Εύσημα και bonus από τον Βορίδη στους Κρήτες συνεταιριστές

Κατερίνα Παντινάκη
Κατερίνα Παντινάκη

"Ναι" Βορίδη στους Κρητικούς ελαιοπαραγωγούς, για αποζημίωση και από άλλο "κουμπαρά"

Της Κατερίνας Παντινάκη

Υποστηρικτικός για τα θέματα που "καίνε" τους Κρητικούς ελαιοπαραγωγούς εμφανίστηκε, χθες, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης, στο ραντεβού που είχε με αντιπροσωπεία της Ένωσης Ηρακλείου, παρουσία και του συμβούλου του, Ανδρέα Στρατάκη.

Στο "τραπέζι" κυριάρχησε το θέμα της ολοκληρωτικής καταστροφής που υπέστησαν οι ελαιοπαραγωγοί της Κρήτης, καθώς ... τα "κουκιά" δε βγαίνουν, ώστε να αποζημιωθούν όλοι από ένα ταμείο και μόνο.

Ένωση και υπουργός φαίνεται πως βρήκαν τη "χρυσή τομή" και συμφώνησαν στην αποζημίωση με τον κανόνα de minimis για εκείνους που μπήκαν στη διαδικασία να παράξουν, προκειμένου να προστεθεί ένας ακόμη "κουμπαράς" για αποζημίωση.

Πιο συγκεκριμένα μια μερίδα ελαιοπαραγωγών θα αποζημιωθεί από τον ΕΛΓΑ, μετά τις δύο αναγγελίες για χαλαζόπτωση και ανεμοθύελλα. Μια έτερη μερίδα παραγωγών, οι οποίοι μάζεψαν τις ελιές τους αλλά το προϊόν τους είναι υποβαθμισμένο, βιομηχανικό και με τιμή ... στα τάρταρα, μπορούν να αποζημιωθούν με τον κανόνα de minimis για το χαμένο τους εισόδημα. Η τρίτη "κατηγορία", εκείνων που βρήκαν τις ελιές τους πεσμένες στο έδαφος μπορεί να αξιοποιήσει το ν.1308/13, άρθρο 221α και να απευθυνθεί στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Αποζημιώσεων, γνωρίζοντας ότι το "ταβάνι" της αποζημίωσης είναι τα 50 εκ. ευρώ - αυτό τουλάχιστον προέκυψε το 2018 όταν αποζημιώθηκαν οι αγελαδοτρόφοι της Ιρλανδίας.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ένωσης, Μύρωνα Χιλετζάκη που βρέθηκε στο τραπέζι του διαλόγου με τον Μ.Βορίδη, η πρόταση για αποζημίωση μέσω του de minimis σε εκείνους που μπήκαν στη διαδικασία να παράξουν, συνάντησε ευήκωα ώτα.

Στο πλαίσιο της συζήτησης για το ελαιόλαδο, ο υπουργός κατέθεσε τη στήριξή του στην προσπάθεια για συγκρότηση του Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης Ελαιολάδου, σημειώνοντας ότι είναι μονόδρομος και πως έπρεπε να είχε ήδη γίνει και για λόγους προώθησης του "χρυσού" της Κρήτης. Δήλωσε μάλιστα ανοιχτός και στη διάθεση των Κρητικών, αν τον χρειαστούν, είτε διαθέτοντας τεχνική υποστήριξη είτε για να δώσει το "παρών" σε εκδήλωση ή παρουσίαση.

Η αντιπροσωπεία της Ένωσης έβαλε στο κάδρο και τη νέα προγραμματική περίοδο, έχοντας ήδη την εμπειρία από την τρέχουσα, κατά την οποία η ελιά έχασε τις μισές - ή και μεγαλύτερο μέρος - των επιδοτήσεων. "Είναι άδικο να χαθεί το εθνικό μας προϊόν, καθώς αυτό που έχει απομείνει ως καλλιεργητική στήριξη είναι η επιδότηση" - επισήμανε ο κ.Χιλετζάκης, με την κρητική αντιπροσωπεία να ζητά το θέμα να ληφθεί υπόψη και να αποκατασταθεί στο φάκελο για τη νέα προγραμματική περίοδο.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ