Τρία σενάρια για τη μείωσή της προκαταβολής φόρου

Τρία σενάρια για τη μείωσή της προκαταβολής φόρου

Στόχος είναι το 2021 η κυβέρνηση να μην αναγκασθεί να επιστρέψει χρήματα στις επιχειρήσεις και στους ελεύθερους επαγγελματίες, εξέλιξη που θα δημιουργούσε προβλήματα στον επόμενο προϋπολογισμό.

Τρία σενάρια για τη μείωση προκαταβολής φόρου των επιχειρήσεων εξετάζει εν μέσω της κρίσης του κορονοϊού το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Σύμφωνα με την εφημερίδα "Καθημερινή", τα σενάρια αυτά είναι τα εξής:

-Το πρώτο προβλέπει την οριζόντια μείωση της προκαταβολής από το 100% σήμερα στο 50%. Με τον τρόπο αυτό θα διευκολυνθούν όλες οι επιχειρήσεις και είναι ο πιο εύκολος τρόπος για να υλοποιηθεί το σχέδιο. Ωστόσο, το σενάριο αυτό δεν θα αποτυπώνει την πραγματική κατάσταση της αγοράς καθώς κάποιοι κλάδοι καταγράφουν σημαντική αύξηση του τζίρου.


-Το δεύτερο σενάριο προβλέπει τη μείωση της προκαταβολής φόρου με βάση τον ΚΑΔ. Δηλαδή η μείωση της προκαταβολής φόρου αφορά μόνο τις πληττόμενες επιχειρήσεις. Και αυτό όμως το σενάριο ενέχει κινδύνους αφού όπως αναφέρει παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών στην εφημερίδα “Καθημερινή” είναι πολύ εύκολο να εμφανίσει κάποιος πτώση τζίρου κατά 20% για να επωφεληθεί των ευνοϊκών μέτρων .

-Το τρίτο σενάριο το οποίο φαίνεται να προκρίνει το οικονομικό επιτελείο είναι οι στοχευμένες μειώσεις στην προκαταβολή φόρου ανάλογα με το ύψος της ζημίας. Για παράδειγμα σε κάποια επιχείρηση που έχει μείωση του τζίρου 70% το πρώτο εξάμηνο να μειωθεί η προκαταβολή φόρου κατά 50% ενώ σε άλλη που έχει μείωση του τζίρου 205 η προκαταβολή φόρου να περιοριστεί κατά 205 -30% .

Το σενάριο αυτό μπορεί να εφαρμοστεί είτε ανά κλάδο είτε ανά επιχείρηση με βάση τα δηλωθέντα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου και τις φορολογικέ ς δηλώσεις εισοδημάτων –κερδών για τη χρήση του 2019. Όπως τονίζει ο ίδιος παράγοντας στην εφημερίδα “Kαθημερινή", το σενάριο αυτό μπορεί να κολλήσει σε τεχνικά προβλήματα και εντέλει να αποφασισθεί η ευκολότερη λύση που είναι η οριζόντια μείωση της προκαταβολής.

Σε κάθε περίπτωση στόχος είναι το 2021 η κυβέρνηση να μην αναγκασθεί να επιστρέψει χρήματα στις επιχειρήσεις και στους ελεύθερους επαγγελματίες, εξέλιξη που θα δημιουργούσε προβλήματα στον επόμενο προϋπολογισμό.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ