Για πρώτη φορά ανοιχτή συζήτηση για τους δράστες σεξουαλικής βίας

Πρωτοποριακό συνέδριο στο Ηράκλειο του Ευρωπαϊκού Δικτύου Διαχείρισης Θυτών Ενδο-οικογενειακής βίας

"Ας μιλήσουμε ανοιχτά" τονίζουν οι διοργανωτές του συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Δικτύου Διαχείρισης Θυτών Ενδο-οικογενειακής βίας, που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Κρήτη, από τον Σύνδεσμο Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου.

Στο συνέδριο που ξεκίνησε το πρωί της Τετάρτης στο ξενοδοχείο Aquila Atlantis συμμετέχουν 120 σύνεδροι από 45 χώρες.

Όπως επεσήμανε σε δηλώσεις της η Πρόεδρος του Συνδέσμου Μαιρη Παχιαδακη: "Ο θύτης έχει ένα ιδιαίτερο προφίλ. Αυτό ψάχνουμε, αυτό προσπαθούμε να βρούμε. Πως μπορούμε δηλαδή εμείς να βελτιώσουμε τη ζωή ενός θύτη και να μάθουμε τα " γιατί" και τα "πώς" αυτοί οι άνθρωποι φτάνουν να κάνουν εγκληματικές πράξεις".

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενδιαφέρεται πολύ για αυτό το θέμα, καθώς και οι θύτες έχουν πολλαπλασιαστεί, υπογράμμισε η κ. Παχιαδάκη και σημείωσε: "Πρέπει να δούμε τη συμπεριφορά τους, από πού προέρχονται και ποια είναι τα βιώματά τους. Από τις δικές μας έρευνες κι εμπειρίες, ο θύτης είναι ένα ιδιαίτερο προφίλ. Πρώτα όμως πρέπει να παραδεχθεί ότι έχει πρόβλημα και μετά από αυτό εμείς θα πιάσουμε δουλειά. Θα τον στηρίξουμε ψυχολογικά. Αν αποδεχθεί το πρόβλημα του, θα αποδεχθεί και τη βοήθεια που θα του δώσουμε, ώστε μόλις είναι έτοιμος να βγει στην κοινωνία και να ενσωματωθεί σωστά"

Σύμφωνα με την κ. Μαρία Συρεγγελα, Γενική γραμματέα οικογενειακής πολιτικής και ισότητας των φύλων, "το συνέδριο είναι πρωτοποριακό γιατί θα ασχοληθούμε με κάτι που έχουμε αφήσει, το πώς δηλαδή θα εκπαιδεύσουμε τους θύτες στο να συνειδητοποιήσουν μέσα από κάποιες συνεδρίες και κάποια συγκεκριμένα εργαλεία ότι αυτό που κάνουν δεν είναι σωστό".

Η ίδια τόνισε ότι το πώς μπορούμε να εκπαιδεύσουμε τους θύτες είναι και μέσα στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης του Συμβουλίου της Ευρώπης και είναι και στα προαπαιτουμενα που θα κληθούμε ως χώρα να απαντήσουμε στο άμεσο μέλλον.

Σχετικά με την "εκπαίδευση" των θυτών, η κ. Συρεγγελα σημείωσε:
"Μια συνέδρια μπορεί να κρατήσει από έξι μήνες έως έξι χρόνια! Βλέποντας μια οργάνωση που δραστηριοποιειται στην Καβάλα και ασχολείται με αυτό το θέμα, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των θυτων μπαίνει σε αυτή τη διαδικασία και βγαίνει με θετικά αποτελέσματα στην κοινωνία. Παντού μπορεί να εφαρμοστεί ένα τέτοιο πρόγραμμα. Εδώ υπάρχουν οι κατάλληλες οργανώσεις που μπορούν να το προωθήσουν. Συνεπώς το θέμα των θυτων είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να το δούμε άμεσα"

" Η βία κατά των γυναικών είναι ένα πολύ διαδεδομένο φαινόμενο στην Ευρώπη. Δύο από τις δέκα φίλες μας έχουν βιώσει ενδοοικογενειακη βία" υπογράμμισε η κ. Sandra Pauncz, εκτελεστική διευθύντρια για τους δράστες της βίας στην Ευρώπη.

Όπως ανέφερε: Είναι ένα φαινόμενο που δυστυχώς επεκτείνεται. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να προωθήσουμε την ισότητα των φύλων. Πρέπει να είμαστε κοντά στα θύματα και βέβαια το κράτος και οι αρμόδιοι φορείς θα πρέπει να αρχίσουν να δουλεύουν με τον θύτη. Πρέπει να δουλέψουμε με άνδρες που έχουν το πρόβλημα. Και ναι, πιστεύω ότι η κοινωνία μπορεί να αλλάξει στάση απέναντι στο θέμα αυτό"

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ