Ηγουμενίδης: Στο στόχαστρο της Κυβέρνησης το λιμάνι του Ηρακλείου και τα αποθεματικά του

Συνάντηση του Ηρακλειώτη βουλευτή με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΛΗ

Συνάντηση με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΛΗ κ. Απόλλων Φιλιππή πραγματοποίησε σήμερα ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης στο λιμάνι του Ηρακλείου, μετά και την αιφνιδιαστική απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ για «υφαρπαγή» των αδιάθετων κερδών προηγούμενων χρόνων και των 10 λιμανιών της χώρας, μεταξύ αυτών και του Λιμένα Ηρακλείου.

Κατά την ενημέρωση του κ. Ηγουμενίδη τονίστηκε ότι η διοίκηση του ΟΛΗ -από το 2016 και μετά - παρήγαγε σημαντικά αποτελέσματα για την οικονομική και εμπορική αναζωογόνηση του λιμανιού του Ηρακλείου. Είναι χαρακτηριστικό ότι παρέλαβε από την προηγούμενη διοίκηση 6,2 εκ ευρώ μέσω του τακτικού αποθεματικού και των αδιάθετων κερδών προηγούμενων χρήσεων ανεβάζοντας τους διαθέσιμους πόρους σε 14,5 εκ. € – και όχι 13 εκ όπως αναφέρεται σε πρόσφατα δημοσιεύματα. Τα ποσά αυτά προορίζονταν για επενδύσεις οι οποίες θα οδηγούσαν στην περαιτέρω ανάπτυξη και ουσιαστική αναβάθμιση του λιμανιού και του δημόσιου χαρακτήρα του.

Σε συνέχεια προηγούμενων συναντήσεων μεταξύ του κ. Φιλιππή και του κ. Ηγουμενίδη, τονίστηκε εκ νέου ότι μεταξύ των έργων που δρομολόγησε η σημερινή διοίκηση συμπεριλαμβάνονται: 1. Η υλοποίηση όλων των έργων για τα οποία υπήρχαν μελέτες 2. Η εκπόνηση μελετών για νέα έργα 3. Η συντήρηση-αναβάθμιση του υπάρχοντος μηχανολογικού εξοπλισμού, καθώς και η αγορά νέων μηχανημάτων 4. Η κατασκευή νέου τερματικού σταθμού κρουαζιέρας για τη μετατροπή του λιμένα σε home-port (λιμάνι εκκίνησης) και 5. Επικαιροποίηση του προγραμματικού σχεδίου (master-plan).

Επισημαίνεται ότι ειδικά για τον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου η αιφνιδιαστική απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ αφορά την «αφαίρεση-αφαίμαξη» από τα κέρδη και το αποθεματικό του ΟΛΗ πόρων ύψους 6.500.000 € (2,5 εκ σύνολο κερδών για το 2018 και 4 εκ. αδιάθετα κέρδη προηγούμενων χρήσεων) – στην πραγματικότητα αφαιρώντας ένα σημαντικό περιθώριο ουσιαστικών επενδύσεων στο λιμένα από ίδιους πόρους. Τονίζεται επίσης ότι μόνο μέσα στο 2018 ζητήθηκαν εγκρίσεις έργων 3,5 εκ ευρώ, από τα οποία εγκρίθηκαν λόγω μνημονιακών υποχρεώσεων έργα ύψους 400.000 ευρώ.

Σχετικά με όλες τις τελευταίες εξελίξεις στον ΟΛΗ και στα υπόλοιπα 9 λιμάνια της χώρας, ο Νίκος Ηγουμενίδης σημείωσε:

«Η σημερινή Κυβέρνηση πριν προχωρήσει στην πώληση των λιμανιών ακολουθεί την προσφιλή μέθοδο απαξίωσης των περιουσιακών στοιχείων του κράτους. Προχωρά στην τακτική της αφαίμαξης των αποθεματικών των λιμανιών ώστε απογυμνωμένα από πόρους να είναι ταχύτερη και πιο φθηνή η πώληση τους. Το λιμάνι του Ηρακλείου είναι στόχος αυτής της πολιτικής».

Ο βουλευτής του Νομού Ηρακλείου τόνισε επίσης ότι: «Η σημερινή Διοίκηση υλοποίησε σημαντικά έργα στο λιμάνι, με πλέον χαρακτηριστικό τη μετατροπή του λιμένα Ηρακλείου σε σημείο εκκίνησης και τερματισμού της κρουαζιέρας που αποτελεί προϋπόθεση για έσοδα στην τοπική οικονομία. Επομένως, δεν είναι ζήτημα ευθύνης των διοικήσεων όπως παρουσιάζεται τις τελευταίες ημέρες. Το αντίθετο. Παρά τις μνημονιακές δεσμεύσεις η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κατόρθωσε και προστάτευσε τα λιμάνια της χώρας. Στόχος της σημερινής Κυβέρνησης είναι ο δημόσιος χαρακτήρας τα αποθεματικά του Λιμένα Ηρακλείου. Η συγκεκριμένη εξέλιξη βρίσκεται σε πλήρη εναρμόνιση με τις ιδεοληψίες της ΝΔ και τις προθέσεις της Κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση και των 10 περιφερειακών λιμανιών της χώρας, μεταξύ αυτών και του Ηρακλείου».

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ