Αναγκαία η δημιουργία μίας νέας δομής διαμονής ΑμεΑ

Μέσα στο έτος η μεταφορά του Συλλόγου "Αγάπη" στο νέο κτήριο στον Τίμιο Σταυρό

Σίγουρα εντός του έτους, αναμένεται η μεταφορά του συλλόγου «Αγάπη» στο κτήριο του Τιμίου Σταυρού, σύμφωνα με τον κ. Ευγένιο. Αυτό σημαίνει ότι σύντομα η δυναμική του συλλόγου θα αυξηθεί στα 50 φιλοξενούμενα άτομα από 28 που είναι σήμερα. Ο μητροπολίτης Ρεθύμνου ευχαρίστησε το νοσοκομείο για τη φιλοξενία, που έχει παράσχει στο σύλλογο δύο χρόνια και ήδη τόνισε πως είναι έτοιμα τα πράγματα που θα μεταφερθούν, αν και πολλά σκεύη και συσκευές θα είναι καινούρια στο νέο κτήριο.

Σε ό,τι αφορά τα των αδειών, που απαιτούνται για την ουσιαστική ολοκλήρωση της διαδικασίας προς τη λειτουργία του κτηρίου του Τιμίου Σταυρού, ο κ. Ευγένιος τόνισε πως είναι στο τελικό στάδιο, αφού απαιτείται ακόμα η έγκριση της Πυροσβεστικής και της Διεύθυνσης Υγείας και Πρόνοιας.

ΛΙΓΕΣ ΟΙ ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟ ΚΤΗΡΙΟ

Ελάχιστες είναι πια οι εκκρεμότητες για το ίδιο το κτήριο του ιδρύματος, σύμφωνα με τον κ. Ευγένιο, όμως η βασική εκκρεμότητα είναι η τροποποίηση του καταστατικού του ιδρύματος.

«Ήδη έχουν γίνει όλες οι αναγκαίες βελτιώσεις στο καταστατικό που είχε δημοσιευτεί σε ΦΕΚ το 2010. Στην συνεδρίαση της Ιεράς Επαρχιακής μας Συνόδου στις 16 και 17 Οκτωβρίου το καταθέτω για να έχει την έγκρισης της και για να πάρει το δρόμο της δημοσίευσης με την έγκριση της Συνόδου που απαιτείται και αμέσως μετά στο τέλος του επόμενου μήνα εκτιμώ θα μπορώ να ορίσω το πρώτο Δ.Σ και να καθορίσουμε το χρόνο των εγκαινίων. Μακάρι μέσα στο χρόνο αυτό να έχει ολοκληρωθεί όλο για να μπορέσουμε να αρχίσουμε σιγά σιγά να το λειτουργούμε. Ο τρόπος της στελέχωσης αναγράφεται μέσα στο καταστατικό, και το πώς και το πόσοι. Βεβαίως αυτό το θέμα που είναι μεγάλο και αναρίθμητοι άνθρωποι έχουν περάσει την πόρτα μου ζητώντας εργασία, και τους καιρούς αυτούς δεν υπάρχει τίποτα φυσικότερο από αυτό, αλλά δεν είναι θέμα του δεσπότη. Ούτε χωρίς αξιολόγηση και αξιοκρατία η πρόσληψη οποιουδήποτε και προπάντων χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένος λόγος για τον ποιο πρέπει να προσληφθεί. Γι’ αυτό καλό είναι να κάνουν λίγο υπομονή. Να δούμε πως θα στηριχτεί οικονομικά το έργο αυτό γιατί τα χρήματα του μακαριστού συμπολίτη μας ήταν για την ανακαίνιση του χώρου αυτού, δόθηκαν και έφτασαν ίσα ίσα. Από δω και περά πρέπει να δούμε πως θα εξασφαλίσουμε την οικονομική αυτοτέλεια αυτού του χώρου, ενδεχομένως με κάποια προγράμματα. Ήδη αυτές τις ήμερες είμαστε σε επικοινωνία με Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, που μας ζήτησε να κάνουμε γνωστές τις δομές για να μπορέσει να μας εντάξει και να μας βοηθήσει στο έργο μας. Πιστεύω ότι θα έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Εκτός από την «Αγάπη» θα αρχίσει εκεί άμεσα το μήνα αυτό η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Μητρόπολης, η οποία έχει τη δική της άδεια αφού είναι αναγνωρισμένη από το υπουργείο πολιτισμού και η Αγάπη μαζί με την Σχολή μουσικής θα είναι τα πρώτα που θα ανοίξουν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα», κατέληξε ο κ. Ευγένιος.

ΜΙΑ ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Με αφορμή τη συζήτηση για το σύλλογο «Αγάπη», ωστόσο, ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, έθεσε στο τραπέζι ένα άλλο μεγάλο θέμα. Ότι το συγκεκριμένο κέντρο διημέρευσης ατόμων με αναπηρίες ίσως πλέον δεν είναι αρκετό. Χρειάζεται, τόνισε, να δημιουργηθεί η ιδέα για την ίδρυση μίας νέας δομής, διανυκτέρευσης, η οποία κρίνεται αναγκαία, δεδομένου ότι οι άνθρωποι που εξυπηρετούνται στο σύλλογο μεγαλώνουν ηλικιακά και νομοτελειακά σύντομα ίσως χάσουν τους ανθρώπους που τους στηρίζουν.

«Έχει γεννηθεί μια αγωνία για το μέλλον αυτών των παιδιών. Εμείς έχουμε την «Αγάπη» ως κέντρο διημέρευσης, όμως αυτά τα παιδιά πολύ σύντομα, όταν δεν θα έχουν πια τους γονείς και τους ανθρώπους που τα φροντίζουν στη ζωή, θα έχουν ένα μεγάλο πρόβλημα να αντιμετωπίσουν. Πέρα από το κέντρο διημέρευσης θέλουμε ένα κέντρο στο οποίο θα μπορούν τα παιδιά αυτά να διανυκτερεύουν. Ένας χώρος που θα είναι έτοιμο σπίτι τους. Κάτι τέτοιο κανείς μας μέχρι τώρα δεν το έχει προσπαθήσει, ίσως επειδή δεν ήταν και η ανάγκη προ των πυλών. Τώρα όμως βλέπουμε ότι και τα παιδιά αυτά μεγαλώνουν. Εγώ ως επίσκοπος και ως πνευματικός πατέρας αυτού του τόπου δεν μπορώ να μην αγωνιώ και να μην σκάφτομαι τι θα γίνουν αύριο μεθαύριο αυτά τα παιδιά. Θα αναγκαστούμε να τα στείλουμε στο Λασίθι ή στα Χανιά σε κτίρια και δομές που ίσως δεν είναι αποκλειστικά για αυτά και μόνο ή θα πρέπει όλοι μας να καθίσουμε και να συνεργαστούμε για να δημιουργηθεί ένας νέος φορέας ενδεχομένως για να χτιστεί μια νέα δομή που δεν θα είναι κέντρο διημέρευσης, αλλά ένα κέντρο μόνιμης διαβίωσης αυτών των παιδιών. Εγώ από αυτή θέση ολοπρόθυμα προσφέρω τον εαυτό μου και παρακαλώ πολύ και τους άλλους να το δούμε όλοι μαζί. Ίσως κάποιος από τους φορείς μας πρέπει να αναλάβει το συντονιστικό ρόλο για να τρέξουμε όλοι όπου χρειάζεται και να έχουμε και μια τέτοια δομή στον τόπο μας, που ίσως δεν έχουμε φανταστεί όλοι μας πόσο απαραίτητη είναι».

Πηγή: goodnet.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ