Τροπολογίες για την επιστρεπτέα προκαταβολή κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη

Σε επανακατάθεση δύο σημαντικών τροπολογιών, οι οποίες είχαν απορριφθεί κατά την ψήφιση προηγούμενων νομοσχεδίων από την κυβέρνηση, προχωρούν οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη.

Συγκεκριμένα, η πρώτη τροπολογία – πρόταση νομοθετικής ρύθμισης από 63 βουλευτές, αφορά τη μη επιστρεπτέα επιχορήγηση των Περιφερειών, προς τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, με την οποία καθίσταται αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη.

Η ενίσχυση καταβάλλεται από τις Διαχειριστικές Αρχές των Περιφερειών με την μορφή επιχορήγησης κεφαλαίου κίνησης (μη επιστρεπτέα επιχορήγηση), η οποία χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) στο πλαίσιο των οικείων Επιχειρησιακών Προγραμμάτων τους 2014-2020.

Οι βουλευτές μέσω της προταθείσας τροπολογίας, επιδιώκουν να ρυθμιστεί ότι η μη επιστρεπτέα επιχορήγηση δεν υπόκειται σε οποιονδήποτε φόρο, τέλος, εισφορά ή άλλη κράτηση υπέρ του Δημοσίου συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, είναι ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και τα νομικά πρόσωπά τους, τα ασφαλιστικά ταμεία και τα πιστωτικά ιδρύματα, ώστε να αποτελέσει ένα ουσιαστικό χρήσιμο εργαλείο και να καλυφθούν πραγματικές τρέχουσες ανάγκες των επιχειρήσεων, οι οποίες δεν έχουν άλλες πηγές εσόδων, για μεγάλο διάστημα.

Η δεύτερη τροπολογία, 44 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία με πρωτοβουλία του Σωκράτη Βαρδάκη, αποτελεί πρόταση νομοθετικής ρύθμισης ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα που παρουσιάστηκε, με τους χιλιάδες εποχακά εργαζόμενους που δεν μπορούσαν να ενταχθούν σε επιδότηση ανεργίας μετά τη λήξη της περιόδου αναστολής σύμβασης.

Συγκεκριμένα, εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στα αεροδρόμια, αλλά και σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό (τουριστικά γραφεία, γραφεία ενοικιάσεως αυτοκινήτων, οδηγοί ταξί, κ.λ.π.), δεν μπορούν το επόμενο διάστημα να ενταχθούν στο επίδομα ανεργίας, με αποτέλεσμα να μένουν εκτός οικονομικής στήριξης για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι επιχειρήσεις αυτές, λόγω της πανδημίας, την περίοδο του Νοεμβρίου τα  προηγούμενα έτη, απασχολούσαν προσωπικό έως 25% του προσωπικού που απασχολούσαν την υψηλή περίοδο του καλοκαιριού, ενώ τον Νοέμβριο του 2020, λόγω της επέκτασης αναστολών συμβάσεων που υπήρξε εξαιτίας του 2ου lockdown, δεν πληρούσαν το κριτήριο αυτό. Έτσι φέτος αυτές οι επιχειρήσεις δεν χαρακτηρίζονται εποχιακές.

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ