Αγωνιστική Παρέμβαση Εκπαιδευτικών: ΕΛΜΕ για ταξική ανασυγκρότηση

Καταψήφιση των παρατάξεων του νυν και πρώην κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ τονίζει ότι η συγκρότηση του Δ.Σ. του σωματείου σε σώμα αποτελεί μία από τις ουσιαστικότερες πολιτικές λειτουργίες του. Γιατί δηλώνει τους κατευθυντήριους άξονες της δράσης του σωματείου, ενώ συγχρόνως αποτυπώνει τις υπάρχουσες αντιθέσεις στη συλλογική πάλη, στο δοσμένο τοπίο των εκλογικών συσχετισμών, που -με τη σειρά τους- αντανακλούν τις διεργασίες στη βάση του σωματείου.

Με αυτή την έννοια, η παράταξή μας -συνεπής στην προάσπιση των αρχών της ταξικής πάλης στη συνολική της πορεία και με άξονα τις προεκλογικές της θέσεις- δηλώνει ότι η τοποθέτησή της για τη συγκρότηση του Δ.Σ. αντανακλά, παρακολουθεί και προασπίζεται το αίτημα της για ταξική ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος και για ανατροπή της βάρβαρης πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ, της εγχώριας ολιγαρχίας και των ιμπεριαλιστών επικυρίαρχων (Ε.Ε-Η.Π.Α-Ν.Α.Τ.Ο).

Στη βάση αυτή, θεωρούμε αναγκαίο να τονίσουμε το πλαίσιο των βάρβαρων κυβερνητικών μέτρων απέναντι στα οποία οφείλει να ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙ το συνδικαλιστικό κίνημα.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, ενώ διακηρύσσει την «κανονικότητα», συνεχίζει τη ληστεία του λαϊκού εισοδήματος, με τα αιματηρά πλεονάσματα, τη δυσβάσταχτη φορολογία, την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, το μισθολόγιο της πείνας, την αδιοριστία, την ελαστική απασχόληση, την ανεργία, την περικοπή ακόμη και των βασικών κοινωνικών επιδομάτων κ.λπ. στο όνομα της υπηρέτησης των συμφερόντων της εγχώριας ολιγαρχίας και των ιμπεριαλιστών κηδεμόνων της (ΕΕ-ΗΠΑ-ΝΑΤΟ). Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση αλυσοδένει το λαό και τον τόπο με ακόμη πιο ασφυκτικά δεσμά ιμπεριαλιστικής υποτέλειας.

Συνεχίζει, στα χνάρια της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, το καθεστώς «της ενισχυμένης επιτροπείας», μέχρι το 2060(!), και ήδη έχει υπογράψει αναβάθμιση των Νατοϊκών βάσεων, ενώ εξαγγέλλει την δημιουργία πολλών νέων, με στόχο τη μετατροπή της χώρας σε πολεμικό ορμητήριο του ΝΑΤΟ, σε μια περίοδο όξυνσης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, όπως δείχνουν οι πολεμικές επεμβάσεις στην Εγγύς και Μέση Ανατολή, τη Β. Αφρική, τα Βαλκάνια (Συρία, Λιβύη, Ιράκ, Ουκρανία κ.λπ).

Την περίοδο μάλιστα αυτή, στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου και Β. Αφρικής συσσωρεύονται ναυτικές και στρατιωτικές δυνάμεις, στη βάση του οξυμμένου οικονομικού ανταγωνισμού των ιμπεριαλιστών (ΗΠΑ-ΕΕ-ΡΩΣΙΑ), σε συνθήκες παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης, αλλά και της γεωπολιτικής αναμέτρησής τους, στην οποία εμπλέκονται και περιφερειακές δυνάμεις (Τουρκία, Ισραήλ κ.λπ), έτσι ώστε η απειλή μιας γενικευμένης ανάφλεξης να γίνεται ορατή, όπως πιστοποιεί και η πρόσφατη δολοφονική επίθεση των ΗΠΑ στο Ιράν.

Στο πλαίσιο αυτό, αναχαράσσονται και αμφισβητούνται τα σύνορα και τα κυριαρχικά δικαιώματα, ενώ ματώνουν οι λαοί και τα καραβάνια της προσφυγιάς επιβεβαιώνουν την ανάγκη της αντίστασης στην ιμπεριαλιστική θηριωδία.

Σε αυτές τις συνθήκες, η Κυβέρνηση της ΝΔ, ακολουθώντας και επιτείνοντας την πολιτική της Αμερικανοδουλείας του ΣΥΡΙΖΑ, προσδένει ακόμη περισσότερο τη χώρα στο άρμα των ΗΠΑ, εμπλέκοντάς την ακόμη πιο βαθιά στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Η κυβέρνηση της ΝΔ εφαρμόζει μια ταπεινωτική για το λαό και την αντιϊμπεριαλιστική δράση και ιστορία του πολιτική των υποκλίσεων στον Αμερικάνικο ιμπεριαλισμό, επιβεβαιώνοντας τις ιστορικές καταβολές και τα ρόλο της ως πολιτική δύναμη στην υπηρεσία των ιμπεριαλιστών και της εγχώριας ολιγαρχίας και ενάντια στο λαό, τα συμφέροντα και τα δικαιώματά του. Για το λόγο αυτό, η κυβέρνηση της ΝΔ, δια στόματος του πρωθυπουργού, προσφέρει «γη και ύδωρ» στους φονιάδες την λαών, υποκλίνεται στη διεθνή τρομοκρατική δύναμη και δηλώνει περιδεής ότι είναι η χώρα μας ο πιο προβλέψιμος και αξιόπιστος εταίρος των ΗΠΑ στην περιοχή, διεκδικώντας τα εύσημα της Αμερικανοδουλείας και την πρωτιά στην κούρσα της υποτέλειας των κομμάτων του κεφαλαίου στους ιμπεριαλιστές επικυρίαρχους. Η ΝΔ, συνεχίζοντας και παγιώνοντας την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, συμμαχεί με το σιωνιστικό φασισμό, αλλά και με το δικτάτορα Σίσι της Αιγύπτου. Εκλιπαρεί τους Αμερικάνους ιμπεριαλιστές για τη στήριξη, μπροστά στην επιθετικότητα της Τούρκικης ολιγαρχίας, αναβαθμίζει και πολλαπλασιάζει τις Αμερικανό-ΝΑΤΟϊκές βάσεις, αυξάνει τις πολεμικές δαπάνες και περιφρουρεί τα συμφέροντα της ντόπιας ολιγαρχίας, κόντρα στο λαό και ενάντια στις κατακτήσεις και τα δικαιώματά του. Γι’ αυτό, επιβάλλει το ηλεκτρονικό φακέλωμα στα σωματεία και, επιτείνοντας την πολιτική της περιστολής των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, θέτει στο στόχαστρο το απεργιακό δικαίωμα και απαγορεύει, ουσιαστικά, την διαδήλωση, ενώ με την αστυνομική βία, καταργεί το άσυλο. Αποδεικνύει έτσι έμπρακτα η δεξιά ΝΔ ότι η υπηρέτηση των ιμπεριαλιστικών και ολιγαρχικών συμφερόντων συμπορεύεται με την πολιτική της λαϊκής καταστολής, εξαθλίωσης, αμορφωσιάς και ανεργίας.

Στο χώρο της Παιδείας, η κυβέρνηση της ΝΔ, πιστή στις νεοφιλελεύθερες ιδέες της, εφαρμόζει όλες τις αντιλαϊκές κατευθύνσεις των συνθηκών της ΕΕ, τις επιταγές του ΟΟΣΑ και του ΣΕΒ, ισοπεδώνοντας θεμελιώδεις μορφωτικές και εργασιακές κατακτήσεις, όπως αποτυπώνονται στα χιλιάδες κενά, στην εφαρμογή του προσοντολογίου, καθώς και στο αντιλαϊκό μέτρο της «Αξιολόγησης» σχολικών μονάδων και εκπαιδευτικών, με στόχο την ελαστικοποίηση της εργασίας, την πειθάρχηση, την απόλυση, την επιβολή ιδιωτικό-οικονομικών κριτηρίων στην εκπαίδευση και την επίταση των ταξικών φραγμών στη γνώση, όπως επιτάσσουν οι νόμοι του ανταγωνισμού της αγοράς, οι αντιδραστικές συνθήκες της ΕΕ και η ντόπια πλουτοκρατία την οποία εκπροσωπεί η κυβέρνηση.

Οι αντιλαϊκές κατευθύνσεις της κυβερνητικής πολιτικής καθρεπτίζονται επίσης στα θεσμικά μέτρα της κυβέρνησης για το «Νέο Λύκειο» που κατεδαφίζουν θεμελιώδη μορφωτικά δικαιώματα και κατακτήσεις. Επιβεβαιώνονται στις «Νέες Δομές» της αποκεντρωμένης ιδιωτικό-οικονομικής λειτουργίας των σχολείων, στο βάρβαρο μέτρο της μαθητείας και της πρόσδεσης της ΤΕΕ με τις επιχειρήσεις.

Αυτή η αντιλαϊκή επέλαση της Κυβέρνησης-Ε.Ε-Ολιγαρχίας βρίσκει ΣΤΗΡΙΓΜΑΤΑ στις παρατάξεις του νυν και πρώην κυβερνητικού συνδικαλισμού: ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ-ΔΙΚΤΥΟ, Π.Ε.Κ. (ή Π.Α.Σ.Κ) και ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ή Δ.Α.Κ.Ε., σε παρατάξεις που εξωραΐζουν τα αντιλαϊκά μέτρα και στοχεύουν στην απονέκρωση του σωματείου.

Και οι τρεις παρατάξεις του νυν και προηγούμενου κυβερνητικού συνδικαλισμού, παρά τις επιφανειακές διαφορές τους, ουσιαστικά, συγκλίνουν. Εξωραΐζουν τη λυκοσυμμαχία της Ε.Ε, υποστηρίζουν τον Ευρωμονόδρομο και γενικά την πολιτική της πρόσδεσης στα ιμπεριαλιστικά κέντρα (ΕΕ-ΗΠΑ), στηρίζουν και μετέχουν στους «ΔΙΑΛΌΓΟΥΣ της ΥΠΟΤΑΓΉΣ» καλλιεργούν την ηττοπάθεια και λειτουργούν ως αναχώματα στην ανάπτυξη των αγώνων. Βάζουν πλάτη στη μνημονική καταιγίδα, συναινούν στο αντιδραστικό μέτρο της «Αξιολόγησης», της μαθητείας, της πρόσδεσης της ΤΕΕ με τις επιχειρήσεις, εξαγνίζουν τα αντιλαϊκά μέτρα με τις προτάσεις «κριτικής συναίνεσης», αρνούνται και βάζουν κωλύματα στην ανάπτυξη της ταξικής πάλης, εδραιώνοντας το γραφειοκρατικό συνδικαλισμό της Υποταγής στα αντιδραστικά μέτρα Κυβέρνησης-ΕΕ-ΝΑΤΟ- μεγαλοαστικής τάξης.

Η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ αντιπάλεψε και αντιπαλεύει, με όλες τις δυνάμεις της, τη βάρβαρη πολιτική της οικονομικής ολιγαρχίας και των ιμπεριαλιστών επικυρίαρχων, Ευρωπαίων και Αμερικάνων, είτε αυτή αφορά την καταλήστευση του λαϊκού εισοδήματος, είτε την ισοπέδωση των εργασιακών κατακτήσεων, την επίταση των μορφωτικών ανισοτήτων, την αδιοριστία, την επέλαση στις συνδικαλιστικές ελευθερίες και κατακτήσεις, τα κοινωνικο-ασφαλιστικά και κυριαρχικά δικαιώματα, τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και το αιματοκύλισμα των λαών..

Η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ, έχοντας απόλυτη συνείδηση του αντιλαϊκού τοπίου των εκλογικών συσχετισμών στο Δ.Σ της ΕΛΜΕ, αλλά και απεριόριστη εμπιστοσύνη στην ταξική δυναμική της λαϊκής πάλης,, θα σηκώσει ξανά τη σημαία των ΛΑΪΚΩΝ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΩΝ από τη θέση της μιας έδρας στο ΔΣ, αναδεικνύοντας τις αντιθέσεις της με τις δυνάμεις της υποταγής και εστιάζοντας σε όλες τις συλλογικές διαδικασίες συμμετοχής και αγωνιστικής δράσης της βάσης. Γιατί γνωρίζει καλά ότι η ΔΥΝΑΜΗ των ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΗΓΑΖΕΙ από τη ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ τους σε όλες τις συλλογικές λειτουργίες των σωματείων και του μαζικού κινήματος και από τη ΜΑΖΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ τους στα αντιδραστικά μέτρα των κυβερνήσεων των κομμάτων του κεφαλαίου. Μόνο αυτή η ΜΑΖΙΚΗ ΕΝΩΤΙΚΗ και ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΠΑΛΗ μπορεί να οδηγήσει στην κατοχύρωση και διεύρυνση των λαϊκών δικαιωμάτων και κατακτήσεων.

Στη βάση αυτή, ΚΑΤΑΨΗΦΙΖΕΙ και τις τρεις προαναφερόμενες παρατάξεις του νυν και πρώην κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Τονίζει επίσης ότι η θέση της ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ-ΠΑΜΕ για «ΑΝΑΛΟΓΙΚΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ» δεν έχει καμία σχέση με τη συνεπή αριστερή αντίληψη της ταξικής ανασυγκρότησης του συνδικαλισμού και της ανάδειξης των αντιθέσεων ανάμεσα στη συνδ. γραμμή της υποταγής -που υπηρετούν οι γραφειοκρατικές παρατάξεις- και της αντίστασης που οφείλει αδιάλειπτα να υπηρετεί ο συνεπής αριστερός, ταξικός συνδικαλισμός. Η θέση για το ΑΝΑΛΟΓΙΚΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ, έχοντας ως βάση της το ποσοτικό κριτήριο (εκλογικά ποσοστά) ΑΚΥΡΩΝΕΙ στην πράξη τις διακηρύξεις για αγεφύρωτη αντίθεση ανάμεσα στον υποταγμένο κυβερνητικό συνδικαλισμό και τον αριστερό ταξικό συνδικαλισμό και αναγκαστικά εδραιώνει τον ταξικό συμφιλιωτισμό, επιβάλλοντας μια διαχειριστική αντίληψη στη λειτουργία του σωματείου και συνολικά του συνδ. κινήματος.

Η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ, προτάσσοντας την αναγκαιότητα της υπεράσπισης των λαϊκών δικαιωμάτων και κατακτήσεων που κατεδαφίζονται από την αντιδραστική πολιτική της κυβέρνησης της δεξιάς ΝΔ- που έχει τη στήριξη όλων δήθεν αντιπολιτευόμενων και ουσιαστικά συμπορευόμενων κομμάτων του κεφαλαίου- αλλά και αναγνωρίζοντας το αρνητικό τοπίο των εκλογικών συσχετισμών στο σωματείο, όντας συνεπής στις θέσεις της για ταξική ανασυγκρότηση του συνδικαλισμού, δηλώνει:

1. ΚΑΤΑΨΗΦΙΖΕΙ και τις τρεις παρατάξεις του νυν και πρώην κυβερνητικού συνδικαλισμού (ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ-ΔΙΚΤΥΟ-ΠΕΚ-ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ στη διεκδίκηση αξιωμάτων.

2. ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ τη θέση του ΑΝΑΛΟΓΙΚΟΥ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ ως συγκαλυμμένη θέση του ταξικού συμφιλιωτισμού και της συνδιαχειριστικής συνδικαλιστικής αντίληψης.

3. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΙ ΤΑΞΙΚΟΙ ΟΡΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΣΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ.

4. ΘΑ ΑΝΤΙΠΑΛΕΨΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΝ ΑΝΤΙΛΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΠΕΙΝΑΣ-ΑΔΙΟΡΙΣΤΙΑΣ ΑΜΟΡΦΩΣΙΑΣ, που εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας το έργο των προκατόχων της στην υπηρεσία της εγχώριας ολιγαρχίας και του ξένου ιμπεριαλισμού.

5. ΚΑΛΕΙ τους συναδέλφους σε ΜΑΖΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ, με όλα τα συλλογικά μέσα (απεργίες, κινητοποιήσεις κ.λπ) ενάντια στην πολιτική της ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ-ΦΤΩΧΕΙΑΣ-ΑΔΙΟΡΙΣΤΙΑΣ-ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ-ΑΠΟΛΥΣΗΣ-ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΝΙΣΟΤΗΤΩΝ ΣΤΗ ΜΟΡΦΩΣΗ-ΤΗΣ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΘΗΡΙΩΔΙΑΣ.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ