Επί τάπητος σημαντικά ζητήματα για την Κίσσαμο

Συνάντηση του Αντιπεριφερειάρχη με τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του δήμου

Σήμερα, Παρασκευή 12 Απριλίου 2019, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Αντιπεριφερειάρχη Χανίων κ. Βουλγαράκη Αποστόλη, με τον πρώην δήμαρχο και σημερινό επικεφαλή της μείζονος αντιπολίτευσης Κισσάμου, κ. Μυλωνάκη Γιώργο, καθώς και με στελέχη της παράταξής του.

Αντικείμενο της συνάντησης, ήταν η ενημέρωση από τον κ. Βουλγαράκη, τόσο για την πορεία των εργασιών άμεσης αποκατάστασης της βατότητας στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της Κισσάμου, όσο και για τον προγραμματισμό των έργων οριστικής αποκατάστασης των οδικών αυτών αξόνων μετά τις μεγάλες καταστροφές από τις θεομηνίες του περασμένου Φεβρουαρίου.

Ο κ. Βουλγαράκης ενημέρωσε τον κ. Μυλωνάκη, ότι από την πρώτη στιγμή ενεργοποιήθηκαν εργολάβοι από τις πολλές συμβάσεις έργων που ευτυχώς υπήρχαν και ήταν προϋφιστάμενες της θεομηνίας στην περιοχή της Κισσάμου, με κυριότερη αυτή στο τμήμα Καλουδιανά – Χρυσοσκαλίτισσα ύψους 1.500.000€.

Επίσης, από τα 10.000.000 € που διατέθηκαν από το Υπουργείο Ανάπτυξης στην Αντιπεριφέρεια Χανίων για την αρχική αποκατάσταση των ζημιών στο επαρχιακό δίκτυο, ήδη είναι σε εξέλιξη δύο εργολαβίες, 600.000 € έκαστη από Καλουδιανά προς Χρυσοσκαλίτισσα και Κεραμωτή και από Πλάτανο προς Κάμπο, ενώ θα ξεκινήσει και μια τρίτη 500.000€ για το υπόλοιπο επαρχιακό οδικό δίκτυο της Κισσάμου. Με την εξέλιξη των εργασιών αυτών, πολύ σύντομα θα έχει αποκατασταθεί η ομαλή διέλευση στους δρόμους αυτούς και θα ανακουφιστούν οι κάτοικοι αλλά και οι επιχειρηματίες του τουρισμού και του αγροτικού τομέα, ειδικά στην περιοχή του Ιναχωρίου.

Επιπλέον, από παλαιότερες πιστώσεις περίπου 3 εκ. ευρώ για οδικά έργα, έχουν υπογραφεί 2 συμβάσεις 435.000€ για το τμήμα Μαλάθυρος – Σάσαλος, θα ξεκινήσουν και 2 συμβάσεις 845.000€ για το Τμήμα Φαλελιανά – Ρόκα – Κερά και για την γέφυρα προς Λουσακιές, ενώ είναι προς δημοπράτηση έργο 1.500.000€ για το Τμήμα Σφηνάρι – Κάμπος – Κεφάλι.

Όσο αφορά την οριστική αποκατάσταση των ζημιών του επαρχιακού οδικού δικτύου της Κισσάμου, η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, μετά από αναλυτικές προεκτιμήσεις και αυτοψίες απέστειλε τεχνικό δελτίο στο Υπουργείο Υποδομών ύψους 78.000.000 € για όλο τον νομό Χανίων. Για την περιοχή της Κισσάμου τα σχεδιαζόμενα έργα (εφόσον εγκριθούν οι απαραίτητες πιστώσεις) είναι:

  1. Στο δρόμο Καστέλι-Πλάτανος- Σφηνάρι – Κεφάλι και συνδεόμενοι δρόμοι, εργασίες αποκατάστασης ζημιών ύψους 10.100.000€.
  2. Στο δρόμο Καλουδιανά – Τοπόλια - Χρυσοσκαλίτισσα και συνδεόμενοι δρόμοι, εργασίες αποκατάστασης ζημιών ύψους 3.400.000€.
  3. Στα οδικά τμήματα Καλλεργιανά – Καλάθενες - Σηρικάρι, Καστέλι – Λουσακιές - Πλάτανος, Κολένη – Ρόκκα - Σάσσαλος και συνδεόμενοι δρόμοι, εργασίες αποκατάστασης ζημιών ύψους 1.800.000€.
  4. Επίσης θα υλοποιηθούν εργασίες και στα τμήματα Δελιανά – Τρία Αλώνια και Πλεμενιανά Στροβλές και ο προϋπολογισμός θα αποτελεί μέρος του συνολικού ύψους των υποέργων που ανήκουν τα τμήματα αυτά.

Συνολικά λοιπόν, με βάση την αναλυτική ενημέρωση του κ. Βουλγαράκη για την περιοχή της Κισσάμου, τα εγκεκριμένα οδικά έργα που είτε εξελίσσονται είτε θα αρχίσουν να υλοποιούνται είναι ύψους 6 εκ. ευρώ, ενώ αυτά που ζητούμε από το Υπουργείο Υποδομών υπερβαίνουν τα 16 εκ. ευρώ.

Επίσης έχει αποσταλεί στο Υπουργείο Υποδομών το τεχνικό δελτίο για την νέα χάραξη του δρόμου Πλάτανος –Σφηνάρι προϋπολογισμού 15 εκ. € και πιέζουμε συνεχώς για τη χρηματοδότηση του.

Ο κ. Μυλωνάκης και οι συνεργάτες του ευχαρίστησαν τον κ. Βουλγαράκη για την αναλυτική ενημέρωση και εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τις έως τώρα ενέργειες του ίδιου και των υπηρεσιών του. Τόνισαν ότι θεωρούν τα αιτήματα χρηματοδότησης απολύτως ρεαλιστικά και ότι πρέπει ταχύτατα το υπουργείο υποδομών να τα εγκρίνει στο σύνολό τους, καθώς οι καταστροφές πέρα από την ζωή των κατοίκων επηρεάζουν και την οικονομία όλης της Κρήτης στον τουρισμό και τα αγροτικά προϊόντα. Ακόμα, τονίστηκε πως είναι απαραίτητος ο σχεδιασμός έργων αντιπλημμυρικής προστασίας στους μεγάλους ποταμούς της Κισσάμου, ενώ είναι εξαιρετικά σημαντική η πρόταση του καθηγητή κ. Τσακίρη για ένα σχεδιασμό πολλών μικρών αντιπλημμυρικών έργων μικρού κόστους στην ορεινή ζώνη.

Επίσης ζήτησαν από τον κ. Βουλγαράκη να μεταφέρει στο Υπουργείο Υποδομών την μεγάλη αγωνία των κατοίκων της Κισσάμου για την αποκατάσταση των ζημιών στον ΒΟΑΚ και ειδικά την ανάγκη άμεσων παρεμβάσεων σ την μεγάλη καθίζηση στο τμήμα Νοπήγεια–Καλυδωνία που ίσως αποτελεί το πιο επικίνδυνο σημείο σήμερα στον ΒΟΑΚ.

Κλείνοντας, ο κ. Μυλωνάκης ευχαρίστησε τον κ. Βουλγαράκη για την συνεργασία που είχαν, για το ενδιαφέρον που έδειξε και όλα αυτά που έκανε στον δήμο τα τελευταία 9 χρόνια, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως η σφραγίδα του στην Κίσσαμο θα μείνει ανεξίτηλη.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ