Τσίπρας: Θα βρεθούμε σε μια πραγματικότητα πιο σκοτεινή από εκείνη των σκληρών μνημονίων

Τσίπρας: Θα βρεθούμε σε μια πραγματικότητα πιο σκοτεινή από εκείνη των σκληρών μνημονίων

«Οι προβλέψεις του ΔΝΤ για ύφεση το 2020 κοντά στο 10%, μπορεί να είναι από τα πιο θετικά σενάρια»

Τον φόβο του ότι ως Ελλάδα «θα βρεθούμε σε μια πραγματικότητα πιο σκοτεινή από εκείνη των σκληρών μνημονίων», μετά από τρεις μήνες της κρίσης που προκαλεί ο κορονοϊός, εξέφρασε μέσω τηλεοπτικής του παρέμβασης ο Αλέξης Τσίπρας.

Για το «μαλακό μαξιλάρι» που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση, είπε: «Για ποιο "μαξιλάρι" λένε, αυτό που πριν τις εκλογές μας έλεγαν ότι είναι αχρείαστο και ότι δεν υπήρχε; Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση και ο κ. Μητσοτάκης πηγαίνουν με μια λογική βλέποντας και κάνοντας. Και αρνείται να συζητήσει για τις αναγκαίες παρεμβάσεις.

Γνωρίζω ότι αυτήν τη στιγμή, η δυνατότητα που έχει η ελληνική οικονομία, χάρη σε αυτό το μαξιλάρι του ΣΥΡΙΖΑ, αν δεν υπήρχε, θα είχαμε ήδη χρεοκοπήσει χωρίς να το ξέραμε. Η κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει με πλήρη διαφάνεια των δημόσιων οικονομικών. Να στηρίξει τους μισθούς, την εργασία, για να έχουμε τις μικρότερες απώλειες, όταν περάσει η επιδημία. Ειδάλλως, οι προβλέψεις του ΔΝΤ για ύφεση το 2020 κοντά στο 10%, μπορεί να είναι από τα πιο θετικά σενάρια».

«Η λογική της εμπροστοβαρούς στήριξης της ελληνικής οικονομίας, έχει να κάνει με την ανάγκη να μην οδηγηθούμε σε βαθιά ύφεση. Τότε, οι ανάγκες θα είναι διπλάσιες και τριπλάσιες. Απαιτείται πολύ μεγαλύτερη δύναμη για να σπρώξεις ένα αυτοκίνητο που είναι σταματημένο, σε σχέση με ένα που κυλάει.

Φανταστείτε πόση δύναμη χρειάζεται, εάν κυλάει ανάποδα. Οι άξονες των προτάσεών μας ήταν: η ποσότητα, η ποιότητα των μέτρων και το πότε θα εφαρμοστούν. Τα χρήματα αυτά έπρεπε να δοθούν τώρα, για να υφίσταται η προσφορά και η ζήτηση. Φοβάμαι ότι σε τρεις μήνες θα βρεθούμε σε μια πραγματικότητα δυσκολότερη και πιο σκοτεινή από εκείνη που ζήσαμε στα σκληρά χρόνια των μνημονίων.

Αυτό συνιστά μια μεγάλη εθνική κρίση και περιπέτεια. Δεν έχει το δικαίωμα ο πρωθυπουργός, ούτε και η κυβέρνηση, να σφυράει κλέφτικα. Δεν έχει δικαίωμα να μην δίνει λογαριασμό για το πότε, πώς και πού τα χρησιμοποιεί εκείνα τα χρήματα. Μίλησε τις προάλλες για 14 δισ. Τα είδατε αυτά τα 14 δισ.; Συνολικά 4 δισ. διέθεσαν. Λείπουν άλλα 10. Αυτά τα ερωτήματα δεν θα τα αφήσω να πέσουν κάτω. Θα ζητήσω μετά το Πάσχα να δώσει εξηγήσεις από τη Βουλή ο κ. Μητσοτάκης, πού ξοδεύει και πώς ξοδεύει».

Και μέσω του κεντρικού δελτίου του Kontra κατηγόρησε ότι μονοδιάστατα ξοδεύτηκαν αυτά τα χρήματα. Για να ξεκαθαρίσει: «Η μομφή δεν είναι γιατί κανείς σπάει τον "κουμπαρά", αλλά ποιο είναι το σχέδιο».

Πηγή: newsbeast.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ