Σε αδιέξοδο οι αμπελουργοί της Κρήτης - Πολλαπλά τα προβλήματα στον κλάδο

Έκτακτη σύσκεψη στην Περιφέρεια Κρήτης με φόντο όλη παραγωγή που βρίσκεται σε εξέλιξη

Έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στην Περιφέρεια από την oμάδα Αμπελουργών Κρήτης.

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν τα προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο με φόντο και την όλη παραγωγή που βρίσκεται σε εξέλιξη και ειδικά ότι αφορά οινοστάφυλα, επιτραπέζια σταφύλια αλλά και την σταφίδα.

Το παρών στην σύσκεψη έδωσαν και ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Σταύρος Τζεδάκης, οι βουλευτές Νίκος Ηγουμενίδης και Γιώργος Λογιάδης και εκπρόσωποι των Λευτέρη Αυγενάκη και Χάρη Μαμουλάκη.

Μύρων Χιλετζάκης: "Η αμπελουργία στην Κρήτη, αυτό το εθνικό προϊόν, έχει φτάσει σε ένα τέλμα

"Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους. 132. 000 στρέμματα σουλτανίνα καλλιεργούσε ο νομός Ηρακλείου και σήμερα δεν καλλιεργεί ούτε 20.000. 75.000 στρέμματα ήταν τα οινοποιήσιμα και σήμερα δεν καλλιεργούνται ούτε 7.000 στρέμματα. Καταρρέει καθημερινά η αμπελουργία, είτε μιλάμε για οινοποιήσιμο σταφύλι, είτε σταφιδοποιήσιμο, είτε και επιτραπέζιο που είναι η ναυαρχίδα μας στις εξαγωγές." δήλωσε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Συνεταιρισμών Ηρακλείου Μύρων Χιλετζάκης και συνέχισε "Εφέτος το επιτραπέζιο σταφύλι έχει μια πολύ μεγάλη κατρακύλα, δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε ούτε εμείς ως παραγωγοί, ούτε οι εξαγωγείς, τους Ισπανούς με τις υπερποικιλίες και τις υπερπαραγωγες που έχουν κι έχουν κατακλύσει όλη την ευρωπαϊκή αγορά. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε! Βλέπουμε μπροστά μας τον γκρεμό! Όπως πάνε τα πράγματα δεν μπορεί να ανακάμψει το κομμάτι του αμπελιού! Χρειάζεται ένας εθνικός στρατηγικός σχεδιασμός, που θα δώσει λύσει στα προβλήματα των αμπελουργών. Το μεγάλο πρόβλημα των αμπελουργών ειναι η αναμπέλωση κι ότι έχουμε βγει εκτός αγορών. Το εξαιρετικό κρητικό σταφύλι δεν το ζητούν οι αγορές, γιατί βρίσκουν φθηνότερα σταφύλια, έξυπνες ποικιλίες".

Την ίδια ώρα ο κ. Χιλετζάκης σχολίασε πως "Πρέπει κι εμείς να προσαρμοστούμε με τα στάνταρ της αγοράς. Όπως αφανίστηκε το περιβόητο κρητικό ροζακί που είχε κατακτήσει τις αγορές, για το οποίο γίνονταν εξαγωγές πριν τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο, έτσι θα αφανιστεί και η σουλτανινα! Το πρόβλημα είναι μεγάλο. Σήμερα συνεδριάζουμε για να συστήσουμε μια επιτροπή και να πάμε να βρούμε τον Υπουργό και να του θέσουμε τα προβλήματα μας. Από το 2009 έχει καταθέτει μια μελέτη του ΤΕΙ Κρήτης. Έχουν αλλάξει 10 Υπουργοί και κανένας δεν την έχει πάρει στα σοβαρά!" ενώ τόνισε σε δηλώσεις του "Σήμερα δικαιώνεται και το ΤΕΙ και οι γεωπόνοι και οι γεωτεχνικοί που έκαναν τότε τη μελέτη. Έπρεπε να είμαστε 7 μήνες στην αγορά για να μπορούμε να έχουμε μια θέση στο ράφι. Αυτό δεν το κατάλαβε η Ελλάδα, δεν λήφθηκε στα σοβαρά η συγκεκριμένη μελέτη και ήρθαν τα σημερινά αποτελέσματα. Τα σταφύλια μας είναι στα αζήτητα, με πολύ χαμηλές τιμές και οι παραγωγοί έχουν φτάσει σε ένα οικονομικό τέλμα. Χτυπάμε το καμπανάκι και ζητάμε από τον Υπουργό να κοιτάξει την αμπελουργία, να κοιτάξει αυτό το εθνικό προϊόν με την ιστορία των 4.000 ετών".

Από την πλευρά του ο διευθυντής του ΕΛΓΑ Κρήτης, Νίκος Δασκαλάκης ανέφερε πως η συνάντηση έχει σκοπό να συζητηθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αμπελουργικός τομέας στην Κρήτη. "Θα συζητηθούν θέματα που αφορούν τις ζημιές οι οποίες προκλήθηκαν και οφείλονται σε καλυπτόμενα ασφαλιστικά αίτια από τον ΕΛΓΑ και μη καλυπτόμενα ασφαλιστικά αίτια που δεν προβλέπεται να αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ. Ίσως υπάρξουν άλλες διαδικασίες που θα καλύψουν το συγκεκριμένο κομμάτι"είπε ο ίδιος και τόνισε παράλληλα "Είμαστε στη φάση της συζήτησης για τη διερεύνηση των προβλημάτων και πιθανών λύσεων. Πρέπει να γίνει κάτι με πρωτοστάτες τους ίδιους τους αγρότες ούτως ώστε να δημιουργηθούν σχήματα και να προωθούνται τα προϊόντα τους σε τιμές ικανοποιητικές που να πληρώνεται ο κόπος και τα έξοδα τα οποία κάνουν για την παραγωγή των προϊόντων τους".

Την ίδια ώρα για αδιέξοδο έκανε λόγο ο πρόεδρος παραδοσιακών αποσταγματοποιών νομού Ηρακλείου Αναστάσιος Βρεντζος.

"Θέλουμε στρατηγικό σχεδιασμό για την αναδιάρθρωση του κρητικού αμπελώνα. Έχουμε οδηγηθεί σε αδιέξοδο. Δεν μπορούμε να δώσουμε τα προϊόντα μας κι αυτό είναι καταστροφικό! Προσπαθούμε να παράξουμε σταφύλι και τελικά αυτό δεν μπορεί να εξαχθει. Δεν μπορούμε να το διαχειριστουμε, οι παραγωγοί είναι σε απόγνωση" ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος και συνέχισε "Χρειαζόμαστε και άλλες λύσεις στο τραπέζι, να μην περιμένουμε μόνο από την εξαγωγή. Η σταφίδα ήταν πραγματικά μια λύση τα προηγούμενα χρόνια. Αυτή τη στιγμή έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο επειδή οικονομικά δεν βγαίνουμε. Ας καταφέρουμε τουλάχιστον να καλύψουμε την τοπική αγορά που θέλει 5.000 τόνους και δεν βγάζουμε ούτε χίλιους".

ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοπαραγωγών Κρήτης, Πρίαμος Ιερωνυμάκης

Πρίαμος Ιερωνυμάκης: Μας ενδιαφέρει να αναδειχθεί το τεράστιο πρόβλημα που υπάρχει αυτή τη στιγμή στον αμπελώνα της Κρήτης.

Την ίδια ώρα στην συνεδρίαση ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοπαραγωγών Κρήτης, Πρίαμος Ιερωνυμάκης τόνισε την τραγικότητα της κατάστασης ενώ ζήτησε την άμεση παρέμβαση της πολιτείας.

"Υπάρχει μια τραγική κατάσταση σε διάφορες περιοχές. Επιτέλους, θα πρέπει να υπάρξει ένας στρατηγικός σχεδιασμός από την Πολιτεία. Ο αμπελώνας της Κρήτης συρρικνώνεται χρόνο με τον χρόνο! Ενημερώσαμε προ καιρού τον Υπουργό, αλλά οι καταστάσεις είναι πιο τραγικές από αυτές που αρχικά είχαμε υπολογίσει.Θα έχουμε επίσημα στοιχεία στα χέρια μας τις επόμενες ημέρες για το πώς διαμορφώθηκε η παραγωγή εφέτος.Υπάρχει φτωχοποιηση και χρειάζεται η άμεση παρέμβαση της Πολιτείας.Υπάρχει φτωχοποιηση και χρειάζεται η άμεση παρέμβαση της Πολιτείας." τόνισε ο ίδιος και συμπλήρωσε "Είχαμε επισημάνει εδώ και δύο χρόνια για το πόσο επηρεάζει η Κλιματική Αλλαγή και το αμπέλι και την ελιά. Είχαμε επισημάνει τα προβλήματα. Η Κλιματική Αλλαγή ήρθε, υπάρχει πρόβλημα. Για αυτό και χρειάζεται ο στρατηγικός σχεδιασμός. Δεν μπορούμε να περιμένουμε κάτι από ιδιώτες γεωπόνους, που ο καθένας θέλει να πουλήσει την πραμάτεια του. Έχουν καταστραφεί παραγωγοί φυτευοντας αμπελώνες που δεν κάνουν σε κάποιες περιοχές. Χρειαζόμαστε μελέτη και υπάρχει μελέτη, στήριξη από τους ίδιους τους κρατικούς φορείς. Απαιτούμε τη βοήθεια του επιστημονικου προσωπικού του Υπουργείου Γεωργίας. Ο αμπελώνας αφορά όλους τους κατοίκους του νησιού. Ο αμπελώνας και ο ελαιώνας είναι οι πνεύμονες της Κρήτης!"


Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ