Άμεσες ενέργειες για την συνέχεια στο Κέντρο Ερευνών του Μουσείου Κρητικής Εθνολογίας

Ερώτηση του Βασίλη Κεγκέρογλου

Με ερώτηση του προς τα Υπουργεία Πολιτισμού και Αθλητισμού, Εσωτερικών και Οικονομικών, ο γραμματέας της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, ζητά άμεσες ενέργειες για την συνέχιση της ομαλής λειτουργίας του Κέντρου Ερευνών του Μουσείου Κρητικής Εθνολογίας.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

«Το Μουσείο Κρητικής Εθνολογίας (ΜΚΕ), βρίσκεται στο χωριό Βώροι Πυργιωτίσης- Μεσαράς και αποτελείται από ένα εκθεσιακό συγκρότημα και από ένα ερευνητικό και συνεδριακό κέντρο σε χωριστό κτίριο, όπου συγκεντρώνονται όλες οι υπόλοιπες λειτουργίες του μουσείου: Έρευνα, Επιμόρφωση, Συνέδρια, Βιβλιοθήκη, Σχεδιαστήριο, κλπ.

Στο Μουσείο φιλοξενούνται πάνω από 3000 εκθέματα που αναδεικνύουν την εθνολογική εξέλιξη του ανθρώπου μέσα από 7 βασικούς τομείς: διατροφή, αρχιτεκτονική, υφαντική, τέχνες - εμπόριο, μεταφορές, ήθη και έθιμα και κοινωνική κοινωνική οργάνωση.

Στο Κέντρο Ερευνών, που είναι παράρτημα του Μουσείου Κρητικής Εθνολογίας, τα τελευταία 30 χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί πλήθος διεπιστημονικών συνεδρίων, ημερίδων, εκδηλώσεων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων, ενώ υλοποιούνται σημαντικές αρχαιολογικές και εθνογραφικές έρευνες.

Σύμφωνα με καταγγελίες πολιτών αλλά και με την πρόσφατη επιστολή του Πολιτιστικού Συλλόγου Μεσαράς, το κτήριο που στεγάζει το κέντρο ερευνών του Μουσείου, χρήζει άμεσα επισκευών στη στέγη, ύστερα από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που σημειώθηκαν καθόλη τη διάρκεια του προηγούμενου χρόνου στη περιοχή, προκείμενου να αποφευχθούν ανεπανόρθωτες βλάβες τόσο στο κτίριο όσο και στο πολύτιμο υλικό.

Επειδή υπάρχουν προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μεσαράς αδυνατεί να καταβάλλει τα ποσά που απαιτούνται για τις επισκευές και τη συντήρηση του του κτηρίου και ζητά τη συνδρομή της Περιφέρειας Κρήτης.

Ερωτάσθε κ.κ Υπουργοί:

-Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι εργασίες που απαιτούνται και να συνεχίσει ομαλά την λειτουργία του το Κέντρο Ερευνών του Μουσείου Κρητικής Εθνολογίας;».

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ