Βαρυχειμωνιά μέχρι την Τρίτη στην Κρήτη

Με τσουχτερό κρύο, χιονοπτώσεις στα ορεινά και καταιγίδες

Παρατείνει την ... παραμονή της στην Κρήτη η "Ζηνοβία" καθώς το κύμα κακοκαιρίας που πλήττει τις περισσότερες περιοχές της χώρας σταδιακά υποχωρεί με εξαίρεση την περιοχή της Κρήτης και των Δωδεκανήσων όπου τα φαινόμενα θα αρχίσουν να εκτονώνονται από την ερχόμενη Τρίτη.

Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα που συνέλεξε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr αναμένονται και πολύ θυελλώδεις άνεμοι στο Αιγαίο με την έντασή τους να φτάνει τη Δευτέρα τα 10 μποφόρ.

Στο βίντεο που ακολουθεί παρουσιάζονται προγνωστικοί χάρτες με την κίνηση του βαρομετρικού χαμηλού που σχετίζεται με τη Ζηνοβία και τα φαινόμενα που θα το συνοδεύουν, καθώς και προγνωστικοί χάρτες υετού (βροχοπτώσεις/χιονοπτώσεις) υψηλότερης ανάλυσης.

Την Κυριακή το βαρομετρικό χαμηλό κινείται προς τα Δωδεκάνησα, όπου θα ενισχυθεί, με συνέπεια ισχυρές βροχές και καταιγίδες να εκδηλωθούν στην Κρήτη, στα Δωδεκάνησα, στα ανατολικά κυρίως τμήματα των Κυκλάδων και στα νότια κυρίως τμήματα των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, με χιονοπτώσεις στα ορεινά των παραπάνω περιοχών και κατά τόπους στα ημιορεινά της Κρήτης.

Τη Δευτέρα το βαρομετρικό χαμηλό αναμένεται να οπισθοδρομήσει προς τις Κυκλάδες, προκαλώντας σημαντική ενίσχυση των φαινομένων στην Αττική, στη Βοιωτία, στη Φθιώτιδα, στην Εύβοια, στη Μαγνησία και στις Σποράδες, όπου κατά τόπους θα εκδηλωθούν καταιγίδες, αλλά και χιονοπτώσεις ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο.

Παράλληλα πολύ θυελλώδεις άνεμοι βορείων διευθύνσεων θα επικρατήσουν στο Αιγαίο με τις εντάσεις τους την Κυριακή 29/12 να φτάνουν τα 9 μποφόρ και τη Δευτέρα 30/12 κατά τόπους και τα 10 μποφόρ, όπως φαίνεται στο χάρτη που ακολουθεί για τη Δευτέρα 30/12.

Πιο αναλυτικά, την Δευτέρα αναμένονται στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά βροχές ή χιονόνερο και στα παραθαλάσσια τμήματα σποραδικές καταιγίδες, καθώς και τοπικά ισχυρές χιονοπτώσεις στα ορεινά, στα ημιορεινά και κατά τόπους στην ανατολική χώρα σε περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο. Στις Κυκλάδες, την Κρήτη, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες και πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά. Στις Σποράδες και πιθανώς τοπικά σε νησιά του Βορείου Αιγαίου οι χιονοπτώσεις θα φτάσουν σε χαμηλό υψόμετρο. Παροδικές χιονοπτώσεις αναμένονται επίσης κατά διαστήματα σε περιοχές της Θράκης, της Χαλκιδικής και πιθανώς της Δυτικής Μακεδονίας και της Δυτικής Θεσσαλίας.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -8 έως 2 βαθμούς στη Δυτική Μακεδονία, από -5 έως 7 στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα, από -4 έως 8 βαθμούς στην Ήπειρο, από -5 έως 6 στην Κεντρική Ελλάδα, από 2 έως 10 στη Δυτική και Νότια Ελλάδα, από -3 έως 7 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, από 0 έως 9 στα νησιά του Ιονίου, από 1 έως 8 βαθμούς στα νησιά του Βόρειου και Βορειοανατολικού Αιγαίου και από 5 έως 12 βαθμούς στα υπόλοιπα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και την Κρήτη.

Στο μεταξύ προβλήματα στην ηλεκτροδότηση προκλήθηκαν το απόγευμα της Κυριακής σε περιοχές της Δυτικής Κρήτης και κυρίως στο Ρέθυμνο αλλά και στον Αποκόρωνα.

Στο Ρέθυμνο σημειώθηκε εκτεταμένη διακοπή ρεύματος που διήρκεσε περίπου μία ώρα, λόγω βλάβης στον υποσταθμό του Άδελε.

Την ίδια ώρα, δεμένα παραμένουν τα πλοία στο λιμάνι της Σούδας καθώς σε ισχύ βρίσκεται η απαγόρευση του απόπλου, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών.

Το ίδιο ισχύει και για το λιμάνι του Ηρακλείου, αφού τα πλοία δεν αναχώρησαν το βράδυ της Κυριακής όπως έγrαψε και νωρίτερα το Cretalive.

Χιονοπτώσεις σημειώθηκαν από νωρίς το πρωί της Κυριακής στους ορεινούς όγκους της Κρήτης. Στα Λευκά ντύθηκαν περιοχές των Λευκών Ορέων, ενώ το πρώτο χιόνι έπεσε στο Οροπέδιο του Ομαλού. Χιονόπτωση σημειώθηκε επίσης στα Ανώγεια, αλλά και στο Λασίθι στο Οροπέδιο Λασιθίου, όπως και στο Οροπέδιο του Καθαρού.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ