Αγωνία τέλος για τους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων

Κατερίνα Παντινάκη
Κατερίνα Παντινάκη

Σε τροχιά ψήφισης το νομοσχέδιο - Προτάσεις από τους φορείς στη σύσκεψη που συγκαλεί ο Ν.Ηγουμενίδης

Αντίστροφα μπορούν να μετρούν πια οι οικιστές εκτός σχεδίου πόλης και σε Ηράκλειο και Γάζι, αφού το νομοσχέδιο για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων έχει κατατεθεί στην αρμόδια Επιτροπή και στην Ολομέλεια της Βουλής. «Οι ημερομηνίες είναι συγκεκριμένες και δε θα υπάρξει άλλη καθυστέρηση» - είπε στο ΣΚΑΙ Κρήτης 92,1 ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης, ο οποίος συγκαλεί ανοιχτή σύσκεψη, την Παρασκευή στην Περιφέρεια Κρήτης. Σε σχέση με τις αναβολές και την μεγάλη καθυστέρηση που έχει σημειωθεί για το θέμα, ο ίδιος ανέφερε ότι αιτία ήταν η μεγάλη συμμετοχή – ιδίως από την Κρήτη - στην υποβολή προτάσεων επί του νομοσχεδίου.

«Στόχος είναι να κατατεθούν από φορείς αλλά και μεμονωμένους πολίτες συγκεκριμένες προτάσεις επί των άρθρων, προκειμένου να μεταφερθούν στη Βουλή κατά τη διαδικασία της ακρόασης των φορέων, την ερχόμενη Δευτέρα» - τόνισε ο κ.Ηγουμενίδης. Ο ίδιος τόνισε τον ευνοϊκότερο χαρακτήρα του νέου νομοσχεδίου, το οποίο μπορεί να μειώσει το κόστος της τακτοποίησης κατά 40-60% και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και κατά 80%.

Σύμφωνα με το βουλευτή, σε επίπεδο δήμων Ηρακλείου και Μαλεβιζίου, όπου το πρόβλημα είναι οξύ, είναι ελάχιστοι εκείνοι που υπάχθηκαν στην προηγούμενη ρύθμιση. «Μόνο ένα 10% περίπου έχει τακτοποιήσει σε Ηράκλειο και Γάζι, και πρόκειται για μικρές παραβάσεις – μια σκάλα, κάλυψη ακάλυπτου χώρου, κλιμακοστάσιο, κ.ά.».

Στην ακρόαση των φορέων, τη Δευτέρα, έχουν προσκληθεί από το Ηράκλειο οι Σύλλογοι Οικιστών εκτός σχεδίου πόλης Ηρακλείου και Γαζίου καθώς και το Συντονιστικό Όργανων των Οικιστών των Δυτικών Προαστίων, ο Σύλλογος Πολυτέκνων και εκπρόσωποι των υπηρεσιών Πολεοδομίας των δήμων Ηρακλείου και Μαλεβιζίου.

Παρέμβαση στη Βουλή για το νέο νομοσχέδιο της Κυβέρνησης στο θέμα της αυθαίρετης δόμησης έκανε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης, τονίζοντας ότι υπάρχει δραστική μείωση του κόστους τακτοποίησης από 40% έως 60%, η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνει και στο 75%.Παράλληλα, δεκτή έγινε η πρόταση του Νίκου Ηγουμενίδη να κληθούν στην ακρόαση φορέων της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής για να τοποθετηθούν επί του νομοσχεδίου φορείς και σύλλογοι της Κρήτης, μεταξύ αυτών ο Σύλλογος Οικιστών εκτός Σχεδίου Ηρακλείου, ο Σύλλογος Οικιστών Δήμου Μαλεβιζίου και η Συντονιστική Επιτροπή Πολιτιστικών Συλλόγων Δυτικών Προαστίων εκτός σχεδίου Ηρακλείου.

Ο Νίκος Ηγουμενίδης τόνισε επί της αρχής ότι το νομοσχέδιο διαπνέεται από σεβασμό στο περιβάλλον και οικολογική ευαισθησία, και απάντησε ευθέως στη στάση του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης απέναντι στην προηγούμενη ολιγωρία: «Θα ήθελα να ρωτήσω το κόμμα της Ν.Δ., που μας κούνησε το δάχτυλο, τόσα χρόνια που κυβερνάγατε, τι κάνατε; Πώς αντιμετωπίσατε, εσείς και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. που κυβερνήσατε, τη στροφή του κόσμου προς τις πόλεις;», ρώτησε ο Νίκος Ηγουμενίδης. Ενώ σε άλλο σημείο τόνισε χαρακτηριστικά: 

«Αυτή η ανεπάρκεια, από ένα σημείο και μετά, έγινε πολιτική επιλογή και πάνω σε αυτό το πρόβλημα στηρίξατε το «σιχαμένο» σύστημα του πελατειακού κράτους, όπου εξαγοράζατε συνειδήσεις,πουλώντας ψεύτικες ελπίδες για τη νομιμοποίηση κάποια στιγμή των ακινήτων και το πρόβλημα, που εσείς οξύνατε, το χρησιμοποιούσατε ως μέσο για εκμαυλισμό συνειδήσεων.»

Ο Νίκος Ηγουμενίδης περιέγραψε αναλυτικά τη διάσταση του προβλήματος της αυθαίρετης δόμησης, αναφερόμενος στις πόλεις που υπάρχουν σήμερα στην Ελλάδα, όπου το 50% με 80% είναι αυθαίρετες κατασκευές, επειδή σε κάποιες από αυτές τα τελευταία πενήντα χρόνια από καμία έως ελάχιστες είναι οι παρεμβάσεις στα σχέδια πόλης, ενώ μίλησε συγκεκριμένα για το Ηράκλειο και το Γάζι:

«Ηράκλειο, 200.000 πληθυσμός. Το 60% του συνόλου των κτισμάτων, το 70%  -  80% των κτισμάτων εκτός των τειχών - ευτυχώς έχουμε αρκετές μηχανές αναζήτησης και μπορεί κάποιος να δει το αποτύπωμα του Ηρακλείου - είναι αυθαίρετα κτίσματα. Μεγάλες Λεωφόροι του Ηρακλείου, που διασχίζουν την πόλη των 200.000 ανθρώπων, είναι εκτός σχεδίου», είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του Νομού Ηρακλείου.»

«Γάζι, δίπλα στο Ηράκλειο. Το 1923 είχε 60 κατοίκους, σήμερα πλησιάζει τις 30.000. Στο διάστημα ενός αιώνα ήταν ελάχιστες οι παρεμβάσεις στο σχέδιο πόλης, με αποτέλεσμα πάνω από το 80% τον κτισμάτων του Γαζίου να είναι αυθαίρετα.»

Ο Νίκος Ηγουμενίδης αναφέρθηκε και στη σύσκεψη που έχει διοργανωθεί την Παρασκευή στο Ηράκλειο, όπου έχουν κληθεί οι φορείς, σύλλογοι και μεμονωμένοι πολίτες, ενώ έκανε συγκεκριμένες παρατηρήσεις-προτάσεις επί των άρθρων του νομοσχεδίου. Μεταξύ αυτών, πρότεινε τα ποσά που συγκεκτρώνονται από την υπαγωγή στη ρύθμιση και προορίζονται για τους δήμους να αυξηθούν και να συγκεκριμενοποιηθούν: «Εγώ προτείνω το ποσό αυτό καταρχήν να αυξηθεί, εάν γίνεται να πάει στο 33% στους δήμους για να κάνουν τις αυθαιρετουπόλεις πόλεις. Δηλαδή, όχι να το πάρει ο δήμος γενικώς, να το πάρει ο δήμος είναι να φτιάξει το σχέδιο πόλης». Επίσης, έθιξε το ζήτημα και τις δυσκολίες σχετικά με το ζήτημα των εξ αδιαιρέτου και επιπλέον πρότεινε ειδική μέριμνα για ορεινές περιοχές ή νησιά με λίγους κατοίκους, κάτω από 500 κατοίκουςαύξηση του αριθμού των δόσεων από 80 σε 120 και ενιαίο συντελεστή για τους βοηθητικούς χώρους, σοφίτες, πατάρια, υπόγεια.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ