Έτος ... κλήσεων, το 2019!

Αντώνης Παντινάκης
Αντώνης Παντινάκης

26.555 κλήσεις, 3.595 καταγγελίες, 639 εκθέσεις και 887 εγκαταλελειμμένα οχήματα

Του Αντώνη Παντινάκη

Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί κι ως "το έτος των κλήσεων" το 2019 στο Ηράκλειο! Ο απολογισμός έργου της Δημοτικής Αστυνομίας είναι πλούσιος: Βρίθει καταγγελιών και δραστηριοτήτων!

Οι παραβάσεις στάθμευσης παρουσιάζουν μία μικρή μείωση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Εντούτοις εξακολουθούν και παραμένουν σε υψηλό επίπεδο. Τα “μπιλιετάκια” που μοιράστηκαν σε απείθαρχους οδηγούς, ανέρχονται (περίπου) σε 26.000!

Αριθμός “μεγάλος” για τον Πολιτικό Προϊστάμενο της Δημοτικής Αστυνομίας Μαρίνο Παττακό, που υπενθυμίζει βεβαίως ότι βρίσκονται σε εξέλιξη “μεγάλα ή μικρά έργα οδοποιίας και εξωραϊσμού στο κέντρο της πόλης”, ενώ σπεύδει να ξεκαθαρίσει ότι “δεν είναι στόχος της δημοτικής αρχής να πανηγυρίζει για τις κλήσεις” που κόβονται.

Τέσσερα χρόνια μετά την επανασύστασή της, η οποία εκλαμβάνεται ως μία “ορθή πολιτική πράξη” από τον κ. Παττακό, η Δημοτική Αστυνομία παραμένει υποστελεχωμένη: Το ανθρώπινο δυναμικό της Υπηρεσίας εκεί που το 2013, πριν την κατάργησή της αριθμούσε 78 άτομα, σήμερα περιορίζεται στα 16, τέσσερα λιγότερα από εκείνα που είχαν επιστρέψει με την επαναλειτουργία της!

Ωστόσο, “ο αγώνας για τα προβλήματα της καθημερινότητας είναι μεγάλος” θα υποστηρίξει ο κ. Παττακός.

Τα καθήκοντα των υφιστάμενων του δεν περιορίζονται μονάχα στο “κόψιμο” κλήσεων – παρότι το κυκλοφοριακό διατηρεί τα “πρωτεία”, παραμένοντας το μεγαλύτερο “αγκάθι” εντός των τειχών.

“Ανορθογραφίες” μπορούν να... ξεφυτρώσουν κι από την διάθεση των τραπεζοκαθισμάτων – δηλαδή από την εκμίσθωση, από την χρήση των κοινοχρήστων χώρων, αλλά κι από ζητήματα καθαριότητας, παραεμπορίου και εγκαταλελειμμένων οχημάτων.

“Δεν θα έλεγα ότι υπάρχει σημαντική βελτίωση στην επίλυση σημαντικών προβλημάτων καθημερινότητας” θα ομολογήσει ο κ. Παττακός, που παρά ταύτα αντιλαμβάνεται ότι “υπάρχει μία ανακούφιση στην κοινωνία, ότι υπάρχει μία Υπηρεσία που μπορεί να σηκώσει το τηλέφωνο και να απαντήσει σε προβλήματα καθημερινότητας, προβλήματα που κάνουν τη ζωή των ανθρώπων δυσκολότερη και χρήζουν άμεσης επίλυσης”.

Αναλύοντας τα στατιστικά στοιχεία του έργου και της δραστηριότητας της Δημοτικής Αστυνομίας, ο Πολιτικός Προϊστάμενος της Υπηρεσίας είδε τις καταγγελίες των πολιτών για όλο το έτος να πλησιάζουν τις 4.000.

“Ο αριθμός είναι μεγάλος” σχολιάζει ο κ. Παττακός. “Καταγγελία σημαίνει πρόβλημα. Καμία από αυτές τις καταγγελίες δεν έμεινε χωρίς διερεύνηση. Η Δημοτική Αστυνομία μετά από μία καταγγελία ενός πολίτη, ανεξάρτητα εάν αυτό που αναφέρεται είναι στην αρμοδιότητά της, γίνεται η αυτοψία και ο έλεγχος. Σε περίπτωση που το πρόβλημα μπορεί να λυθεί από την Δημοτική Αστυνομία με την μεθοδολογία και την διαδικασία που προβλέπει ο νόμος, τότε το αναλαμβάνει η Υπηρεσία μας. Διαφορετικά, παραπέμπεται στις άλλες συναρμόδιες Υπηρεσίες”.

Ας δούμε ενδεικτικά τι κατέγραψε το μπλοκάκι της Δημοτικής Αστυνομίας το έτος που μας πέρασε: 26.555 κλήσεις, 3.595 καταγγελίες, 639 εκθέσεις και 887 εγκαταλελειμμένα οχήματα.

Για τα αυτοκίνητα που αφέθηκαν στην... τύχη τους, ο κ. Παττακός παρατήρησε ότι “ολοένα κι αυξάνεται ο αριθμός τους, με μία μικρή σταθεροποίηση το 2019”. Και βάζοντας τον... επίλογο, αναγνώρισε την συμβολή – συνδρομή της Υπηρεσίας του, η οποία μολονότι αποδεκατισμένη, “υπερέβη τις δυνατότητες και τις αρμοδιότητές της, συνδράμοντας τις αστυνομικές υπηρεσίες της πόλης, αλλά και τις πολεοδομικές υπηρεσίες σε περιπτώσεις κατεδάφισης – απομάκρυνσης αυθαίρετων κατασκευών. Η εφαρμογή της κανονιστικής πράξης του 2015, που αφορά τις κατασκευές στους κοινόχρηστους χώρους πέρασε μία κρίσιμη περίοδο. Το 2019 ήταν ένα δύσκολο έτος. Η Δημοτική Αστυνομία κατάφερε να αποκαταστήσει την εικόνα στο κέντρο της πόλης με τις αυθαίρετες κατασκευές, σε μεγάλο βαθμό, συμβάλλοντας από την μεριά της στην εφαρμογή των οδηγιών της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας”.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ