό «προνόμιο των λίγων».

Από την άλλη πλευρά, η μειωμένη ζήτηση αναμένεται να εξισορροπήσει αυτή την τάση, αφού οι επιχειρήσεις θα χρειαστεί να παρουσιάσουν ελκυστικά πακέτα για να προσελκύσουν τους επιφυλακτικούς ταξιδιώτες.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ