"Έργο πνοής" στο "πιο επικίνδυνο σημείο του ΒΟΑΚ"

Αντώνης Παντινάκης
Αντώνης Παντινάκης

... και η γέφυρα του Κερίτη

Του Αντώνη Παντινάκη

Ένα “έργο πνοής”, σ’ ένα οδικό κομμάτι - καρμανιόλα, αναμένεται να δημοπρατηθεί μέσα στον Μάρτιο, σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις που έλαβε από το Υπουργείο ο Περιφερειάρχης Κρήτης.

Αφορά την περιοχή του Καβρού στην Γεωργιούπολη, που κατά τον κ. Γεώργιο Κανελλαΐδη είναι “το χειρότερο σημείο του ΒΟΑΚ”. Κάτι παραπάνω θα ξέρει – για να το χαρακτηρίζει έτσι - ο ομότιμος καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κι ειδικός σε θέματα Διαχείρισης Κυκλοφορίας και Οδικής Ασφάλειας.

Η ανακατασκευή του Βόρειου Οδικού Άξονα μπορεί να μην έχει ξεκινήσει ακόμα, ωστόσο η οδική ασφάλεια δεν είναι δυνατόν να παραπεμφθεί στις καλένδες, ιδίως όταν η μακάβρια λίστα με τους νεκρούς και τους τραυματίες στην άσφαλτο του νησιού μεγαλώνει ανησυχητικά τα τελευταία χρόνια.

“Διεκδικήσαμε για ακόμη μία φορά να δημοπρατηθούν τα έργα που είναι 25 εκατομμύρια ευρώ κι αφορούν την οδική ασφάλεια στον ΒΟΑΚ” ανακοίνωσε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης. “Το πρώτο έργο που είναι έτοιμο να δημοπρατηθεί μετά τους κόμβους της Αγίας Πελαγίας (που είναι εν εξελίξει), είναι η περιοχή του Καβρού στη Γεωργιούπολη. Είναι ένα έργο πάρα πολύ σημαντικό που μέσα στον Μάρτιο, σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις του Υπουργού, θα δημοπρατηθεί”.

Περισσότερες τεχνικές (και όχι μόνο) λεπτομέρειες για το έργο, μας έδωσε ο δήμαρχος Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης: “Είναι στο τελικό στάδιο της ωρίμανσης η οδική ασφάλεια που αφορά τον ΒΟΑΚ στο τμήμα Πετρές – Γεωργιούπολη, 11,5 χιλιομέτρων.

Τον Μάρτιο θα δημοπρατηθεί η πρώτη φάση αυτού του έργου, με προϋπολογισμό 10 εκατ. ευρώ.

Η πρώτη φάση αφορά οκτώ πεζογέφυρες, τρεις υπόγειες διαβάσεις, δεκαοκτώ νόμιμες στάσεις λεωφορείων. Η δεύτερη φάση αφορά τις γέφυρες παραπλεύρως της Εθνικής στον Καβρό”.

Ο κ. Κουκιανάκης είναι απολύτως σίγουρος ότι μόλις πάρουν “σάρκα και οστά” όλα τα παραπάνω, θα δοθεί μια ακόμη μεγαλύτερη “αναπτυξιακή τροχιά στην περιοχή”.

Το ίδιο χρονικό διάστημα, μέσα στον Μάρτιο με Απρίλιο, υπολογίζεται ότι θα δημοπρατηθούν κι άλλες ασφαλτικές παρεμβάσεις στην περιοχή του Φόδελε και των Λινοπεραμάτων.

Χρήματα υπάρχουν και για την αντιμετώπιση των κατολισθήσεων στον ΒΟΑΚ. “Ήδη έχει ανατεθεί το πρώτο έργο σε ανάδοχο, από πλευράς του Υπουργείου κι αφορά 30 σημεία, όπου έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες” τόνισε ο κ. Αρναουτάκης.

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης ούτως ή άλλως είναι ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα των χθεσινών επαφών του στην Αθήνα. Έλαβε τη διαβεβαίωση ότι “θα έχουμε και ρόλο και λόγο επάνω στην αξιοποίηση του “Νίκος Καζαντζάκης”. Πάγια επιθυμία του άλλωστε είναι “να είμαστε παρόντες σε κάθε λήψη απόφασης” που λαμβάνεται στην Αθήνα κι αφορά την Κρήτη.

Ο κ. Αρναουτάκης συναντήθηκε την περασμένη Τρίτη με τον κ. Κώστα Καραμανλή στο Υπουργείο Υποδομών.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησής τους, που διήρκησε πάνω από μία ώρα, υπεγράφη και η προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Υπουργείου Υποδομών, της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου Πλατανιά, προκειμένου να προχωρήσει η μελέτη η οποία αφορά τη νέα γέφυρα στον Κερίτη!

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ