Αγρότες Ηρακλείου: "Η κυβέρνηση θα μας βρει απέναντι"

Ανακοίνωση των Αγροτικών Συλλόγων Ηρακλείου, Αστερουσίων, Καζαντζάκη και Επιτροπών Αγώνα Τυμπακίου, Αρκαλοχωρίου

Η ανακοίνωση:

Δεν πρόλαβε η νέα κυβέρνηση να ορκιστεί και έδωσε δείγματα γραφής της πολιτικής που θα εφαρμόσει. Με δηλώσεις του σχετικά με τον ΕΛΓΑ, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βορίδης έδειξε την πρόθεση της κυβέρνησης για είσοδο των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών και αύξηση των ασφαλίστρων χωρίς ουσιαστική ασφάλιση και αποζημίωση της παραγωγής, όπως, βέβαια, συμβαίνει και σήμερα.

Δεν είναι κεραυνός εν αιθρία οι δηλώσεις του, αυτή είναι θέση διατυπωμένη προεκλογικά από την ΝΔ. Το οργανωμένο αγροτικό κίνημα, οι Ομοσπονδίες, οι Αγροτικοί Σύλλογοι που συσπειρώνονται στην Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων στον νομό Ηρακλείου και πανελλαδικά, είχε προειδοποιήσει εδώ και καιρό ότι η απαξίωση του ΕΛΓΑ οδηγεί αναπόφευκτα στην είσοδο της ιδιωτικής ασφάλισης και την αύξηση των ασφαλίστρων χωρίς αντίκρισμα για τους μικρομεσαίους παραγωγούς. Στο ζήτημα του ΕΛΓΑ οι μόνοι χαμένοι είναι οι αγροτοκτηνοτρόφοι που πληρώνουν υπέρογκες εισφορές χωρίς να αποζημιώνονται για τις ζημιές από τα καιρικά φαινόμενα και τις νόσους, είτε αποζημιώνονται με ψίχουλα. Εμείς πληρώνουμε τα πάντα στον ΕΛΓΑ, ακόμη και το λειτουργικό κόστος του, ενώ όλες οι κυβερνήσεις έχουν «λερωμένη την φωλιά τους», αφού από το 2011 δεν έχουν βάλει ούτε 1 ευρώ ενώ είχαν την υποχρέωση να καταβάλλουν 35 εκ. ευρώ τον χρόνο!

Οι Αγροτικοί Σύλλογοι και οι Επιτροπές Αγώνα του νομού δηλώνουν πως θα μας βρει απέναντι της η κυβέρνηση και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αν προχωρήσει τον σχεδιασμό του για τον ΕΛΓΑ που στρέφεται εναντίον μας.

Την ίδια ώρα, το Δικαστήριο της ΕΕ αποφάσισε να καταργήσει τους μειωμένους συντελεστές του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο τσίπουρο και τη ρακή. Αυτό θα φέρει με μαθηματική ακρίβεια την εξόντωση χιλιάδων καζανάρηδων, θα συμπιέσει το εισόδημα δεκάδων χιλιάδων, κυρίως μικρών, αμπελουργών που διαθέτουν άδεια απόσταξης, καθώς στην καλύτερη περίπτωση θα πολλαπλασιαστεί εννιά φορές η φορολόγηση του προϊόντος. Εφόσον ισχύσει η έκπτωση κατά 50% επί του κανονικού εθνικού συντελεστή, ο κατά αποκοπή φόρος 0,59 ευρώ/κιλό θα μετατραπεί σε ειδικό φόρο κατανάλωσης 5,1 ευρώ/κιλό έτοιμου προϊόντος. Σε περίπτωση που δε θα ισχύσει η έκπτωση, ο φόρος θα αυξηθεί 18 φορές στα 10,2 ευρώ/κιλό. Πλήγμα θα δεχτούν και τα μικρά αποστακτήρια λόγω του διπλασιασμού του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο προϊόν. Θα επηρεαστεί η τελική τιμή κατανάλωσης σε ένα παραδοσιακό προϊόν, εξισώνοντάς το με το εισαγόμενο ουίσκι.

Ο εφησυχασμός που καλλιεργεί η κυβέρνηση ότι το μέτρο θα πάρει παράταση έχει στόχο να κρύψει την πολιτική και τους στόχους της ΕΕ και της ΚΑΠ στη συγκέντρωση, δηλαδή, της γης και της παραγωγής σε λίγα χέρια. Και αυτή η απόφαση επιβεβαιώνει τα παραπάνω. Οι μεθοδεύσεις της ΕΕ έρχονται να ικανοποιήσουν τις ορέξεις των επιχειρηματικών ομίλων, των ποτοβιομηχάνων και μεγαλεμπόρων - εισαγωγέων εμφιαλωμένων ποτών, που θέλουν να αρπάξουν το μέρος της πίτας της αγοράς που έχουν οι μικρότεροι.

Το πρόβλημα του κόστους παραγωγής στον νομό μας είναι επίκαιρο και για το λάδι, που έχει «κάτσει» στα 2 ευρώ/κιλό, ενώ οι οινοβιομήχανοι και μεγαλέμποροι ετοιμάζονται μπροστά στην περίοδο του τρύγου για νέα επίθεση στους μικρομεσαίους παραγωγούς με εξευτελιστικές τιμές στο επιτραπέζιο και οινοποιήσιμο σταφύλι.

Καλούμε τους μικρομεσαίους παραγωγούς να οργανώσουν τον αγώνα τους, να μην εφαρμοστούν οι αποφάσεις και οι οδηγίες της ΕΕ από την κυβέρνηση, οι σχεδιασμοί της νέας κυβέρνησης για τον ΕΛΓΑ, την ομηρία μας με τις ανοιχτές τιμές προϊόντων. Διατυπώνουμε ξανά την πάγια θέση μας και διεκδικούμε:

  • ΕΛΓΑ κρατικός φορέας με επαρκή κρατική χρηματοδότηση
  • ΕΛΓΑ που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή, αλλά και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους
  • Ούτε σκέψη για αύξηση των ασφαλίστρων!
  • Όχι στην εφαρμογή της απαράδεκτης απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
  • Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ 2015-2020 της ΕΕ.
  • Κατώτερες εγγυημένες από το κράτος τιμές για το λάδι, το σταφύλι και όλα τα αγροτικά προϊόντα ώστε να καλύπτουν το κόστος παραγωγής.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ