Ξεπέρασαν τα 6 δισ. στο επτάμηνο τα μέτρα στήριξης της οικονομίας

Η καλύτερη επίδοση του προϋπολογισμού επιτεύχθηκε παρά το γεγονός ότι τα καθαρά έσοδα ήταν μειωμένα κατά 650 εκατ. έναντι του στόχου, εκ των οποίων 45 εκατ. τα έσοδα από φόρους.

Ξεπέρασαν κατά τους πρώτους επτά μήνες του χρόνου τα 6 δισ. ευρώ οι δαπάνες του κράτους για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, όπως προκύπτει από τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, ο οποίος ωστόσο κινήθηκε εντός –αναθεωρημένων, βεβαίως– στόχων.

Το πιο δαπανηρό μέτρο ήταν η επιστρεπτέα προκαταβολή, για την οποία διατέθηκαν 2,726 δισ. ευρώ. Δεύτερη, η αποζημίωση ειδικού σκοπού που απορρόφησε 1,871 δισ. ευρώ. Για την αποζημίωση των ιδιοκτητών ακινήτων, λόγω μειωμένων μισθωμάτων που λαμβάνουν, δαπανήθηκαν 715 εκατ. ευρώ, για την πληρωμή δανείων των πληγέντων από την πανδημία επιχορηγήθηκε ο ΟΠΕΚΑ με 200 εκατ. ευρώ, για την ενίσχυση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από την COVID-19 στις περιφέρειες το ΠΔΕ διέθεσε 493 εκατ. ευρώ, για την επιδότηση τόκων δανείων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων δόθηκαν 104 εκατ. ευρώ από το ΠΔΕ και για τις δαπάνες σχετικά με το Ταμείο Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων δόθηκαν 220 εκατ. ευρώ πάλι από το ΠΔΕ. Σύνολο 6,329 δισ. ευρώ ο μέχρι στιγμής απολογισμός της πανδημίας στο σκέλος των δαπανών του προϋπολογισμού, χωρίς να υπολογίζονται οι απώλειες εσόδων.

Στα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού αποτυπώθηκε και η δαπάνη του Ταμείου Ανάκαμψης, 59 εκατ. ευρώ, για την αγορά των tablets που δόθηκαν στους μαθητές.

Το πρωτογενές έλλειμμα του προϋπολογισμού την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου διαμορφώθηκε σε 9,077 δισ. ευρώ έναντι στόχου για 9,602 δισ. ευρώ, που είχε περιληφθεί στην επεξηγηματική έκθεση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος 2022-2025, το οποίο είχε κατατεθεί στη Βουλή στο τέλος Ιουνίου. 

Το 2020, την ίδια περίοδο, το πρωτογενές έλλειμμα ήταν 7,463 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα προβλέπεται διεύρυνση φέτος του πρωτογενούς ελλείμματος στο 7,1% του ΑΕΠ έναντι 6,7% του ΑΕΠ το 2020.

Η καλύτερη αυτή, έναντι του στόχου, επίδοση επιτεύχθηκε, μάλιστα, παρά το γεγονός ότι τα καθαρά έσοδα ήταν μειωμένα κατά 650 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου, εκ των οποίων 45 εκατ. τα έσοδα από φόρους. Στην πραγματικότητα, δε, η υστέρηση ήταν διπλάσια, αφού ο στόχος που είχε τεθεί δεν είχε λάβει υπόψη την είσπραξη 644 εκατ. ευρώ από τα ANFAs, που τελικά πραγματοποιήθηκε.
Οπως διευκρινίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, τα σημαντικά μειωμένα έσοδα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων είναι ο βασικός λόγος αυτής της μείωσης. Συγκεκριμένα, τον Ιούλιο τα έσοδα από το ΠΔΕ ανήλθαν σε 90 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 1,060 δισ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου. Σύμφωνα με πηγή του οικονομικού επιτελείου, καθυστέρησε μια πληρωμή από την Ε.Ε., που γίνεται αυτόν τον μήνα.

Τον Ιούλιο σημειώθηκε επίσης μια υστέρηση φορολογικών εσόδων κατά 125 εκατ. ευρώ, καθώς δόθηκε παράταση στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

Τα μειωμένα έσοδα αντιστάθμισε η υστέρηση των δαπανών έναντι του στόχου κατά 1,068 δισ. ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό. Στον τακτικό προϋπολογισμό, η υποεκτέλεση ήταν 859 εκατ. ευρώ και οφείλεται κυρίως στον ετεροχρονισμό των επιχορηγήσεων προς οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης, ύψους 424 εκατ. ευρώ. Αναμένεται πλήρης απορρόφηση των κονδυλίων έως το τέλος του έτους. Αντίθετα, οι ταμειακές πληρωμές που σχετίζονται με τα εξοπλιστικά προγράμματα του υπουργείου Εθνικής Αμυνας κινήθηκαν αυξητικά σε σχέση με τον αρχικό στόχο κατά 361 εκατ. ευρώ, προς εξυπηρέτηση των σχετικών συμβάσεων, αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ