14ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Παρασκευή και Σάββατο στα Χανιά

Oι εκδηλώσεις θα γίνουν στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας

Το 14ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Κοινωνικής Αλληλεγγύης πραγματοποιείται την Παρασκευή και το Σάββατο στα Χανιά. Oι εκδηλώσεις θα γίνουν στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας, περιλαμβάνοντας συζητήσεις για πολιτικά και κοινωνικά θέματα, πολιτιστικά δρώμενα και συναυλίες.

Την Παρασκευή, διοργανώνονται οι εξής συζητήσεις στο πλαίσιο του φεστιβάλ:
•7μ.μ. «Ο πόλεμός τους σκοτώνει ό,τι άφησε όρθιο η ειρήνη τους…» (Μπέρτολτ Μπρέχτ): Συζήτηση για την παρουσία του πολέμου ως αυτονόητο “κεκτημένο” του 21 αιώνα και της ειρήνης ως ρομαντικής ουτοπίας. Ομιλητές στη συζήτηση θα είναι ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Παπαδομανωλάκης από τον Πανελλαδικό Αντιπολεμικό Κινηματικό Συντονισμό (ΠΑΚΣ), ο οποίος θα κάνει μία εισήγηση για το αντιπολεμικό και φιλερειρηνικό κίνημα σήμερα όπως επίσης και το ρόλο της Νατοϊκής Βάσης στα Χανιά στους πολέμους στην ευρύτερη περιοχή και ο Χαλίλ Καραπασάογλου, Τουρκοκύπριος ποιητής και αντιρρησίας συνείδησης, ο οποίος θα μιλήσει για την εμπειρία της φυλάκισης του στα Κατεχόμενα, τους Τουρκοκύπριους αντιρρησίες συνείδησης και το όραμα του για την ειρήνη. Παρέμβαση θα γίνει από την Επιτροπή Ειρήνης Χανίων.

•7:30μ.μ.: «Ιστορίες και δράσεις αστέγων»: Το φεστιβάλ “ανοίγει τα μάτια” σε ιστορίες και δράσεις αστέγων. Προβάλλεται το ντοκιμαντέρ “Σολωμός” της Βίκης Αρβελάκη και ακολουθεί συζήτηση με τη σκηνοθέτιδα. Γνωριμία με το παλαιοπωλείο-βιβλιοπωλείο των αστέγων, το οποίο στεγάζεται στην οδό Πειραιώς 132, στην Αθήνα και συζητάμε με τον Λεωνίδα Κουρσούμη, έναν από τους βασικούς συντελεστές του εγχειρήματος αυτού. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ, θα γίνεται συλλογή βιβλίων και μικροαντικειμένων σε καλή κατάσταση τα οποία θα σταλούν στο παλαιοπωλείο-βιβλιοπωλείο αστέγων στην Αθήνα.

•Το Σάββατο στις 7μ.μ. θα γίνει συζήτηση με θέμα «Τα πνευματικά δικαιώματα στη νέα εποχή». Την συζήτηση διοργανώνει το black metal συγκρότημα Yovel. Την ίδια ώρα θα γίνει συζήτηση για τα νέα δεδομένα στο μεταναστευτικό/προσφυγικό, με ομιλητές τους Ιάσωνα Αποστολόπουλο, διασώστη στο σκάφος Mare Jonio που επιχειρεί στην κεντρική Μεσόγειο, Μελίνα Παπαγεωργίου από τη Σάμο και την Κίνηση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα – Αλληλεγγύη στους Πρόσφυγες, και Νασίμ Λομάνι από το Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών.

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ

Καλλιτεχνικά δρώματα Τα καλλιτεχνικά δρώμενα που θα πλαισιώσουν το φεστιβάλ είναι :

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20/9

•17.00 «Της φαντασίας ράδιο» Παιδικό εργαστήρι από το Κοινωνικό Ραδιόφωνο Χανίων (ΚΡαΧ) Το εργαστήρι θα περιλαμβάνει: -Γνωριμία με το Κοινωνικό Ραδιόφωνο Χανίων (ΚΡαΧ) – Παραγωγή ολιγόλεπτης εκπομπής με ήχους και φωνή («Της φαντασίας ράδιο») -Ηχογράφηση σήματος/εκπομπής – «Ραδιόφωνο από κούνια!» Το εργαστήρι απευθύνεται σε ηλικίες 8 και άνω.
•19.00 «Φέρτε το μπλουζάκι σας!» Εργαστήρι δημιουργίας με στάμπες. Φέρνουμε μαζί μας μονόχρωμα μπλουζάκια και τα γεμίζουμε με στάμπες που κατασκευάζουμε εκεί. Σοφία Βασιλειάδου, Ανέτα Βροντουλάκη

ΣΑΒΒΑΤΟ 21/9

•17:30-19.00 «Εργαστήρι πηλού» Λερώνουμε τα χέρια μας με λάσπες και κατασκευάζουμε μικρά αντικειμενα.
•19.00 «Πολύχρωμα πορτέτα» Καλλιτεχνικό εργαστήρι για παιδιά,με χρώματα, πινέλα και ξυλομπογιές, χαρτόνια και φαντασία ζωγραφίζουμε και κατασκευάζουμε χρωματιστά και διαφορετικά πρόσωπα.Εκπαιδευτικοί εικαστικοί
•19:30-20:30 Θεατρικό «Καραβάκι από Χαρτί» Θεατρική ομάδα του Γελ. Ελ. Βενιζέλου

ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Tο διήμερο του Αντιρατσιστικού φεστιβάλ θα πλαισιωθεί από διάφορες μουσικές εκδηλώσεις:

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20/9/2019
•21:00 Vip Club, funk-reggae
•21:30 Change house, rock
•22:00 Al hanim Trio, ανατολίτικη ήχοι σε τζαζ εκτελέσεις
•23:00 Brak, low-bap επιρροές σε hip-hop ήχο
ΣΑΒΒΑΤΟ 21/9/2019
•21:00 Northwaves, rock
•21:30 Planet None, rock
•22:00 Yovel, black metal
•23:00 Bάσω Βασιλειάδου και η παρέα της,παραδοσιακό και σμυρναίικο γλέντι Τάσος Κοφοδήμος-κιθάρα, Περικλής Βραχνός-βιολί, Φίλιππος Φασούλας-κλαρίνο,Νίκος Βαρελάς-κρουστά.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ