Β. Κεγκέρογλου: Συμπαιγνία ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για μεταφορά του ENISA

Τι είπε στην Ολομέλεια της Βουλής ο βουλευτής Ηρακλείου του ΚΙΝΑΛ

H Ομιλία του Βασίλη Κεγκέρογλου Εισηγητή του Κινήματος Αλλαγής, στο ν/σ του Υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης «Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας και του ENISA»

Η συμπαιγνία Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ για την μεταφορά του ENISA από την Κρήτη στην Αττική αποτυπώνεται στο νομοσχέδιο που συνέταξαν οι κ. κ. Παππάς και Σπίρτζης και έφερε για ψήφιση στη Βουλή η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Ο ΕΝΙSΑ, ο «Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την ασφάλεια των δικτύων και των πληροφοριών» με έδρα την Κρήτη, δημιουργήθηκε στις 13 Δεκεμβρίου 2003, επί Ελληνικής Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με πρωθυπουργό τον Κώστα Σημίτη και υφυπουργό Μεταφορών τον Μανώλη Στρατάκη και εγκαταστάθηκε στο Ηράκλειο το 2005.

Ο ENISA, ο Ευρωπαϊκός οργανισμός Κυβερνοασφάλειας αποτελεί ένα κέντρο εμπειρογνωμοσύνης σε θέματα Ασφάλειας των Δικτύων και Πληροφοριών και προωθεί τη συνεργασία ανάμεσα στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα.

Οι δράσεις του Οργανισμού επικεντρώνονται:

1ον. Στην παροχή συμβουλών και βοήθειας στην Επιτροπή και τα Κράτη μέλη σχετικά με την ασφάλεια των πληροφοριών και την ανάπτυξη διαλόγου με τη βιομηχανία

2. Στη συλλογή και ανάλυση δεδομένων για τα περιστατικά ασφαλείας στην Ευρώπη και τους πιθανούς κινδύνους

3. Στην προώθηση μεθόδων διαχείρισης κρίσεων, προκειμένου να ενδυναμωθεί η δυνατότητα να ελέγχουμε απειλές σε θέματα ασφαλείας των πληροφοριών.

4. Στην αύξηση της γνώσης και της συνεργασίας ανάμεσα στους διαφορετικούς παράγοντες στο πεδίο της ασφάλειας των πληροφοριών.

Παρά τις προσπάθειες ορισμένων παραγόντων για την μετακίνηση του, ο οργανισμός παρέμεινε στο Ηράκλειο, όπως και το Ευρωπαϊκό Σχολείο που ιδρύθηκε και λειτουργεί παράλληλα για την εκπαίδευση των παιδιών των εργαζομένων και των συνεργατών.

Με την ανάληψη των καθηκόντων του νέου Γενικού Διευθυντή εντάθηκαν οι μεθοδεύσεις για την μεταφορά του οργανισμού από την Κρήτη, χωρίς όμως κανένας Υπουργός να τολμήσει να συναινέσει στην μετακίνηση του.

-Το 2013, δυστυχώς, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Μ. Βορίδης έδωσε τη συναίνεση του για την μεταφορά στην Αττική.

-Τη σκυτάλη παρέλαβε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και με την σύμφωνη γνώμη του πρωθυπουργού και Βουλευτή Ηρακλείου, κ. Τσίπρα στις 13/11/2018 ο κ. Παππάς υπέγραψε την μεταφορά της έδρας του Οργανισμού από το Ηράκλειο στην Αθήνα.

-Την 1η Απριλίου 2019 (πρωταπριλιά τυχαία;) έγιναν τα εγκαίνια των νέων κτηριακών εγκαταστάσεων στο Ηράκλειο, οι οποίες κατασκευάστηκαν για τον σκοπό αυτό από Ευρωπαϊκούς και Εθνικούς πόρους (ΕΣΠΑ).

Στις 10-05-2019 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και Ακροδεξιών Γυρολόγων δια των υπουργών κ. Παππά, κ. Σπίρτζη και κ. Τσακαλώτου κατέθεσε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την επικύρωση της συμφωνίας για την μεταφορά της έδρας του ENISA στην Αθήνα.

Το Νομοσχέδιο αυτό δεν συζητήθηκε, λόγω προκήρυξης εκλογών.

Σήμερα η κυβέρνηση Μητσοτάκη, ενώ είναι σε εκκρεμότητα δεκάδες θέματα που αφορούν τη χώρα και τα προβλήματα των πολιτών που ζητούν λύσεις, φέρνει κατά προτεραιότητα μάλιστα το νομοσχέδιο της μεταφοράς του ENISA στην Αττική.

Το πιο εξωφρενικό είναι ότι στην εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, της Ευρώπης των Περιφερειών αντί να πάμε μπροστά, οπισθογυρίζουμε.

Μας λένε ότι για να έχει ο Οργανισμός καλύτερη επαφή με τις Βρυξέλλες και τις άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες πρέπει να είναι στο Μαρούσι και στα βόρεια προάστια της Αθήνας και όχι στην ελληνική Περιφέρεια, στο Ηράκλειο Κρήτης.

Τολμούν να υποστηρίζουν αυτό για τον ENISA, που εξ αντικειμένου είναι ένας Οργανισμός στην πρωτοπορία της τεχνολογίας και της επικοινωνίας.

Σε μια απάντηση του Υπουργού αναφέρεται το επιχείρημα της ενοικίασης γραφείων στο Μαρούσι γιατί είναι κοντά στο αεροδρόμιο Σπάτων.

Σε μια παλαιότερη αναφέρεται ότι τα γραφεία στο Μαρκόπουλο αποδείχθηκε ότι δεν εξυπηρετούν;

Αλήθεια κ. Υπουργέ,

στο Ηράκλειο ο Οργανισμός έχει υπερσύγχρονα ιδιόκτητα κτήρια. Εδώ είναι άστεγος!

Έχετε βρει δημόσιο κτήριο, όπως έχετε δεσμευτεί, για να τον στεγάσετε και ποιο είναι αυτό; Ή θα ενοικιάσετε;

Και με ποιο επιπλέον κόστος;

640 χιλιάδες το χρόνο λέει το Γ.Λ.Κ. για το ήδη ενοικιαζόμενο κτήριο.

Το πιο κυνικό είναι αυτό που αναφέρεται στη συμφωνία για το ρόλο του γραφείου στο Ηράκλειο, που θα μείνει «για να διευκολύνει την ομαλή μεταφορά του Οργανισμού και της έδρας στην Αθήνα».

Αλήθεια κύριοι συνάδελφοι βουλευτές του Ηρακλείου και της Κρήτης ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. με ποιο δικαίωμα ψηφίσατε τη μεταφορά του Οργανισμού;

Πριν λίγο καιρό δηλώνατε αντίθετοι και καταθέτατε ερωτήσεις για να μην μεταφερθεί ο Οργανισμός. Κι έχω καταθέσει τα στοιχεία στη Βουλή!

Ο κ. Αυγενάκης έχει καταθέσει πάρα πολλές ακόμη περισσότερες κι από εμένα αλλά και ως Γραμματέας της ΠΕ της Ν.Δ. τον περασμένο Μάϊο ζητούσε ακύρωση της μεταφοράς και την οποία τώρα ψηφίζει η Ν.Δ.

Το Κίνημα Αλλαγής, πρότεινε στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, να κληθούν τόσο επιστημονικοί φορείς όπως το ΙΤΕ και Τμήματα Πολυτεχνείων και Πανεπιστημίων όσο και εκπρόσωποι φορέων της Κρήτης.

Δεν έγινε δεκτό το αίτημα και είναι προφανές οτι η κυβέρνηση της Ν.Δ. θέλει να προχωρήσει με διαδικασίες fast track.

Εμείς είμαστε αντίθετοι με την μεταφορά του οργανισμού από το Ηράκλειο στη Αθήνα, αλλά όχι μόνο.

Καταγγέλλουμε τη Ν.Δ. και το ΣΥΡΙΖΑ τόσο ως αντιπολίτευση όσο και ως κυβέρνηση για την συμπαιγνία τους σε βάρος του Ηρακλείου και της Κρήτης.

Ο κ. Τσίπρας ως Βουλευτής Ηρακλείου και ο κ. Μητσοτάκης ως κρητικός τιμούν με αυτόν τον τρόπο τους κρητικούς που τους εμπιστεύτηκαν.


Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ