«Είμαστε σύμμαχοι…» ευρωπαϊκή δράση ΚΑ2 στο 13ο Γυμνάσιο

Κύριος στόχος του Ευρωπαϊκού προγράμματος “Be allies, not bullies”, αποτελεί η ανταλλαγή εμπειριών με καλές πρακτικές πρόληψης του φαινομένου και παρέμβασης στα Ευρωπαϊκά σχολεία

Το 13ο Γυμνασίου Ηρακλείου μετά από επιτυχή συμμετοχή σε διαδικασία έγκρισης, ανέλαβε τη διεξαγωγή ευρωπαϊκού προγράμματος ERASMUS+ / Δράσης ΚΑ2, με τίτλο : “Be allies, not bullies” που αφορά στο σχολικό εκφοβισμό. Τα οφέλη από την συμμετοχή σε μια διακρατική δράση ERASMUS είναι πολυδιάστατα. Παρέχονται οι ευκαιρίες και οι δυνατότητες για την ολόπλευρη ανάπτυξη των μαθητών από γλωσσικής, πολιτισμικής και εκπαιδευτικής πλευράς, μέσω της αλληλεπίδρασης με μαθητές  άλλων χωρών.  Διαλύονται τα στερεότυπα και οι προκαταλήψεις, και δημιουργούνται σχέσεις φιλίας. Το μεγαλύτερο όφελος, όμως, είναι ο σεβασμός και η ανοχή που αναπτύσσεται προς διαφορετικούς πολιτισμούς, θρησκείες, χρώματα και διαφορετικότητες.

Κύριος στόχος του Ευρωπαϊκού προγράμματος “Be allies, not bullies”, αποτελεί η ανταλλαγή εμπειριών με καλές πρακτικές πρόληψης του φαινομένου και παρέμβασης στα Ευρωπαϊκά σχολεία Στο πρόγραμμα αυτό συντονίστρια χώρα είναι η Σλοβακία και συνεργάτες, εκτός από την Ελλάδα, η Δανία, η Ιταλία, η Τουρκία και η Πορτογαλία. Το σχολείο , ως 6ος εταίρος, επιλέγει  για να υλοποιήσει την πρακτική της Σχολικής Διαμεσολάβησης (Σ.Δ.).

Η Σχολική Διαμεσολάβηση είναι μια διαδικασία, μέσα από την οποία οι συγκρούσεις, καυγάδες, εντάσεις και οχλήσεις μεταξύ μαθητών επιδιώκεται να επιλύονται με ειρηνικό τρόπο, με τη συνδρομή επιμορφούμενων εκπαιδευτικών και μαθητών – μεσολαβητών,  που βοηθούν ώστε οι εμπλεκόμενοι να ακούσουν με προσοχή και να κατανοήσουν ο ένας τον άλλον. Στόχος είναι να καταλήξουν σε μια συμφωνία για να μην επαναληφθεί επιθετική ή προσβλητική συμπεριφορά στο μέλλον.

Η μέθοδος αυτή ωθεί τα παιδιά - μέσα από συγκεκριμένες τεχνικές βασισμένες στην ενσυναίσθηση και στην ενεργητική ακρόαση- στο να αλλάξουν τον τρόπο που αντιλαμβάνονται, κατανοούν κι επιλύουν τις συγκρούσεις όχι μόνο στο σχολείο, αλλά και στη ζωή τους γενικότερα. Σε σχολικό επίπεδο, η εφαρμογή της οδηγεί στην καλλιέργεια θετικού κλίματος, που σημαίνει λιγότερη βία στους χώρους του σχολείου.

Το πρόγραμμα θα συντονίσει η υποδιευθύντρια του σχολείου Αργυρώ Καμπιτάκη , ενώ τα σχολεία που πρόκειται να συνεργαστούν με το 13ο Γυμνάσιο,  είναι τα  : Gug Skole της Δανίας, Cirkevná spojená škola της Σλοβακίας,  Polinas Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi της Τουρκίας, IISS Consoli Pinto της Ιταλίας, και  Agrupamento de Escolas Professor Paula Nogueira της Πορτογαλίας.

Το πρόγραμμα είναι διετούς διάρκειας θα ολοκληρωθεί τον Αύγουστο του 2020.  Στο διάστημα αυτό ομάδα 25 μαθητών θα ταξιδέψει και θα φιλοξενηθεί από συμμαθητές τους στα παραπάνω σχολεία και φυσικά θα ανταποδώσουν και οι ίδιοι τη φιλοξενία. Θα δουλέψουν συνεργατικά σε ομάδες εργασίας με τους συμμαθητές – εταίρους τους, τόσο σε πραγματικό χρόνο κατά τη διάρκεια των επισκέψεων, όσο και μέσω του διαδικτύου. Τα προϊόντα που θα παραχθούν θα εκδοθούν από τη συντονίστρια χώρα και θα διανεμηθούν σε όλες τις χώρες με στόχο τη μεγαλύτερη διάχυση των αποτελεσμάτων του προγράμματος.

 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ