Αυξημένες υποθέσεις ναρκωτικών στα Χανιά

Γεμάτο το πινάκιο του Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων Χανίων

«Διακίνηση ναρκωτικών ουσιών», «Διακίνηση ναρκωτικών παρά μη τοξικομανούς», «Αποθήκευση και κατοχή ναρκωτικών ουσιών προς περαιτέρω εμπορία», «διακίνηση ναρκωτικών ουσιών με τη μορφή καλλιέργειας, προμήθειας και κατοχής αυτών από μη εξαρτημένο»…το πινάκιο του Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων Χανίων στη χθεσινή του συνεδρίαση ήταν γεμάτο από τις παραπάνω κατηγορίες που θα εκδικάζονταν!

Από τα 20 αδικήματα που θα έφταναν στην έδρα τα 16 αφορούσαν υποθέσεις ναρκωτικών σε Χανιά και Ρέθυμνο.

«Οι περισσότεροι κατηγορούμενοι είναι χρήστες, μικροποσότητες που τις βρήκαν πάνω τους σε κάποιο έλεγχο ή που πήγαν να “σπρώξουν” για να εξασφαλίσουν τη δική τους δόση» μας λέει δικηγόρος που παρακολουθεί την ακροαματική διαδικασία.

Στο εδώλιο πηγαινοέρχονται άνθρωποι κάθε είδους, άλλοι δηλώνουν αθώοι, άλλοι απλοί χρήστες, από κοντά και ο μάρτυρες και οι αστυνομικοί που έκαναν τις συλλήψεις και από κάτω στο ακροατήριο φίλοι και συγγενείς.

«Σύμφωνα με τα υπάρχοντα επίσημα στοιχεία και τις υποθέσεις που εισάγονται στα δικαστήρια και ειδικά στο Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων του Εφετείου Κρήτης στα Χανιά βλέπουμε ότι υπάρχει πολύ μεγάλη αύξηση των υποθέσεων ναρκωτικών τα τελευταία χρόνια. Προσδοκία της κοινωνίας είναι να μειωθεί το φαινόμενο αλλά δυστυχώς βλέπουμε τα αντίθετα αποτελέσματα» δηλώνει στα “Χ.Ν.” ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων κ. Γιάννης Δασκαλάκης . Ο ίδιος μας εξηγεί ότι

οι περισσότερες από τις υποθέσεις που καταλήγουν το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων αφορούν μικρές υποθέσεις που όμως στα Χανιά και στην Κρήτη είναι πάρα πολλές. «Πρόκειται για χρήστες κυρίως αλλά και κατόχους ναρκωτικών σε μικροποσότητες που κάνουν εμπόριο» λέει.

Άλλοι δικηγόροι με μεγάλη εμπειρία στις ποινικές υποθέσεις μας λένε ότι όταν ξεκινούσαν την καριέρα τους τη δεκαετία του ΄70 «οι υποθέσεις ναρκωτικών ήταν ελάχιστες, οι περισσότερες αφορούσαν χασίς και καλλιέργεια του και απειροελάχιστες αυτές για ηρωίνη ή άλλα ναρκωτικά. Όμως έκτοτε υπήρξε μια έξαρση και σήμερα στα δικαστήρια είναι δεκάδες αυτές οι υποθέσεις. Και δεν είναι αυτές μόνο γιατί πολλές υποθέσεις που αφορούν κλοπές, διαρρήξεις μικρή εγκληματικότητα είναι άμεσα συνδεδεμένες με τα ναρκωτικά καθώς πρόκειται για πράξεις που κάνουν τοξικοεξαρτημένοι προκειμένου να καταφέρουν να εξασφαλίσουν τη δόση τους».

Η ακροαματική διαδικασία συνεχίζεται η εισαγγελέας αποδίδει την κατηγορία, ο δικηγόρος επιχειρηματολογεί για τον πελάτη μιλώντας για «μικροποσότητα για προσωπική χρήση» και λίγο μετά στην απολογία του ένας άνθρωπος σε κακά χάλια προσπαθεί να πείσει το δικαστήριο ότι ο ίδιος είναι χρήστης και ότι δεν προόριζε την ηρωίνη με την οποία πιάστηκε για εμπόριο αλλά για προσωπική χρήση.

Το ότι είναι χρόνια δηλωμένος τοξικομανής ενισχύει τη θέση του, αλλά η ποσότητα του ναρκωτικού δεν την δικαιολογεί…

Μια από τις πολλές υποθέσεις της ημέρας, μια επαναλαμβανόμενη κατάσταση που φανερώνει πόσο βαθιά πλήγματα έχει προκαλέσει και στην τοπική κοινωνία η σύγχρονη αυτή μάστιγα.

Πηγή: ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ