Β. Κεγκέρογλου: "Δικαίωση του Κινήματος Αλλαγής"

Με φόντο την απόσυρση εγκυκλίου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με την οποία οι μητέρες /ασφαλισμένες του ΕΦΚΑ επιβαρύνονται με επιπλέον ασφαλιστικές εισφορές


Στην Ολομέλεια της Βουλής, συζητήθηκε σήμερα επίκαιρη ερώτηση του Γραμματέα της Κ.Ο και βουλευτή Ηρακλείου κ. Β. Κεγκέρογλου, προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων , με την οποία καταγγέλλεται η απαράδεκτη, ανάλγητη και παράνομη απόφαση-εγκύκλιος του Υπουργείου βάσει της οποίας καταργείται η καταβολή μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών για ένα χρόνο από ασφαλισμένες που αποκτούν παιδί.

Ο κ. Κεγκέρογλου, αρχικά υπογράμμισε την υποχρέωση όλων των πολιτικών φορέων να συνδράμουν στην αντιμετώπιση του δημογραφικού ζητήματος της χώρας και διευκρίνισε το νομοθετικό πλαίσιο βάσει του οποίου θεσμοθετήθηκε η μείωση εισφορών (για ένα έτος μετά την γέννηση του παιδιού) για τις ασφαλισμένες που αποκτούν παιδί ως μέτρο αντιμετώπισης της υπογεννητικότητας. Ειδικότερα, το μέτρο αυτό θεσμοθετήθηκε από την Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. (Ν.3227/2004) και στη συνέχεια από την Κυβέρνηση της Ν.Δ. (Ν.3655/2008). Η μη ρητή συμπερίληψη του νομοθετικού αυτού πλαισίου στο νόμο Κατρούγκαλου είχε ως αποτέλεσμα να συνεχίσει η εφαρμογή του μετά από ερμηνευτικές εγκυκλίους της Διοίκησης.

Παρά ταύτα, συνέχισε ο βουλευτής, το Υπουργείο με εγκύκλιο (!!) του Υφυπουργού κ. Ν. Μηταράκη (14 –1- 2020), καταργεί (!!) από 1.1.2020, μετά από 16 χρόνια εφαρμογής το παραπάνω προστατευτικό νομοθετικό πλαίσιο. Ο Γραμματέας της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής στηλίτευσε τόσο την παράλειψη ρητής νομοθετικής πρόβλεψης από το ΣΥΡΙΖΑ με τον ν.Κατρούγκαλου όσο και την απαράδεκτη και ανάλγητη αυτή εγκύκλιο της Ν.Δ και ζήτησε από τον Υπουργό να την αποσύρει άμεσα και μάλιστα με αναδρομική ισχύ από 01/01/20.

Στην απάντησή του ο Υπουργός, αφού συνεχάρη τον κ. Κεγκέρογλου και το Κίνημα Αλλαγής για τα γρήγορα αντανακλαστικά και τον θεσμικό τρόπο αντιμετώπισης του ζητήματος (σε αντίθεση με τις πρακτικές του ΣΥΡΙΖΑ, που «υπέκλεψε» την επίκαιρη ερώτηση του Κινήματος Αλλαγής παρουσιάζοντας μέσω του φιλικού σε αυτόν Τύπου ως δική του την ανάδειξη του θέματος) και παραδέχθηκε ότι η εγκύκλιος του Υπουργείου ήταν ατυχής. Περαιτέρω, δεσμεύθηκε ότι θα αποκαταστήσει άμεσα την αστοχία της εγκυκλίου με νομοθετική ρύθμιση που θα περιληφθεί στο υπό κατάθεση ασφαλιστικό νομοσχέδιο, αποδεχόμενος την ανάγκη για αναδρομική ισχύ.

Το Κίνημα Αλλαγής αισθάνεται δικαιωμένο για την παρέμβασή του και αυτοδεσμεύεται να συνεχίζει να αξιοποιεί κάθε κοινοβουλευτικό εργαλείο ελέγχοντας την Κυβέρνηση, αναδεικνύοντας τις αδικίες και προτείνοντας λύσεις με γνώμονα την κοινωνική δικαιοσύνη και την προστασία των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ