Ξεκινά η σύνταξη του προϋπολογισμού του 2022

Τα πρώτα δεδομένα

Ρυθμό ανάπτυξης πάνω από 4% θα περιέχει το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2021, θέτοντας τις βάσεις για ανάπτυξη πάνω από το 6,2% και για το 2022.

Μέχρι στιγμής, μετά το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας από τον Μάιο, όλοι οι δείκτες έχουν βελτιωθεί σημαντικά: Η ανεργία υποχώρησε τον Ιούνιο στο 15% δείγμα ότι από την αρχή της περιόδου παρά τις ιδιαιτερότητες και της φετινής χρονιάς, ο τουρισμός είχε θετικές προσδοκίες και προσέλαβε εποχικό προσωπικό.

Παράλληλα, για τον Ιούνιο, οι εξαγωγές προϊόντων για τρίτο συνεχή μήνα έχουν διψήφια αύξηση που για το πρώτο μήνα του καλοκαιριού έφτασε στο 31,5%, η οικοδομική δραστηριότητα σε όρους όγκου είχε τον ίδιο μήνα αύξηση 18,2%, ενώ το λιανεμπόριο είχε τον Μάιο αύξηση του όγκου πωλήσεων κατά 15,3%.

Ο υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε σε δηλώσεις τους ότι τα δημόσια οικονομικά βρίσκονται σε ανοδική πορεία, με τα έσοδα (κυρίως από έμμεσους φόρους) να είναι αυξημένα τον Ιούλιο κατά 2 δισ. σε σύγκριση με το 2020, ενώ και οι ηλεκτρονικές συναλλαγές είναι αυξημένες σε σύγκριση με το 2019 κατά 27%. Μπορεί η εξέλιξη αυτή να οφείλεται στους περιορισμούς του κορονοϊού, αλλά είναι σίγουρο ότι η ηλεκτρονικές συναλλαγές μειώνουν το κενό στο ΦΠΑ γεμίζοντας τα κρατικά ταμεία. 

Σε ότι αφορά την πορεία του τουρισμού, η οποία τον περασμένο Μάιο κατά την έναρξη της σεζόν ήταν το μεγάλο ζητούμενο, με δεδομένη την συνέχεια της πανδημίας , ο υπουργός Οικονομικών επιβεβαίωσε ότι με βάση τις αυξήσεις (μένει αυτό να αποτυπωθεί και σε τζίρο) ο τουρισμός έχει φτάσει το 70 % των αφίξεων που είχε το 2019.

Η αναθεώρηση του ΑΕΠ 

Με αυτά τα δεδομένα είναι βέβαιο ότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού θα έχει αναθεωρημένο προς τα πάνω τον στόχο για την ανάπτυξη του 2021, από το 3,6% που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2022-2205. Το ύψος της αναθεώρησης θα καθοριστεί από δύο παράγοντες.

Ο πρώτος είναι η πορεία της οικονομίας το δεύτερο τρίμηνο του χρόνου. Η δημοσιοποίηση των στοιχείων για την ανάπτυξη το διάστημα Απριλίου- Ιουνίου είναι προγραμματισμένη για τις 7 Σεπτεμβρίου. Οι προσδοκίες από τις αρχές του χρόνου, είναι ότι θα έχουν διψήφια ανάκαμψη καθώς το φετινό δεύτερο τρίμηνο θα συγκριθεί και με το δεύτερο τρίμηνο του 2020, όταν βρισκόταν σε εξέλιξη το πρώτο ολικό lockdown της οικονομίας. Το ζητούμενο είναι να δημοσιοποιηθεί ένας ρυθμός ανάπτυξης ο οποίος θα δικαιολογεί την αναθεώρηση της πρόβλεψης για το ΑΕΠ για το σύνολο του χρόνου.

Ο δεύτερος παράγοντας αναθεώρησης, είναι η συνολική εικόνα για την πορεία του τουρισμού, η οποία αρχίζει να διαμορφώνεται προς τα τέλη του επόμενου μήνα. Η "βαριά βιομηχανία" της φιλοξενίας θα κρίνει την πορεία της οικονομίας το τρίτο τρίμηνο του χρόνου, δίνοντας όπως είναι φυσικό τη συνέχεια της ανάκαμψης του δεύτερου τριμήνου.

Μια σημαντική αναθεώρηση του ρυθμού ανάπτυξης θα αλλάξει τη βάση υπολογισμού και για το 2022, που αναμένεται να είναι η καλύτερη χρονιά της πενταετίας 2021 -2025. Ωστόσο ο αναμενόμενος ρυθμός ανάκαμψης για την επόμενη χρονιά δεν θα αλλάξει από την αρχική πρόβλεψη του 6,2% του ΑΕΠ, τουλάχιστον προς το παρόν. Τούτο με δεδομένο ότι ένας τόσο υψηλός στόχος ενέχει και αβεβαιότητες στην επίτευξη του. Γι αυτό και η αναθεώρηση - αν κριθεί απαραίτητη η αναθεώρηση για το 2022- θα γίνει στο αναθεωρημένο πρόγραμμα σταθερότητας που θα δημοσιοποιηθεί τον επόμενο Μάιο όταν θα έχει "κλειδώσει" και η ανάπτυξη το 2021.

Πηγή: capital.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ