Αναβίωσαν και φέτος παραδοσιακά έθιμα στα Μάλια

Πλούσιες οι δράσεις το τριήμερο Αγ.Πνεύματος στην περιοχή

Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες, το 3ήμερο του Αγ.Πνεύματος, στα γραφικά Μάλια, αναβιώνουν με παραδοσιακό τρόπο, όμορφα έθιμα που αγκαλιάζονται και προστατεύονται από την τοπική κοινωνία, γιατί αποτελούν όαση πολιτισμού και διασκέδασης μέσα στην έρημο της σημερινής γκρίζας πραγματικότητας.

Έτσι στις 15/06 Σάββατο βράδυ, η χορωδία Μαλίων, εθελοντές μουσικοί και κανταδόροι, πλημμύρισαν τα στενά σοκάκια της πόλης μας, με τραγούδια διαχρονικά, νοσταλγικά, γνωστά σε όλους μας, ανεξαρτήτως ηλικίας, που συγκινούν μέχρι και σήμερα. Η μελωδική παρέα ξεκίνησε από το πρώην Δημαρχείο των Μαλίων και ακολούθησε όλα τα στενά δρομάκια του χωριού. Ήχοι, μουσικές μελωδικές φωνές, ξεχείλισαν τους δρόμους, υμνώντας τον έρωτα και όχι μόνο, κάτοικοι και επισκέπτες έγιναν ένα με τους μουσικούς, προσφέροντας ένα μαγικό ταξίδι από παλιά ακούσματα σε μια προσπάθεια αναβίωσης της παραδοσιακής καντάδας.

Και όπως όλα τα ωραία, το όμορφο μουσικό νυχτερινό σεργιάνι κατέληξε σε παραδοσιακή ταβερνούλα, όπου η φιλόμουση αυτή παρέα συνέχισε να τραγουδά, δείχνοντας την απήχηση που έχει η παράδοση και το πως καταφέρνει να συγκινεί και να ενώνει τους ανθρώπους!

Συνέπραξαν: Χορωδία Μαλίων και οι εθελοντές μουσικοί μας: Ζαχαριάδης Κώστας (κιθάρα), Ζερβούδης Σπύρος (μπουζούκι), Ρουσάκης Μιχάλης ( κιθάρα), Μουσική διεύθυνση: Νίκος Αντωνακάκης.

Κορυφαίες στιγμές κατάνυξης, παράδοσης και πολιτισμού

Ενώ την επομένη, Κυριακή 16 Ιουνίου, παραμονή του Αγ.Πνεύματος, οι πάντα δραστήριοι σύλλογοι των Μαλίων, συνδιοργάνωσαν μουσική εκδήλωση (πανηγύρι) στον προαύλιο χώρο, γύρω από το γραφικό εκκλησάκι πλάι στη θάλασσα.

Πλήθος πιστών προσήλθαν στον Ιερό Ναό του Αγ.Πνεύματος για να παρακολουθήσουν το Μέγα Εσπερινό που τελέσθηκε στον υπαίθριο χώρο. Ακολούθησε η καθιερωμένη αρτοκλασία και στη συνέχεια οι τοπικοί σύλλογοι των Μαλίων μερίμνησαν, για ένα φιλόξενο τραπέζωμα, όπου πάνω από 500 άτομα παρακάθισαν και απόλαυσαν εξαιρετικό ψητό και μακαρόνια με φρεσκοτριμμένο ντόπιο τυρί, που ετοίμασαν με περίσσιο μεράκι οι κυρίες των συλλόγων.

Στο μεγάλο περίβολο του ναού, δεκάδες μεγάλα τραπέζια είχαν στηθεί φιλοξενώντας τους πανηγυριστές, οι οποίοι περνούσαν απ’ τον τόπο που είχαν στηθεί οι πάγκοι με το φαγητό, έπαιρναν τη μερίδα τους, αρκετά ενισχυμένη θα λέγαμε, το κρασί σε μικρά ή μεγάλα μπουκάλια ανάλογα με την παρέα, απολαμβάνοντας τη μαγεία και την ηρεμία της θάλασσας, γευόμενοι τη νοστιμιά των εδεσμάτων, υπό τον ήχο παραδοσιακής μουσικής και χορών.

Η Πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Μ.Λιλέ, καλωσόρισε τους προσκεκλημένους με περίσσια εγκαρδιότητα και τους ευχήθηκε καλή διασκέδαση.

Η συνέχεια ήταν ταυτισμένη με το πολιτιστικό κομμάτι της βραδιάς, που της προσέδωσε ιδιαίτερη ομορφιά και χάρη.

Τα παιδιά του Πολιτιστικού συλλόγου, υπό την καθοδήγηση πάντα των εξαιρετικών διδασκάλων τους Δ.Μακριδάκη και Μ.Παττακού, επισφράγισαν και τη φετινή εκδήλωση με πανέμορφους χορούς, που σκόρπισαν ρίγη ανατριχίλας και συγκίνησης στους παρευρισκομένους.

Κάτω από τον έναστρο ουρανό και αγνάντια από τη γαλήνια θάλασσα, ακολούθησε ένα ωραιότατο γλέντι, που δε «ματάγινε» ποτέ, όπου οι νεαροί αλλά επιδέξιοι χορευτές, παρασυρμένοι από την εξαιρετική ορχήστρα του Μ.Ταμπουρατζή, ξεφάντωσαν με την ψυχή τους.

Αλλά και οι νέοι και οι νέες που σπάνια αφήνονται στην ξεκούραση της καρέκλας και προτιμούν το καλό λαϊκό πρόγραμμα, χόρεψαν με το συγκρότημα του Σπύρου Ζερβούδη, που ακολούθησε μετά. Ήταν ένα ξεχωριστό πανηγύρι και φέτος, τόσο όμορφο το γλέντι, μπορούμε να πούμε είναι ένα από τα καλύτερα που γίνονται στα Μάλια, τόσο που ανεβάζει τον πήχη και αποτελεί παρακαταθήκη για ακόμα καλύτερα πολιτιστικά δρώμενα στο μέλλον….

Μέχρι τότε, να έχουμε την υγειά μας και ένα υπέροχο καλοκαίρι που θα κρατάμε τις αναμνήσεις αυτές σε μια όμορφη γωνιά της ψυχής μας!

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ