Η μία πυρκαγιά ... διαδεχόταν την άλλη!

"Γεμάτη" και η χθεσινή ημέρα για την Πυροσβεστική, χωρίς, ευτυχώς, να προκύψουν σοβαρά προβλήματα

Σε πλήθος συμβάντων, ανά την Κρήτη, κλήθηκε και χθες, η Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Λίγο μετά τις 07.30 το πρωί ξέσπασε πυρκαγιά στα Πηγαϊδάκια του δήμου Φαιστού, όπου έσπευσαν τρία οχήματα με επτά υπαλλήλους από το Π.Κ.Μοιρών

Η φωτιά κατασβέστηκε στις 14.30 έχοντας κάψει 60 τ.μ. ξηρών χόρτων στο πρανές του δρόμου.

Την ώρα που εξουδετερωνόταν και η τελευταία εστία στα Πηγαϊδάκια, ξεκινούσε άλλη πυρκαγιά στις Μουρνιές Χανίων, όπου έσπευσαν τρία οχήματα με επτά υπαλλήλους από τον 1ο Π.Σ. Χανίων που έσβησαν τη φωτιά μισή ώρα αργότερα. Από τις φλόγες κάηκε μισό στρέμμα χορτολιβαδικής έκτασης.

Στις 19.32 το απόγευμα, νέος συναγερμός σήμανε, αυτή τη φορά στις Αρχαιότητες της Γόρτυνας, όπου έσπευσαν έξι οχήματα, δώδεκα υπάλληλοι και μία ομάδα πεζοπόρου από το Π.Κ. Μοιρών. Η κινητοποίηση ήταν μεγάλη και έγκαιρη με αποτέλεσμα να καούν 200 τ.μ. καλάμια.

Ούτε το βράδυ όμως κατάφεραν να "ξαποστάσουν" οι πυροσβέστες, αφού λίγα λεπτά πριν τις 22.00, η υπηρεσία ειδοποιήθηκε για πυρκαγιά στο Χαράκι του δήμου Αρχανών-Αστερουσίων. Έσπευσαν τρία πυροσβεστικά οχήματα με οκτώ υπαλλήλους και μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος, που έσβησαν τις φλόγες, οι οποίες άφησαν πίσω τους 1,5 στρέμμα γεωργικής έκτασης, καμένο.

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, τρία οχήματα με έξι υπαλλήλους από το Π.Κ. Επισκοπής έσπευσαν στην Ασή Γωνιά του δήμου Ρεθύμνης, για φωτιά που είχε εκδηλωθεί σε χώρο απορριμμάτων, χωρίς ευτυχώς να προλάβει να πάρει έκταση.

Το φιλόδοξο στόχο να περάσει ... μέρα χωρίς έναρξη φωτιάς έχει βάλει ο περιφερειακός διοικητής των πυροσβεστικών υπηρεσιών της Κρήτης, Νίκος Λαγουδάκης, διαπιστώνοντας, πάντως, με απογοήτευση ότι κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί.

Το Σώμα, με τις 30 υπηρεσίες ανά το νησί και ικανοποιητικό αριθμό οχημάτων και πυροσβεστών αλλά και μηχανολογικό εξοπλισμό για τον οποίο συμπαρίσταται ενεργά η Περιφέρεια Κρήτης, σπεύδει κι ανταποκρίνεται έγκαιρα και αποτελεσματικά στα περιστατικά, ωστόσο όλες οι υπηρεσίες παραμένουν επί ποδός, γιατί η πλούσια υδρολογική περίοδος που περάσαμε, έχουν διαμορφώσει συνθήκες πυκνής βλάστησης που ευνοούν την ταχεία επέκταση μιας πυρκαγιάς. "Η φετινή περίοδος είναι η χειρότερη των τελευταίων 20 ετών λόγω της πυκνής βλάστησης" - είπε, μιλώντας στο ΣΚΑΙ Κρήτης 92,1 ο κ.Λαγουδάκης, απευθύνοντας για άλλη μια φορά κάλεσμα προς τους πολίτες, να μην πειραματίζονται με τη φωτιά. "Οι περισσότεροι συμπολίτες μας συνεργάζονται και δε δείχνουν παραβατική συμπεριφορά".

Ο Νίκος Λαγουδάκης αναφέρθηκε και στο θλιβερό παράδειγμα των περιοχών του δήμου Αγίου Βασιλείου στο Ρέθυμνο, που επί σειρά ετών πλήττονταν από μεγάλες πυρκαγιές που στο πέρασμά τους κατέστρεφαν , μεταξύ άλλων, τις καλλιέργειες, καταστρέφοντας την πηγή εισοδήματος των κατοίκων των περιοχών. "Ο κόσμος αναγκάστηκε να μεταναστεύσει λόγω των καταστροφών στη γη και της οικονομικής αδυναμίας να εξασφαλίσουν πια τα προς το ζην" - τόνισε ο περιφερειακός διοικητής της Πυροσβεστικής, εξηγώντας ότι ο πληθυσμός μετακινήθηκε στα αστικά κέντρα, με τα χωριά να μένουν έρημα και το φυσικό περιβάλλον να προσπαθεί ως και σήμερα να αναγεννηθεί.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ