Χρήσιμα συμπεράσματα για τη βιολογική ελαιοκαλλιέργεια

Υπήρξε μεγάλη συμμετοχή από βιοκαλλιεργητές ελαιοπαραγωγούς που παρακολούθησαν με ενδιαφέρον

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εσπερίδα της «ΒΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ ΣΗΤΕΙΑΣ Α.Ε.» στη Μονή Τοπλού την περασμένη Δευτέρα, με θέμα «Εχθροί και ασθένειες της ελιάς και η αντιμετώπισή τους στη βιολογική γεωργία».

Υπήρξε μεγάλη συμμετοχή από βιοκαλλιεργητές ελαιοπαραγωγούς που παρακολούθησαν με ενδιαφέρον τις τεχνικές γνώσεις και εμπειρίες που μετέφερε με απλό τρόπο, ο εισηγητής κ. Νίκος Μπαγκής του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού ελέγχου Ηρακλείου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ενώ παράλληλα απαντήθηκαν πλήθος ερωτημάτων των συμμετεχόντων.

Σταχυολογώντας μερικές από τις χρηστικές πληροφορίες που δόθηκαν και λόγω εποχής είναι ιδιαίτερα επίκαιρες, αναφέρουμε :

Ø Είναι υψίστης σημασίας να αντιμετωπιστεί η πρώτη και θεμελιωτική γενιά του δάκου, γιατί ο δάκος ακόμη και όταν οι πληθυσμοί του είναι χαμηλοί, ανακάμπτει εύκολα εάν στη συνέχεια επικρατήσουν ευνοϊκές συνθήκες θερμοκρασίας συνδυαστικά με υγρασία.

Ø Η αποτελεσματικότητα των μέτρων κατά της θεμελιωτικής γενιάς αυξάνεται όταν γίνεται συντονισμένα για όλους τους ελαιώνες μιας περιοχής (βιολογικούς και συμβατικούς).

Ø Η σωστή εφαρμογή και διαχείριση του νερού περιορίζει αρκετά φυτοπαράσιτα και ιδιαίτερα τον κυριότερο εχθρό του καρπού της ελιάς, τον δάκο.

Επίσης επισημάνθηκε η ανάγκη ο παραγωγός να είναι ενημερωμένος, να παρακολουθεί και να ελέγχει την καλλιέργειά του και να επεμβαίνει με τους κατάλληλους χειρισμούς όταν αυτό απαιτείται.

Από τις τοποθετήσεις των παραγωγών προέκυψε η ανάγκη να διοργανωθεί ημερίδα σχετικά με τεχνικές για το κλάδεμα, την λίπανση και την διαχείριση των ζιζανίων που μπορούν να εφαρμοστούν κατά την παραγωγική διαδικασία με σκοπό να βελτιώσουν και να εξασφαλίσουν ετησίως μια ικανοποιητική παραγωγή τόσο σε ποσότητα όσο και σε ποιότητα, εναρμονιζόμενη πάντα στα πλαίσια της βιολογικής παραγωγής και φιλοσοφίας.

Οι «ΒΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ ΣΗΤΕΙΑΣ Α.Ε.» στο πλαίσιο της στήριξης των βιοκαλλιεργητών και ελαιοπαραγωγών της ευρύτερης περιοχής της Σητείας, δεσμευτήκαν να εργαστούν για την υλοποίηση της επόμενης εσπερίδας με αυτό το θέμα, πριν από την ελαιοσυλλογή της νέας σοδειάς.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ