Απάντηση Υπουργείου Εργασίας στον Σ. Βαρδάκη για ενίσχυση ΠΕΚΑ

To Υπουργείο Εργασίας συνεχίζει να μνημονεύει το έργο της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να δίνει καμία λύση στα προβλήματα που προκύπτουν, αναφέρει ο βουλευτής

Το Υπουργείο Εργασίας συνεχίζει να μην δίνει καμία λύση στα προβλήματα που προκύπτουν από την απραξία της σημερινής Κυβέρνησης, όπως προκύπτει από την απάντησή του σε ερώτηση του βουλευτή Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Βαρδάκη, σχετικά με την στελέχωση του Π.Ε.Κ.Α. - που στόχο έχουν την πάταξη της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας.

Τα Π.Ε.Κ.Α. στο Ηράκλειο συστάθηκε και λειτουργεί από 1/4/19 και με βάση το Οργανόγραμμα (Π.Δ. 8/2019) προβλέπεται η σύσταση δύο Τμημάτων Ελέγχων Ασφάλισης και ένα Τμήμα Διοίκησης, Προγραμματισμού και Υποστήριξης Ελέγχων και Αποτελεσμάτων.

Βάση της πρόβλεψης που έχει γίνει από την προηγούμενη Διοίκηση για λειτουργία των Π.Ε.Κ.Α. πανελλαδικά με 424 Επιθεωρητές, στο Ηράκλειο θα έπρεπε σήμερα να υπηρετούν 16 Επιθεωρητές.

Σύμφωνα με την απάντηση του Υπουργείου, λόγω της έλλειψης προσωπικού και της ανάγκης στελέχωσης με προσωπικό όλων των δομών του Ε.Φ.Κ.Α., όπως προβλέπεται από το Οργανόγραμμα (Περιφερειακή Υπηρεσία Συντονισμού και Υποστήριξης (Π.Υ.Σ.Υ.), Κέντρα Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (Κ.Ε.Α.Ο.), Τοπικές Μονάδες, Επιτελικές Διευθύνσεις Διοίκησης, Π.Ε.Κ.Α.), η στελέχωση των Υπηρεσιών έγινε ανάλογα με τον υπάρχοντα αριθμό υπαλλήλων ανά Περιφέρεια. Ως εκ τούτου, ήταν επιλογή της προηγούμενης Διοίκησης του Ε.Φ.Κ.Α. να λειτουργήσουν οι Υπηρεσίες ελέγχου των Π.Ε.Κ.Α. έστω και υποστελεχωμένες, προκειμένου να υπάρχει η παρουσία των ελεγκτικών Υπηρεσιών σε όλες τις Περιφέρειες για την πάταξη της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας.

Συγκεκριμένα, είχε αποφασιστεί τα Τμήματα Ελέγχων να στελεχωθούν με 4 έως 8 Επιθεωρητές και προτιμήθηκαν, με βάση την εκδήλωση ενδιαφέροντος, υπάλληλοι από τις Υπηρεσίες Εσόδων που γνώριζαν την διαδικασία ελέγχου. Για την στελέχωση των Τμημάτων Ελέγχων είχε εξαιρεθεί το προσωπικό που υπηρετούσε στα Τμήματα Συντάξεων και στις Υπηρεσίες του Κ.Ε.Α.Ο.

Η διοίκηση του Ε.Φ.Κ.Α. έχει προχωρήσει στον απαραίτητο προγραμματισμό στελέχωσης με προσωπικό όλων των Π.Ε.Κ.Α. συμπεριλαμβανομένης και της Κρήτης. Συγκεκριμένα, μετά από τις στοχευμένες παρεμβάσεις ενίσχυσης με προσωπικό στις Υπηρεσίες Συντάξεων, παροχών και είσπραξης βεβαιωμένων οφειλών και την ομαλοποίηση του συστήματος εξυπηρέτησης των αιτημάτων των ασφαλισμένων στον Ε.Φ.Κ.Α., πρώτη προτεραιότητα θα είναι η ενίσχυση με προσωπικό των ελεγκτικών οργάνων των Π.Ε.Κ.Α.

Επίσης, επισημαίνεται στην απάντηση, ότι μετά την έκδοση του Οργανισμού του Ε.Φ.Κ.Α., (Π.Δ. 8/2019) και στο πλαίσιο εφαρμογής του Οργανογράμματος, θα υπάρξει ανακατανομή του προσωπικού, με γνώμονα τη διατήρηση της εύρυθμης λειτουργίας των Υπηρεσιών και, τελικώς, την εξυπηρέτηση των πολιτών και του δημοσίου συμφέροντος.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ