Δεύτερο ηλεκτροκίνητο λεωφορείο, τρίτη δωρεάν γραμμή μετακίνησης στο Ηράκλειο!

Αντώνης Παντινάκης
Αντώνης Παντινάκης

Την επόμενη εβδομάδα στην πόλη, η νέα συνεργασία του Δήμου με το αστικό ΚΤΕΛ και το νέο δρομολόγιο

Του Αντώνη Παντινάκη

Το δεύτερο ηλεκτροκίνητο λεωφορείο είναι καθ’ οδόν για το Ηράκλειο... μαζί μ’ ένα νέο δωρεάν δρομολόγιο, τούτη τη φορά για τους κατοίκους και τους επισκέπτες των νοτίων προαστίων!

Η τρίτη γραμμή ετοιμάζεται και θα είναι... πράσινη!

Το νέο οικολογικό όχημα αναμένεται στην πόλη μέσα στην επόμενη εβδομάδα για να “ζευγαρώσει” με το “δίδυμο”... αδελφάκι του, που βρίσκεται στο αμαξοστάσιο του Δήμου από τον περασμένο Δεκέμβρη! Και μόλις ωριμάσουν οι συνθήκες και διευθετηθούν οι τελευταίες λεπτομέρειες, αμφότερα θα τεθούν στη διάθεση του κοινού!

Σύμφωνα με πληροφορίες του Cretalive, η δημοτική αρχή, μόλις ολοκληρωθούν τα διαδικαστικά της ταξινόμησης, θα προβεί σε μία νέα συνεργασία με το αστικό ΚΤΕΛ Ηρακλείου.

Η παραχώρηση των ηλεκτροκίνητων λεωφορείων θα γίνει μέσω χρησιδανείου, ήτοι η πληρωμή θα γίνεται για την παροχή υπηρεσίας, κατ’ ανάλογο τρόπο με τα άλλα δύο mini bus, μολαταύτα “πολύ οικονομικότερο γιατί είναι δικά μας και δεν καίνε πετρέλαιο”, εγγυάται ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων κ. Γιάννης Αναστασάκης.

Είναι μια πολύ καινοτόμα δράση” σχολιάζει ο ίδιος. “Είμαστε από τους ελάχιστους Δήμους σε όλη την Ελλάδα, αν όχι ο μοναδικός, που προμηθεύεται τόσο μεγάλα οχήματα για τέτοιου είδους χρήση. Υπάρχουν ηλεκτροκίνητα και αλλού, αλλά συνήθως πιο μικρά και όχι για μαζική μεταφορά επιβατών”.

Η προμήθεια των συγκεκριμένων οχημάτων είναι ενταγμένη στην πράξη «Κοινές Δράσεις για τη Δημιουργία Πράσινων - Περιβαλλοντικά Φιλικών Διαδρομών μέσα σε Τουριστικές Περιοχές», με ακρωνύμιο «ECOROUTs», του Προγράμματος Συνεργασίας «INTERREG V-Α Ελλάδα-Κύπρος 2014-2020».

Η πράξη «ECOROUTs» χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης) και από Εθνικούς Πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου. Στην προκειμένη περίπτωση, η απόκτηση των δύο ηλεκτροκίνητων λεωφορείων συνολικού κόστους 748.960,00 ευρώ χρηματοδοτείται και από πόρους του Δήμου Ηρακλείου (248.960,00 €).

Τα mini bus βρίσκονται στην κυκλοφοριακή ζωή των Ηρακλειωτών εδώ και δύο χρόνια, με το που ξεκίνησαν δηλαδή τα έργα ανάπλασης στο κέντρο της πόλης, με δύο γραμμές: Η μία (κόκκινη) εξυπηρετεί τα ανατολικά προάστια, η άλλη (μπλε) τα δυτικά. Η τρίτη που πρόκειται να προστεθεί στην μεταφορική... παλέτα του Ηρακλείου, δικαιωματικά θα πρέπει να έχει πράσινο χρώμα! Όπως έχει γράψει από πέρυσι το Cretalive, το σημείο εκκίνησής της θα βρίσκεται στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη, κατά πάσα πιθανότητα κάτω από τη γέφυρα της Εθνικής, παραπλεύρως της Κνωσού, πλησίον του πάρκου της Ερυθραίας.

Από τους πρώτους που έσπευσαν να γνωρίσουν από κοντά το νέο “πράσινο” λεωφορείο του Δήμου Ηρακλείου ήταν ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, χθες, στην έκθεση ηλεκτρικών οχημάτων στο Ζάππειο. Εκεί βρέθηκαν επίσης ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Γιάννης Αναστασάκης, ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, καθώς και άλλοι αυτοδιοικητικοί.

Η παρουσία μου στην έκθεση είναι συμβολική, όλες οι σχετικές προμήθειες θα γίνουν με όλους τους νόμιμους τρόπους, διαγωνισμούς, ενισχύουμε την υγιή επιχειρηματικότητα και τον ανταγωνισμό όταν είναι για το καλό του περιβάλλοντος και της εξυπηρέτησης των πολιτών", τόνισε ο Υπουργός Εσωτερικών, ανακοινώνοντας πως “τη Δευτέρα κάνουμε πράξη κάτι που είναι αυτονόητο για την προστασία του περιβάλλοντος και την εξυπηρέτηση όλων. Καταθέτουμε ως Υπουργείο Εσωτερικών το νομοσχέδιο με το οποίο πλέον το Κράτος και η Αυτοδιοίκηση έχουν τη δυνατότητα να αγοράζουν ηλεκτρικά, ηλεκτροκίνητα και υβριδικά οχήματα». Όπως εξήγησε ο κ. Θεοδωρικάκος “είναι μια αναγκαία καινοτομία, η οποία έχει γίνει πράξη σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και πολύ σύντομα θα είναι πράξη και στη δική μας χώρα”.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ