Περιφερειακό Συμβούλιο: Όλοι στο πλευρό των εργαζομένων στην Ανακύκλωση

Σε υψηλούς τόνους η τοποθέτηση του Σταύρου Αρναουτάκη: "Όποιος δουλεύει δεν είναι επαίτης" - Πρότεινε να εφαρμοστεί και στο Ηράκλειο το μοντέλο της ΔΕΔΙΣΑ

Στο πλευρό των εργαζομένων στο εργοστάσιο της Ανακύκλωσης τάχθηκε το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης στη συνεδρίασή του της Πέμπτης, ενώ ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης δεσμεύθηκε πως κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα την Παρασκευή θα θέσει στο Υπουργείο Εργασίας το ζήτημα που έχει προκύψει με το μέλλον των εργαζομένων.

Η συνεδρίαση πάντως ξεκίνησε με διαμαρτυρία των εργαζομένων στην Ανακύκλωση, οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι εδώ και τρεις μήνες, ενώ παραμένει άδηλο το μέλλον του εργοστασίου στην Βιομηχανική Περιοχή.

Όπως οι ίδιοι οι εργαζόμενοι επισήμαναν στους τρεις από τους τέσσερις νομούς της Κρήτης, η ανακύκλωση έχει σταματήσει οριστικά εδώ και ενάμιση μήνα ενώ και το προηγούμενο χρονικό διάστημα δεν γινόταν με τον ενδεδειγμένο τρόπο.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Δημόκριτος Σαλούστρος σημείωσε μιλώντας στη συνεδρίαση:

"Εδώ και τρία χρόνια αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι μια εργατική γαλέρα. Σε ένα χρόνο έχουν συμβεί 15 εργατικά ατυχήματα. Οι Δήμοι στηρίζουν τον εργολάβο σταματώντας να μεταφέρουν τα ανακυκλώσιμα υλικά στο εργοστάσιο. Οι εργαζόμενοι, όμως, θα κάνουν Χριστούγεννα χωρίς ρεύμα. Με την αλληλεγγύη των σωματείων ταΐζουν τα παιδιά τους. Ο εργολάβος απειλεί τους εργαζόμενους πώς ή θα δεχθούν τους πετσοκομμένους διακανονισμούς ή θα φύγει".

Αναφερόμενος στις συνθήκες εργασίες τις χαρακτήρισε άθλιες και σημείωσε: "Οι εργαζόμενοι ζητούν το αυτονόητο. Να πληρωθούν και να τους δοθεί έκτακτο βοήθημα. Να ενταχθούν στις κοινωνικές δομές άμεσα για να τους διανεμηθούν τρόφιμα και να μπορέσουν να κάνουν Χριστούγεννα και να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας τους".

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, λαμβάνοντας τον λόγο ο περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης «Η Κρήτη Μπροστά» Λευτέρης Κοπάσης πρότεινε τη διαχείριση των απορριμμάτων της ανακύκλωσης να αναλάβει ο ΦΟΔΣΑ και σημείωσε την αναγκαιότητα διασφάλισης των δικαιωμάτων των εργαζομένων στο εργοστάσιο. «Η υγιεινή και η ασφάλεια τους είναι αδιαπραγμάτευτες, όπως και η προστασία του περιβάλλοντος. Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι λένε ότι τα μηχανήματα είναι απαρχαιωμένα» είπε χαρακτηριστικά.

Παρεμβαίνοντας ο Μανώλης Συντυχάκης, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης υπογράμμισε: «Οι εργαζόμενοι δίνουν παλικαρίσιο αγώνα διεκδικώντας το αυτονόητο. Τώρα είναι οι ώρα να βρουν πλήρη δικαίωση! Σε αυτή την ανάπτυξη που ευαγγελίζονται όλοι δεν χωρεί η ζωή των εργαζομένων! Η Περιφέρεια οφείλει να ασκήσει διεκδικητική πίεση για την ικανοποίηση των αιτημάτων των εργαζομένων».

Ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Ξαστεριά- Ανατροπή στην Κρήτη» Μιχάλης Κριτσωτάκης σημείωσε από την πλευρά του: «Δεν έχουμε ανακύκλωση, αλλά έχουμε συνθήκες γαλέρας. Διαχειρίζονται τους εργαζόμενους ως απορρίμματα. Πού είναι ο εισαγγελέας; Η βία που ασκείται στους εργαζόμενους δεν είναι ορατή. Να γίνει παρέμβαση στην Επιθεώρηση Εργασίας και να δημιουργηθεί ένας κοινωνικός φορέας με κρατική στήριξη, με την πρωτοκαθεδρία της τοπικής αυτοδιοίκησης που θα λύσει το θέμα της εργασίας. Είναι θέμα τιμής να τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα».

Ο αντιπεριφερειάρχης για θέματα δημόσιας υγείας Λάμπρος Βαμβακάς τάχθηκε επίσης στο πλευρό των εργαζομένων τονίζοντας: «Είμαστε αλληλέγγυοι στα αιτήματα των εργαζομένων. Πάνω από όλα είναι η υγιεινή και η ασφάλεια τους. Είναι δύσκολο, όμως, να πάρουν άμεσα τρόφιμα, γιατί έχουν γίνει παραγγελίες. Μπορούν να κάνουν όμως τις αιτήσεις τους για το Κοινωνικό Παντοπωλείο».

Για «επανάληψη ενός έργου χιλιοπαιγμένου» έκανε λόγο ο επικεφαλής της «Ανυπότακτης Κρήτης» Γιώργος Πιαγκαλάκης επισημαίνοντας ότι «έχει στηθεί μεγάλη μπίζνα στη διαχείριση των απορριμμάτων. Είναι φυσικό φαινόμενο στις συνθήκες που ζούμε τώρα, με την ελεύθερη αγορά και την ιδιωτικοποίηση των πάντων, αυτά που συμβαίνουν στους εργαζόμενους. Η Περιφέρεια πρέπει να πιέσει για την ικανοποίηση των αιτημάτων των εργαζομένων».

Παίρνοντας εκ νέου τον λόγο ο εκπρόσωπος των εργαζομένων Δ. Σαλούστρος τόνισε: "Οι εργαζόμενοι δουλεύουν με απενεργοποιημένα μπουτόν ασφαλείας. Έχουμε πλήρη συναίσθηση ότι ο εργολάβος κάνει ο, τι θέλει εν γνώσει των Δήμων".

Σε υψηλούς τόνους κινήθηκε η ομιλία του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη ο οποίος τόνισε: "Είμαστε στο ίδιο έργο θεατές πολλά χρόνια τώρα. Είναι δυνατόν να μην πληρώνει η εταιρεία για τη δουλειά που γίνεται; Πρέπει να βγει ομόφωνη απόφαση στην κατεύθυνση της πλήρους εξόφλησης των εργαζομένων, της ένταξής τους στα βαρέα και ανθυγιεινά και να γίνει επαναπρόσληψή τους από τη νέα εταιρεία».

Μεταξύ άλλων ο κ. Αρναουτάκης σημείωσε ότι στη συνάντηση που θα έχει την Παρασκευή στην Αθήνα με την υφυπουργό Εργασίας θα θέσει επί τάπητος το θέμα των εργαζομένων της Ανακύκλωσης, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα έπρεπε να εφαρμοστεί και στο Ηράκλειο το μοντέλο της ΔΕΔΙΣΑ. «Όποιος δουλεύει, δεν είναι επαίτης» είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε «εργάζεται και πρέπει να πληρωθεί! Το εργοστάσιο δεν θα ξεκινήσει εάν δεν πληρούνται οι προδιαγραφές ασφαλείας! Θα μπούμε εμείς μπροστά! Δεν είναι επαίτης ο κόσμος. Είναι εργαζόμενοι και πρέπει να πληρωθούν. Από το νέο χρόνο να έρθουν οι εργαζόμενοι να σχεδιάσουμε τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν. Η Ανακύκλωση πρέπει να γίνεται, αρκεί να πληρώνονται οι άνθρωποι! Είναι αναξιοπρεπές αυτό που συμβαίνει απέναντι σε ανθρώπους που κάνουν μια δουλειά την οποία δύσκολα την κάνουν άλλοι. Ο, τι χρειάζεται για τον εκσυγχρονισμό του εργοστασίου, εμείς θα βρούμε τα χρήματα. Όλοι είμαστε μαζί τους. Θα συναντηθούμε όλοι μαζί με τον νέο εργολάβο για να διασφαλιστούν τα δικαιώματα σας. Είμαστε όλοι στο πλευρό σας".

Σε σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας Κρήτης επισημαίνονται τα εξής: "Την υποστήριξη σύσσωμου του Περιφερειακού Συμβουλίου εξέφρασε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, μιλώντας κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου με αφορμή την διαμαρτυρία των εργαζόμενων στην ανακύκλωση.

Ο περιφερειάρχης πρότεινε να εξοφληθούν οι μισθοί που οφείλονται, να γίνει επαναπρόσληψη όσων εργάζονται και παράλληλα ανακοίνωσε πως την Παρασκευή σε συνάντηση που θα έχει με την Υφυπουργό Εργασίας θα προτείνει να περάσουν στα βαρέα και ανθυγιεινά οι εργαζόμενοι στην ανακύκλωση όπως γίνεται στους Δήμους.

«Το εργοστάσιο θα ξεκινήσει μόνο αν πληρούνται οι προϋποθέσεις ασφαλείας για τους εργαζόμενους. Δεν μπορούν οι εργαζόμενοι να είναι επαίτες. Είναι εργαζόμενοι που πρέπει να πληρωθούν. Εμείς με το νέο έτος θα συνεργαστούμε ως περιφέρεια για να λειτουργήσει το εργοστάσιο», τόνισε ο κ. Αρναουτάκης, σημειώνοντας πως πρέπει να τελειώσει το πρόβλημα κι όλες οι παρατάξεις θα είναι κοντά στους εργαζόμενους".

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ