Εκδήλωση για το χαρούπι

Το Σάββατο 9 Ιουνίου και ώρα 5-8.30μ.μ.

Αντικείμενο μιας ενδιαφέρουσας εκδήλωσης γίνεται η χαρουπιά ενώ αναζητούνται γνώστες για περισσότερες πληροφορίες για το χαρούπι.

Στην προσπάθειά της για την προστασία, ανάδειξη και αξιοποίηση της χαρουπιάς, η Πολιτιστική Εταιρεία Πανόρμου «Επιμενίδης», που έχει αναστηλώσει το μοναδικό βιομηχανικό μνημείο της Κρήτης, τον Χαρουπόμυλο Πανόρμου, σε ένα σύγχρονο Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμου, και είναι υπεύθυνη για τη διαχείρισή του, διοργανώνει το Σάββατο 9 Ιουνίου και ώρα 5-8.30μ.μ. προσυνέδριο για τη χαρουπιά και τις πολυδιάστατες ιδιότητές της.  Το προσυνέδριο γίνεται με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης.

Το Μεσογειακό Συνέδριο που σχεδιάζεται θα πραγματοποιηθεί στο τέλος του 2018.

Η ένταξη στην UNESCO

Όπως σημειώνεται στην ενημερωτική ανακοίνωση, “μέχρι στιγμής, έχει προκριθεί στο δεύτερο στάδιο η πρότασή της για την αγροδιατροφική παράδοση του χαρουπιού στην Κρήτη, προκειμένου να ενταχθεί στον κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της  UNESCO.

Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό βήμα για την αναγνώριση και ανάδειξη αυτού του ιδιαίτερου προϊόντος με τη μεγάλη διατροφική και πολιτισμική αξία.

Το δεύτερο στάδιο είναι εκείνο της δημόσιας διαβούλευσης και της επεξεργασίας εκ μέρους των ενδιαφερόμενων φορέων του Δελτίου Στοιχείου Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς”.

Η τελική απόφαση θα κριθεί αργότερα μετά από ολοκληρωμένη πρόταση που θα κατατεθεί στις 2 Ιουλίου. Για τον λόγο αυτό παρακαλείται οποιος γνωρίζει κάποια στοιχεία αναφορικά με το χαρούπι να  τα γνωστοποιήσει προκειμένου να εμπλουτιστεί η πρόταση (ιστορίες, γνωμικά, γεγονότα κ.ά.).

Η ένταξη της αγροδιατροφικής παράδοσης του χαρουπιού στην Κρήτη στον κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO θα βοηθήσει σημαντικά στην ανάδειξη και προώθηση του χαρουπιού και των προϊόντων του.

Το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Προεδρείο: Κορίννα Μηλιαράκη, πρόεδρος Πολιτιστικής Εταιρείας Πανόρμου «Επιμενίδης», Παναγιώτα Τριμανδήλη, ταμίας Πολιτιστικής Εταιρείας Πανόρμου «Επιμενίδης.

17.00.- 17.45μμ. : Χαιρετισμοί

Σταύρος Αρναουτάκης, περιφερειάρχης Κρήτης

Μαρία Λιονή, αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου

Δρ. Τζατζάνη Θηρεσία – Τερέζα, ερευνήτρια Δ΄ Εργαστήριο Υποτροπικών Φυτών & Ιστοκαλλιέργειας Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός “ΔΗΜΗΤΡΑ”

Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών & Αμπέλου, Χανιά

Βαγγέλης Μουνδριανάκης, πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Ρεθύμνου

18.00 – 18.15:  Κωστής Σφακιανάκης, δασοκόμος

 «Η Χαρουπιά και τα πλεονεκτήματά της για το περιβάλλον»

18.15  – 18.30: Χαράλαμπος Κατερινόπουλος, καθηγητής, Τμήμα Χημείας, Πανεπιστήμιο Κρήτης.

“Ο ρόλος της Χημείας στην ανάδειξη της σημασίας της κρητικής  χλωρίδας».

18.30 Παρέμβαση  Μωυσής Μυλωνάς, διευθυντής Μουσείου Φυσικής Ιστορίας.

18.35 – 18.50 : Γιάννης Κασαπάκης, γεωπόνος,  Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης κ Ελέγχων Χανίων, Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, επιστημονικός συνεργάτης της ιστοσελίδας  www.allaboutcarob.com

“Οι διατροφικές ιδιότητες του χαρουπιού”

18.50 – 19.10 :  Μιχάλης  Στεφανάκης,  γεωπόνος, μεταδιδακτορικός  ερευνητής, Τμήμα Χημείας, Πανεπιστήμιο Κρήτης.

“Η συμβολή της εκπαίδευσης στην αγροτική καλλιέργεια”.

19.10 – 19.20  : Γιώργος Δρακωνάκης, πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου “ο Μύλος“.

“Η γιορτή του χαρουπιού στις Κάτω Πίνες της Ελούντας”

19.20 – 19.30:  Προβολή δραστηριοτήτων μελών ομάδας Κρήτης σε video.

19.30 – 20.30 : Συζήτηση.

Πηγή: patris.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ