Αυστηρά μέτρα πρόληψης για το φετινό "θερμό" καλοκαίρι - Ευρ. Κουκιαδάκης: "Όπου υπάρχει ξερό χόρτο, είναι επικίνδυνη ζώνη"

Συνεδρίασαν οι εμπλεκόμενοι φορείς στην Περιφέρεια Κρήτης για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών

Υπό την προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου Ευρυπίδη Κουκιαδάκη συνεδρίασε σήμερα το Συντονιστικό Όργανο της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, με αντικείμενο την αντιπυρική προστασία και την πρόληψη κατά την τρέχουσα θερινή περίοδο και με τη συμμετοχή των εμπλεκόμενων αιρετών και υπηρεσιακών παραγόντων στην πολιτική προστασία.

Όπως δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείο Ευριπίδης Κουκιαδάκης:

"Το Συντονιστικό Όργανο πρέπει να γίνεται συχνότερα για να βλέπουμε που βρισκόμαστε. Σκοπός αυτής της συνάντησης να οργανωθούμε καλύτερα και να αντιμετωπίσουμε τα πράγματα με πρόληψη και προετοιμασία Και βεβαίως να απαιτήσουμε να γίνουν κάποια πράγματα που μπορούν να γίνουν ακόμη.

Όποιος περιμένει ότι με τους καθαρισμούς μόνο ή με την προσπάθεια των μηχανημάτων των Περιφερειών και των Δήμων, θα αποφύγουμε τις πυρκαγιές, κάνει λάθος. Βάζει λάθος στόχο. Όπου υπάρχει ξερό χορτάρι, είναι επικίνδυνη ζώνη. Όταν το λάδι είναι… 2 ευρώ και δεν σκάβονται οι ελιές, οι ελιές είναι πυριτιδαποθήκη.

Εφέτος ιδιαίτερα είναι μία πάρα πολύ δύσκολη χρονιά. Και είναι δύσκολη γιατί έχουμε πολύ υψηλή βλάστηση που τώρα αρχίζει να γίνεται επικίνδυνη. Άρα, θα πρέπει να προσέχουμε όλοι, διότι δεν γίνεται να προλάβεις όλα τα φαινόμενα. Και τις ανεξέλεγκτες πυρκαγιές δεν μπορεί να τις προλάβει κανείς. Το θέμα είναι να μην κάνουμε το λάθος ή να μην βάλουμε επίτηδες φωτιά. Κι όταν λέω επίτηδες δεν λέω για να… κάψουμε τον κόσμο, αλλά αναφέρομαι στις περιπτώσεις που μαγειρεύουμε, που καίμε διάφορα ξεροχορτα και μας φεύγει η φωτιά και γίνεται το έλα να δεις.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα είναι τακτικά και ανεξέλεγκτα έτσι όπως πηγαίνει η κλιματική αλλαγή. Πιστεύω ότι τελευταία έχουμε αρχίσει να καταλαβαίνουμε τους κινδύνους.

Δεν έχουν γίνει οι αναγκαίοι καθαρισμοί σε ξεροκλαδα, διότι δεν υπάρχουν οι πόροι που χρειάζονται για να γίνουν οι απαραίτητοι αυτοί καθαρισμοί. Δεν είναι θέμα καθυστερήσεων. Είναι θέμα ανεπάρκειας πόρων. Πρέπει να επενδύσουμε την ώρα που πρέπει σε αυτά που πρέπει. Αλλά και οι καθαρισμοί από μόνοι τους δεν σώζουν την κατάσταση. Η προσοχή σώζει την κατάσταση. Χρειάζεται να δούμε και την προσωπική μας ατομική ευθύνη.

Αυτά τα δύο ελικόπτερα που θα έρθουν δεν κάνουν… για ένα! Εμείς ζητάμε τόσα χρόνια Erickson. Αν δεν έχουμε ένα σοβαρό ελικόπτερο δεν έχουμε σοβαρή αεροπορική κάλυψη".

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ