"Κύμα" αντιδράσεων για τη μείωση της προθεσμίας διόρθωσης λαθών στο Κτηματολόγιο

Χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να ριχτούν σε έναν αγώνα δρόμου ως το τέλος του 2020, επισημαίνουν τα μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου

Την “πλήρη αντίθεση του” στην κατά έξι χρόνια μείωση της προθεσμίας διόρθωσης λαθών στο Κτηματολόγιο, εξέφρασε ο Δικηγορικός Σύλλογος Ηρακλείου, μέσω ανακοίνωσης την οποία εξέδωσε.

Χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να ριχτούν σε έναν αγώνα δρόμου ως το τέλος του 2020, επισημαίνουν τα μέλη του Συλλόγου, υπογραμμίζοντας την πλημμελή λειτουργία του Κτηματολογικού Γραφείου και του Υποθηκοφυλακείου Ηρακλείου καθώς και των γνωστών καθυστερήσεων στην απονομή της Δικαιοσύνης.

Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ιδιαίτερα ότι η προτεινόμενη διάταξη του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναιάκρως προβληματική και εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τους πολίτες αφού θα υποχρεώσει χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων να αποδυθούν μέχρι την 31-12-2020, σε ένα πραγματικό αγώνα δρόμου για να κατοχυρώσουν την ιδιοκτησία τους και να αποτρέψουν την δημιουργία τετελεσμένων και μη αναστρέψιμων καταστάσεων”.

Γραπτή δήλωση έκανε και ο Αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Νίκος Λογοθέτης:

“Με την προτεινόμενη διάταξη επιχειρείται η παράταση της προθεσμίας διόρθωσης των ανακριβών πρώτων εγγράφων μέχρι την 31-12-2020, στις κτηματογραφημένες περιοχές όπου αυτή έχει ήδη εκπνεύσει ή πρόκειται σύντομα να συμπληρωθεί, όμως με τη γενική της διατύπωση οδηγεί εκ του αποτελέσματος στη σύντμηση των προθεσμιών για περιοχές όπου δεν υφίσταται τέτοιο πρόβλημα. Ειδικότερα για τα υπαγόμενα στο Κτηματολογικό Γραφείο Ηρακλείου ακίνητα η σχετική αποκλειστική προθεσμία λήγει την 31-12-2026”, ανέφερε ο κ. Λογοθέτης, υπενθυμίζοντας ότι “η προθεσμία αφορά στην άσκηση αναγνωριστικής ή διεκδικητικής αγωγής από πολίτες που το δικαίωμά τους προσβάλλεται λόγω ανακριβούς πρώτης εγγραφής στο Κτηματολογικό Γραφείο Ηρακλείου, η παρέλευση δε της προθεσμίας θα οδηγήσει στην οριστικοποίηση των κτηματολογικών εγγραφών. Αυτό πρακτικά σημαίνει την απώλεια της κυριότητας από τον ενδεχομένως αληθή αλλά μη εμφαινόμενο στις κτηματολογικές εγγραφές κύριο ενός ακινήτου”.

“Συνεπώς”, κατέληξε ο Αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, “για την αποφυγή τεράστιας ταλαιπωρίας των πολιτών οι οποίοι θα πρέπει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να επιδιώξουν δικαστικώς την κατοχύρωση της ιδιοκτησίας τους, απαιτείται η νομοτεχνική διόρθωση της υπό ψήφιση διάταξης ώστε αυτή να μην καταλαμβάνει τις κτηματογραφημένες περιοχές, όπως αυτή του Κτηματολογίου Ηρακλείου, των οποίων η αποκλειστική προθεσμία έχει ήδη ορισθεί νομοθετικά σε χρόνο μεταγενέστερο της 31-12-2020”.

Διαβάστε και την ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου:

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Ηρακλείου εκφράζει δημόσια την πλήρη αντίθεση του στην προτεινόμενη διάταξη του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που περιέχεται στο σχέδιο νόμου της Κυβέρνησης με τον τίτλο: «Ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών, διατάξεις για την ψηφιακή διακυβέρνηση κι άλλα επείγοντα ζητήματα» και εισάγεται προς ψήφιση στη Βουλή, με την οποία θεσπίζεται - ανεξάρτητα από τον χρόνο έναρξης λειτουργίας του Κτηματολογίου σε κάθε κτηματογραφημένη περιοχή της χώρας - μία μοναδική προθεσμία, η 31η Δεκεμβρίου 2020, για τη διόρθωση των ανακριβών πρώτων εγγραφών.

Η ανωτέρω ρύθμιση που εισάγεται αιφνιδιαστικά και προβλέπει την αδικαιολόγητη σύντμηση της προθεσμίας του άρθρου 6 παρ. 2 του Ν.2664/1998 (η οποία για τα υπαγόμενα στο Κτηματολογικό Γραφείο Ηρακλείου ακίνητα είναι η 31η Δεκεμβρίου 2026), είναι άκρως προβληματική και εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τους πολίτες αφού θα υποχρεώσει χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων να αποδυθούν μέχρι την 31-12-2020, σε ένα πραγματικό αγώνα δρόμου για να κατοχυρώσουν την ιδιοκτησία τους και να αποτρέψουν την δημιουργία τετελεσμένων και μη αναστρέψιμων καταστάσεων. Η μη εμπρόθεσμη αμφισβήτηση της ακρίβειας των πρώτων εγγραφών ενώπιον του αρμόδιου Δικαστηρίου για τη διόρθωσή τους με αμετάκλητη δικαστική απόφαση, τις καθιστά οριστικές και παράγεται αμάχητο τεκμήριο για την ορθότητά τους.

Με την υπενθύμιση της πλημμελούς λειτουργίας του Κτηματολογικού Γραφείου και του Υποθηκοφυλακείου Ηρακλείου καθώς και των γνωστών καθυστερήσεων στην απονομή της Δικαιοσύνης, παραγόντων που επιτείνουν τη δυσχέρεια εφαρμογής της προτεινόμενης διάταξης και με την επισήμανση των σοβαρότατων επιπτώσεων που θα προκληθούν από την ενδεχόμενη απώλεια της ανωτέρω ασφυκτικής προθεσμίας, ο Δικηγορικός Σύλλογος Ηρακλείου καλεί την Κυβέρνηση, έστω την ύστατη στιγμή, να αποσύρει την προτεινόμενη διάταξη, διατηρώντας σε ισχύ την υφιστάμενη νομοθετική ρύθμιση που προβλέπει τη λήξη της προθεσμίας στις 31-12-2026.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ