Γ. Φίλης: «Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ»

Ο π. πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης μίλησε για την ανάγκη άμεσων μέτρων και αλλαγής στρατηγικής

Στις 4 Ιουνίου οι βρύσες θα κλείσουν τελείως και ήδη παρατηρούνται μαζικές μετακινήσεις προς το εξωτερικό, ενώ υπολογίζεται ότι περίπου 300.000 θέσεις εργασίας στον αγροτικό τομέα θα χαθούν.

Η παραπάνω περιγραφή δεν αποτελεί σενάριο από ταινία επιστημονικής φαντασίας αλλά μια πραγματικότητα που ζουν οι άνθρωποι στην Νότια Αφρική καθώς η παρατεταμένη ξηρασία τα τελευταία 3 χρόνια είχε σαν συνέπεια να εξαντληθούν τα αποθέματα πόσιμου νερού.

Στο παράδειγμα του Κέιπ Τάουν αναφέρθηκε ο πρώην πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης Γιάννης Φίλης προειδοποιώντας για τις σοβαρές συνέπειες από το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής που έχουν αρχίσει να γίνονται ορατές σε διάφορα σημεία του πλανήτη.

Ειδικότερα, ο κ. Φίλης, σε ομιλία που πραγματοποίησε προχθές το βράδυ σε συνεστίαση του Ροταριανού Ομίλου Χανίων, τόνισε ότι ο κίνδυνος για το περιβάλλον και κατά συνέπεια για τον άνθρωπο βρίσκεται σε σημείο καμπής: «Για να τηρηθεί η συμφωνία του Παρισιού η οποία λέει ότι η θερμοκρασία θα πρέπει να συγκρατηθεί στους 2 βαθμούς Κελσίου πάνω από τη θερμοκρασία που υπήρχε στις αρχές του 20ου αιώνα, έχουμε ακόμα περιθώριο να εκπέμψουμε 800 δισ. τόνους διοξειδίου του άνθρακα τη στιγμή που τα υπάρχοντα αποθέματα περιέχουν περίπου 940 δισ. τόνους. Με άλλα λόγια αν κάψουμε τα υφιστάμενα αποθέματα θα υπερβούμε τους 2 βαθμούς. Κι όμως η ανθρωπότητα παρόλα αυτά ψάχνει ακόμα για υδρογονάνθρακες!», υπογράμμισε ο κ. Φίλης και πρόσθεσε ότι δεν έχει γίνει συνείδηση ακόμα ότι το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής συνεπάγεται μαζικές μετακινήσεις πληθυσμών, ξηρασία, πείνα, καταστροφή της γεωργικής παραγωγής και ασφαλώς τεράστιο οικονομικό κόστος για να αντιμετωπιστούν όλες αυτές οι συνέπειες.

ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ

Συνεχίζοντας ο κ. Φίλης επεσήμανε ότι για μπορούμε να ατενίσουμε το μέλλον με αισιοδοξία απαιτείται μια στροφή 180 μοιρών στις ενεργειακές πολιτικές που ακολουθούνται. «Πρέπει να ξεχάσουμε τους υδρογονάνθρακες, τα ορυκτά καύσιμα κ.λπ. και να πάμε σε ανανεώσιμες μορφές ενέργειας», σημείωσε και συμπλήρωσε ότι δεν μπορεί να υποστηρίζουμε την τήρηση της συμφωνίας του Παρισιού που έχουν υπογράψει όλα τα κράτη και την ίδια στιγμή πολλά κράτη να αναλώνονται στο κυνήγι των υδρογονανθράκων.

Ερωτηθείς δε αν η σύγχρονη τεχνολογία που αφορά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες της ανθρωπότητας σε μαζική κλίματα ο κ. Φίλης ήταν κατηγορηματικός: «Απολύτως, έχουν υπολογιστεί αυτά. Μάλιστα όχι μόνο επαρκούν για να ικανοποιήσουμε στοιχειώδεις ανάγκες αλλά για να καλύψουμε τις ανάγκες μας σε επίπεδο Ε.Ε. Βεβαίως αυτό δεν μπορεί να γίνει μέσα σε ένα χρόνο, αλλά δυστυχώς αυτή τη στιγμή δεν διαπιστώνεται κάποια σοβαρή πρόθεση να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση».

Να σημειώσουμε τέλος ότι στο πλαίσιο της χθεσινής δεξίωσης του Ροταριανού Ομίλου τιμήθηκε ο γιατρός και δημοτικός σύμβουλος Πλατανιά Γιάννης Κασσελάκης για την κοινωνική προσφορά του.

Πηγή: Χανιώτικα Νέα

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ