Κινητοποίηση από το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών - Παράρτημα Ηρακλείου

Την Πέμπτη το απόγευμα

Σε κινητοποίηση κατά του πολυνομοσχεδίου της κυβέρνησης που αφορά στον αναπτυξιακό νόμο προχωρά Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών - Παράρτημα Ηρακλείου.

Με ανακοίνωση του το Σωματείο απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής την Πέμπτη στις 19.30 το απόγευμα στην Πλατεία Κορνάρου, στο Ηράκλειο.

Στην ανακοίνωση του αναφέρει:

Να μην περάσει ο αντεργατικός οδοστρωτήρας κυβέρνησης - ΕΕ- κεφαλαίου

Απαιτούμε την απόσυρση του «αναπτυξιακού» πολυνομοσχεδίου

Κόντρα στην «ανάπτυξη» που καταστρέφει τα εργατικά δικαιώματα & την ζωή μας

Συναδέλφισσα, συνάδελφε,

που δουλεύεις ατελείωτες ώρες, που είσαι μια ζωή με μπλοκάκι ή με επιχειρησιακή σύμβαση, που έχεις ενταχθεί σε προγράμματα επισφάλειας ώστε να γλιτώσει το κόστος ο εργοδότης σου, που δουλεύεις μαύρα, που μόνιμα υποαπασχολείσαι, που είσαι μακροχρόνια άνεργος, που σκέφτεσαι να φύγεις στο εξωτερικό… Μη μένεις αμέτοχος! Η αναμονή, η συναίνεση και η αδράνεια είναι αδιέξοδες.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ κλιμακώνει την επίθεση ενάντια στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων, συνεχίζοντας πάνω στο έδαφος που προετοίμασε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Το «αναπτυξιακό» πολυνομοσχέδιο που ψηφίζεται την Πέμπτη 24/10 προσφέρει δώρα για το κεφάλαιο ενώ φέρνει ταυτόχρονα αντεργατικές και αντισυνδικαλιστικές διατάξεις, ως αναγκαίο συμπλήρωμα για να γίνουν οι «επενδύσεις». Η κυβέρνηση της Ν.Δ έχει ήδη ψηφίσει την κατάργηση των διατάξεων για την αιτιολόγηση της απόλυσης και της συνευθύνης εργολάβου και άμεσου εργοδότη και ήδη νομιμοποίησε τη χρήση καμερών για την παρακολούθηση της αποδοτικότητας των εργαζομένων. Δρομολόγησε νέες μεγάλες αυξήσεις στο ρεύμα οικιακής κατανάλωσης και ετοιμάζει την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης.

Συγκεκριμένα στο πολυνομοσχέδιο προβλέπονται:

Ø Άρση εμποδίων στην ασυδοσία των εταιρειών, άρση ρυθμίσεων προστασίας του περιβάλλοντος και του δημόσιου πλούτου (δικαίωμα ελέγχου νομιμότητας μίας επένδυσης σε ιδιωτικές εταιρείες, υλοποίηση 50% ενός επενδυτικού σχεδίου και εκ των υστέρων εξέταση της νομιμότητας του, ειδικές παρεκκλίσεις από τους ισχύοντες όρους κλπ, ιδιωτικοποίηση βασικών τομέων των Δήμων μέσω της δυνατότητας των δημοτικών συμβουλίων να εκχωρούν χωρίς αυξημένη πλειοψηφία ή αιτιολόγηση σε ιδιώτες την διαχείριση απορριμμάτων και άλλων υπηρεσιών.)

Ø Κατάργηση μέσω «εξαιρέσεως» των κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ)

1. Υπερισχύουν των κλαδικών ΣΣΕ, τοπικές συμβάσεις (με δυσμενέστερους για τους εργαζομένους όρους).

2. Υπερισχύουν των κλαδικών ΣΣΕ συμβάσεις ενώσεων προσώπων (με δυσμενέστερους για τους εργαζομένους όρους).

3. Μια κλαδική σύμβαση δεν θα εφαρμόζεται αν η εργοδοσία επικαλεστεί ότι η εφαρμογή της θα πλήξει την ανταγωνιστικότητα του κλάδου. Για να γίνει επέκταση μιας σύμβασης απαιτείται τεκμηρίωση των επιπτώσεων της επέκτασης στην ανταγωνιστικότητα και την απασχόληση και κοινοποίηση της στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας. Τίθεται έτσι νέο εμπόδιο στην επεκτασιμότητα των κλαδικών συμβάσεων πέραν αυτών που είχε θεσπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ: δηλαδή να απασχολούν τα μέλη των εργοδοτικών ενώσεων το 50%+1 των εργαζομένων του κλάδου σύμφωνα με το μητρώο μελών που οι ίδιες καταθέτουν.

4. Εξαιρέσεις από τις κλαδικές ΣΣΕ για επιχειρήσεις που επικαλούνται «σοβαρά οικονομικά προβλήματα».

5. Εξαιρέσεις για επιχειρήσεις κοινωνικής οικονομίας, νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού σκοπού κλπ.

6. Εξαιρέσεις για επιχειρήσεις σε περιφέρειες με ποσοστό ανεργίας υψηλότερο από τον εθνικό μέσο όρο (πρακτικά στη μισή Ελλάδα).

7. Δυνατότητα στον Υπουργό Εργασίας να εισάγει νέες εξαιρέσεις με Υπουργικές Αποφάσεις.

8. Λειτουργία ειδικών οικονομικών ζωνών (ΕΟΖ), που θα εξαιρούνται από τις προϋπάρχουσες μισθολογικές κι άλλες εργασιακές ρυθμίσεις. Οι ΕΟΖ στην πράξη αποτελούν ειδικές ζώνες λεηλασίας του περιβάλλοντος, απρόσκοπτης εκμετάλλευσης της εργατικής δύναμης και απαγόρευσης του συνδικαλισμού.

9. Κατάργηση στην πράξη της δυνατότητας μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία για την υπογραφή ΣΣΕ). Η μονομερής προσφυγή (των σωματείων εργαζομένων) στη διαιτησία πλέον θα επιτρέπεται, μόνον εάν «η συλλογική διαφορά αφορά επιχειρήσεις δημόσιου χαρακτήρα ή κοινής ωφέλειας, ή αν αποτύχουν οριστικά οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των μερών και η επίλυση της επιβάλλεται από υπαρκτό λόγο γενικότερου κοινωνικού ή δημοσίου συμφέροντος συνδεόμενο με τη λειτουργία της ελληνικής οικονομίας». Δηλαδή πρακτικά ποτέ…

Ø Περαιτέρω ενίσχυση των ελαστικών σχέσεων εργασίας (επέκταση μερικής και εκ περιτροπής εργασίας, η υπερωρία στη μερική απασχόληση γίνεται φθηνότερη και αποκτά νομική κάλυψη, ενισχύεται η μαύρη εργασία με μείωση προστίμων, ορίζεται η συνυπευθυνότητα του εργαζόμενου για την μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών από τον εργοδότη!, νέο χτύπημα στην Κυριακάτικη αργία, ).

Ø Κρατική και εργοδοτική παρέμβαση στα συνδικάτα:

· Ηλεκτρονικό μητρώο σωματείων. Το ηλεκτρονικό μητρώο είναι φακέλωμα των συνδικαλισμένων εργαζομένων από το κράτος που θα μπορεί να «αξιοποιηθεί» από εργοδότες προς αποφυγή ανεπιθύμητων και ανυπότακτων εργαζομένων!

· Ηλεκτρονική ψηφοφορία. Επιδιώκουν να καθιερώσουν ηλεκτρονική ψηφοφορία για αποφάσεις σωματείων ακόμα και για την προκήρυξη απεργίας. Θέλουν να επιβάλλουν στους εργαζόμενους ψηφοφορίες μακριά από οποιαδήποτε συλλογική διαδικασία, επιχειρούν να διευκολύνουν τον έλεγχό τους από την εργοδοσία, να υπονομεύσουν την συμμετοχή των εργαζομένων στις συνελεύσεις. Με αυτόν τρόπο εκφυλίζουν τις γενικές συνελεύσεις ως ανώτατο όργανο δημοκρατικής λειτουργίας των σωματείων και λήψης αποφάσεων. Η ψηφοφορία οφείλει να αποτελεί μέρος μίας ενεργούς και ζωντανής Γενικής Συνέλευσης και όχι μία αποσπασματική διαδικασία, αποκομμένη από αυτήν. Οι εργαζόμενοι με αυτή τη ρύθμιση αντιμετωπίζονται ως απλές μονάδες χωρίς δυνατότητα ενημέρωσης, ζύμωσης, συνδιαμόρφωσης με τους συναδέλφους τους και αντίληψης της συλλογικότητας και της κοινής πάλης. Η ηλεκτρονική ψηφοφορία συνεχίζει το έργο του απεργοσπαστικού νόμου Αχτσιόγλου, που επέβαλε την ύπαρξη 50%+1 των εγγεγραμμένων μελών για να ληφθεί απεργιακή απόφαση (όταν η σημερινή κυβέρνηση είναι στην εξουσία με το 40% του 58% (=23,25%!) του εκλογικού σώματος!).

· Δίνονται επίσης υπερεξουσίες στον Υπουργό Εργασίας(!) (ανώτατη αρχή ο Υπουργός Εργασίας, θα καθορίζει με Υπουργικές Αποφάσεις το συνδικαλιστικό νόμο, τα καταστατικά των Σωματείων, τον τρόπο λήψης αποφάσεών τους, θα αποφασίζει για τη δημοσιότητα των στοιχείων του μητρώου σωματείων και την τήρηση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων).

Κυβέρνηση - κεφάλαιο χτυπούν τα πρωτοβάθμια σωματεία, γιατί ξέρουν καλά πως μόνο από την βάση των εργαζόμενων μπορούν να ξεσπάσουν μαχητικοί αποφασιστικοί αγώνες και να αναγεννηθεί η συλλογική πάλη. Επιδιώκουν να τσακίσουν το δικαίωμα της απεργίας παρέχοντας έτσι την δυνατότητα στην εργοδοσία να υλοποιήσει ανεμπόδιστα τους σχεδιασμούς της.

Το προηγούμενο διάστημα, πραγματοποιήθηκαν πριν την ψήφιση δύο απεργίες, η πρώτη μάλιστα (24/9) κόντρα στην απεργοσπασία της ΓΣΕΕ (και του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου τοπικά), κόντρα σε δικαστικές αποφάσεις και εργοδοτική τρομοκρατία, με ένα ευρύ αγωνιστικό δυναμικό να στέλνει μηνύματα αντίστασης και ανυπακοής. Καθήκον για το μαχόμενο ταξικό κίνημα, τα πρωτοβάθμια σωματεία, και τον κόσμο του αγώνα η συνέχιση και η κλιμάκωση του αγώνα. Ξέρουμε καλά ότι ο κυβερνητικός εργοδοτικός συνδικαλισμός σε ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ βρίσκεται σε άμεση σύμπλευση με την κυβέρνηση, το κεφάλαιο και το ΣΕΒ. Γι’ αυτό αρνείται την προκήρυξη απεργίας ενόψει της ψήφισης του νομοσχεδίου. Παρά την προσπάθεια του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού και της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας – μαφίας να χαλιναγωγήσουν τα σωματεία και τις μορφές οργάνωσης και πάλης των εργαζομένων, οι εργαζόμενοι έδειξαν ότι δεν το βάζουν κάτω και δε θα χαρίσουν σε κυβέρνηση και εργοδοσία τις κατακτήσεις που κερδήθηκαν με απεργίες και αγώνες διαρκείας. Μέσα από τη συλλογική δράση, τα σωματεία και τα συνδικάτα.

Απαιτούμε την απόσυρση του νομοθετικού εκτρώματος

Κινητοποίηση Πέμπτη 24/10 ώρα 18:30 Πλατεία Κορνάρου

Κάτω τα χέρια από το δικαίωμα στην απεργία, την συλλογική πάλη και δράση!



Υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας με ριζικές αυξήσεις στους μισθούς. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Μείωση ωρών εργασίας. Καθολική ισχύ των ΣΣΕ. Κατάργηση του ΔΠΥ και όλων των μορφών ελαστικής εργασίας. Άμεση εξόφληση δεδουλευμένων. Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων. Ριζική μείωση εισφορών. Πλήρη αποκατάσταση των αποθεματικών. Όχι στα επαγγελματικά ταμεία και την εμπορευματοποίηση. Δημόσια, υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση για όλους. Παλεύουμε για να επιστραφούν όλοι οι κλεμμένοι μισθοί και δικαιώματα κόντρα σε κυβερνήσεις – ΕΕ - εργοδοσία.

Δική μας απάντηση ο διαρκής, ανυποχώρητος αγώνας μέσα από το σωματείο μας! Ο συλλογικός αγώνας και η αλληλεγγύη με τους συναδέλφους μας και κάθε εργαζόμενο!

Καλούμε τα πρωτοβάθμια σωματεία εργαζομένων να κινηθούν σε ταξική αγωνιστική κατεύθυνση και να στηρίξουν τον αναγκαίο απεργιακό σχεδιασμό ενάντια στα νέα αντεργατικά μέτρα.

Είναι αναγκαίο όσο ποτέ άλλοτε ένα ανεξάρτητο κέντρο αγώνα με πυρήνα των από τα κάτω και οριζόντιο συντονισμό πρωτοβάθμιων σωματείων, εργατικών συλλογικοτήτων και άτυπων μορφών οργάνωσης εργαζομένων. Ανεξάρτητο από την κυβέρνηση και το κεφάλαιο, ενάντια σε λογικές αδράνειας και συντεχνιασμού θα χτίζεται στη βάση των κοινών ταξικών συμφερόντων των εργαζομένων με ενωτική, δημοκρατική συγκρότηση και όχι με λογικές παραταξιακής ή κομματικής ιδιοκτησίας. Θα βρίσκεται ενάντια στον εργοδοτικό και κυβερνητικό (πρώην και νυν) συνδικαλισμό, θα ξεπερνάει τα όρια που βάζουν στην πάλη των εργαζομένων και θα πρωτοστατεί σε πραγματικές μάχες ανυπακοής και ανατροπής.

Απευθυνόμαστε σε κάθε συνάδελφο: εργαζόμενο, άνεργο, υποαπασχολούμενο, «μαύρα» και ελαστικά εργαζόμενο και τον καλούμε να γίνει μέλος του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών. Κανένας συνάδελφος μόνος του! Σπάμε το φόβο! Οργανωνόμαστε και διεκδικούμε συλλογικά!



Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ