Κάθε άνοιγμα της βρύσης ... δοκιμασία για γερά νεύρα!

Αντώνης Παντινάκης
Αντώνης Παντινάκης

Η εβδομάδα είναι πολύ πιθανό να ξεκινήσει χωρίς νερό

Του Αντώνη Παντινάκη

Μία νέα δοκιμασία με... τα νεύρα και την υπομονή τους ενδέχεται να περάσουν τις επόμενες 48 ώρες αρκετά νοικοκυριά στο Ηράκλειο!

Η εβδομάδα είναι πολύ πιθανό να ξεκινήσει χωρίς νερό, ένα συνηθισμένο τεστ αντοχών για τις ανατολικές συνοικίες της πόλης, εξαιτίας των προγραμματισμένων εργασιών επισκευής στον τροφοδοτικό αγωγό των Μαλίων.

Η ΔΕΥΑΗ φρόντισε να προετοιμάσει τους δημότες, δια παν ενδεχόμενο, τις προηγούμενες ημέρες, ανακοινώνοντας συγκεκριμένα: “Διακοπή υδροδότησης θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 15 Ιουλίου στον αγωγό που τροφοδοτεί με νερό το Ηράκλειο από τις γεωτρήσεις των Μαλίων, προκειμένου να γίνουν εργασίες επισκευής.

Η διακοπή πρόκειται να επηρεάσει πιθανόν το κέντρο της πόλης του Ηρακλείου και κυρίως τις περιοχές:

-Κατσαμπάς
-Καρτερός
-Πρασσά
-Καλλιθέα

Η επανατροφοδότηση των δικτύων αναμένεται να ξεκινήσει μετά από 48 ώρες.

Περισσότερες πληροφορίες για την διανομή του νερού καθημερινά στον πενταψήφιο αριθμό 11122 (χωρίς κωδικό κλήσης 2810)”.

Θυμίζουμε ότι και πριν ένα μήνα, το έργο παράκαμψης του τροφοδοτικού αγωγού των Μαλίων είχε αφήσει ξανά χωρίς νερό τα ανατολικά προάστια του Ηρακλείου, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις των δημοτών.

Σύμφωνα με την πληροφόρηση του αντιπροέδρου της ΔΕΥΑΗ, κ. Νεκτάριου Ανδρεαδάκη οι τωρινές εργασίες αφορούν έναν αγωγό που περνάει κάτω από ένα σπίτι στα Μάλια, και πρέπει απαραιτήτως να γίνουν για να μην προκύψουν περισσότερα προβλήματα.

Στην Δημοτική Επιχείρηση, σε κάθε περίπτωση, δηλώνουν προετοιμασμένοι για όλα. Ούτως ή άλλως, “το εξάμηνο που είμαστε με τον κ. Βουρεξάκη συναντάμε συνεχώς απρόβλεπτες καταστάσεις”, είπε στο Cretalive ο κ. Ανδρεαδάκης.

“Αν δεν προνοήσεις εκ των προτέρων δε θα έχεις λύσεις εκ των υστέρων”, συνηθίζει να λέει ο ίδιος, φράση την οποία προσπαθεί να εμφυσήσει ως οδηγό πλοήγησης στους συναδέλφους του.

“Κάνουμε μία φοβερή και τιτάνια προσπάθεια να ορθοποδήσει η Επιχείρηση. Προσπαθούμε με μεθοδικότητα και με μία τεχνοκρατική διαχείριση να λύσουμε πολλά από τα χρόνια προβλήματα που υπάρχουν, τα οποία ως επί το πλείστον είναι διοικητικής φύσης”, συμπλήρωσε ο κ. Ανδρεαδάκης, ζητώντας ”την κατανόηση των δημοτών”, μια και συνολικά “το δίκτυο είναι αχαρτογράφητο”, με ο,τι αυτό συνεπάγεται...

Ένα από τα μεγάλα βαρίδια της Επιχείρησης είναι η παλαιότητα των σωληνώσεων και γενικότερα του δικτύου.

“Οι σωληνώσεις κατά μέσο όρο είναι 30 ετών. Έχουμε όμως 50, 60 και 70 ετών!”, ανέφερε ο κ. Ανδρεαδάκης.

Η νέα πραγματικότητα που πάει να διαμορφωθεί εντός της προσεχούς τριετίας θα επιλύσει παθογένειες ετών, όπως υπολογίζεται, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην αδιάκοπη ροή νερού στις βρύσες των Ηρακλειωτών, αλλά και στην εξισορρόπηση των οικονομικών της ΔΕΥΑΗ.

Η διοίκηση της Δημοτικής Επιχείρησης επενδύει πολλά σε ο,τι καινούργιο έρθει μέσω του προγράμματος “Φιλόδημος”: Η αντικατάσταση του δικτύου εξελίσσεται κανονικά, ενώ θα τοποθετηθούν και 20.000 νέα υδρόμετρα. “Καθένας θα πληρώνει αυτά που καταναλώνει”, σχολίασε ο κ. Ανδρεαδάκης, τονίζοντας ότι υπό τις υφιστάμενες συνθήκες – με τα παλιά υδρόμετρα - δεν γίνεται να υπάρξει ακριβής εικόνα για την κατανάλωση που γίνεται, με αποτέλεσμα κάποιοι να το εκμεταλλεύονται αυτό, να σπαταλούν ασύστολα νερό και να επιβαρύνεται η Επιχείρηση και σε τελική ανάλυση και η ίδια η πόλη.

Στο μεταξύ, ως το τέλος του χρόνου θα έχει προχωρήσει η δημιουργία γεώτρησης στον Γιούχτα, με σκοπό την “πλήρη επίλυση” των ζητημάτων υδροδότησης στις Βασιλειές.

Η εν λόγω περιοχή “είναι ένα μόνιμο πρόβλημα”, υποστήριξε ο κ. Ανδρεαδάκης, που έχει εντοπίσει τις πηγές... του κακού: “Είναι η ανωφέρεια και η κατωφέρεια του εδάφους, αλλά και η συνήθεια κάποιων δημοτών να ποτίζουν τα μποστάνια τους με νερό ύδρευσης”.

Ο Δήμος Ηρακλείου έχει συμφωνήσει με τον Δήμο Αρχανών – Αστερουσίων και η νέα γεώτρηση θα γίνει “με τη σύμφωνη γνώμη του δημάρχου κ. Κοκοσάλη”, κατέληξε ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΗ.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ