Αρναουτάκης: Το παράδειγμα του μακαριστού Ειρηναίου Γαλανάκη είναι ζωντανό και επίκαιρο στην εποχή μας

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του αλησμόνητου ιεράρχη

«Το παράδειγμα του μακαριστού Μητροπολίτη Ειρηναίου είναι τόσο ζωντανό και επίκαιρο στην εποχή μας», τόνισε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, στη διάρκεια της ομιλίας του κατά την τελετή των αποκαλυπτηρίων του μνημείου του αλησμόνητου ιεράρχη στην Κίσσαμο.
Η τελετή των αποκαλυπτηρίων του ανδριάντα του μακαριστού μητροπολίτη Κισσάμου και Σελίνου, Ειρηναίου Γαλανάκη, από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Στον χαιρετισμό του που προηγήθηκε των αποκαλυπτηρίων ο κ. Αρναουτάκης σημείωσε ο τιμώμενος Ιεράρχης ήταν πολυσχιδής προσωπικότητα με πλούσια τα χαρίσματα του Ποιμενάρχη, του παιδαγωγού, του θεολόγου, του φιλεύσπλαχνου Πατέρα του ανθρώπου που νοιαζόταν για τον τόπο και πρωτοστάτησε στην ίδρυση μιας κορυφαίας ναυτιλιακής εταιρείας για τα ελληνικά δεδομένα.

«Προέτασσε πάντα το εμείς», τόνισε ο Περιφερειάρχης, «κάνοντας πράξη ζωής τον λόγο του Θεού, την αλληλεγγύη, ενώ υπήρξε στήριγμα του κλήρου και του λαού συμμεριζόμενος τα προβλήματα τις αγωνίες και τις ανάγκες του. Σήμερα έξι χρόνια από τον θάνατό του κλήρος και λαός αναγνωρίζουμε πως ο Μητροπολίτης κυρός Ειρηναίος από τη Γερμανία ως την Κίσσαμο και από την Κρήτη ως το Οικουμενικό Πατριαρχείο, φύτεψε την αγάπη στις ψυχές των ανθρώπων, έδωσε θαλπωρή και στήριξη στα ορφανά και στους αναξιοπαθούντες, έδωσε όραμα στους νέους ως Ιεράρχης. μεταλαμπάδευσε την πίστη, το θάρρος και την ελπίδα σε όλους, προάσπισε αρχές και αξίες για την Πατρίδα, την Εκκλησία, τους Θεσμούς, το δίκαιο των πολιτών και συνεργάστηκε με τους φορείς για την τοπική πρόοδο και ανάπτυξη».

Ο κ. Αρναουτάκης υπογράμμισε πως αποτελεί ζωντανό και επίκαιρο παράδειγμα αλλά και μια ζωντανή και αιώνια πυξίδα πρώτα από όλα για το πνευματικό έργο του κλήρου, αλλά και «για όλους τους λαϊκούς που καθημερινά οφείλουμε να αγωνιζόμαστε για ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά μας, για τον τόπο μας, για την Ελλάδα. Ως Περιφέρεια Κρήτης κλείνουμε ευλαβικά το γόνυ μπροστά στον ανδριάντα του, υποσχόμενοι πως θα προσπαθήσουμε να κάνουμε πράξη τις παρακαταθήκες που μας άφησε», υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης, εκφράζοντας την βεβαιότητα «ότι η ζωή και το έργο του θα μείνουν φωτεινό παράδειγμα στις επόμενες γενιές».

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, ηχητικό ντοκουμέντο του Ειρηναίου Γαλανάκη, ριζίτικο τραγούδι από τον Σύλλογο Ριζιτών “Η Κίσσαμος”, μελοποιημένο ποίημα του μακαριστού μητροπολίτη Κισσάμου και Σελίνου, Ειρηναίου Γαλανάκη από τους μαθητές - τριες της Στ΄ τάξης του 3ου Δημοτικού Σχολείου Κισσάμου με τίτλο “Το τάξιμό μου”, ονοματοδοσία της Φιλαρμονικής του Δήμου Κισσάμου σε: “Ειρηναίος Γαλανάκης”, ερμηνεία μουσικής σύνθεσης από τη Φιλαρμονική με τίτλο “Η κατάκτηση του παραδείσου”.
Μητροπολίτης κυρός Ειρηναίος Γαλανάκης ήταν άνθρωπος της παιδείας, έδινε ιδιαίτερη σημασία στη γλώσσα, στην κατάρτιση και επιμόρφωση του κλήρου ιδρύοντας την Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης, στην κοινωνική προστασία αλλά και στην ανάπτυξη του τόπου.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ