ΚΚΕ Κρήτης: "Όχι" σε νέες Μόριες

Να βρεθεί χώρος κατάλληλος για την εγκατάσταση των προσφυγόπουλων και των οικογενειών τους, ζητά το ΚΚΕ

Η ανακοίνωση του ΚΚΕ περιοχής Κρήτης:

Κάποιους ξενοδόχους και κάποιους δημάρχους, φαίνεται πως δεν τους ενδιαφέρει αν σκοτώνονται άνθρωποι ή ξεσπιτώνονται από πολέμους και φτώχεια, πολύ κοντά στον τόπο μας. Δεν τους ενδιαφέρει αν προκαλούν τον πόλεμο οι «σύμμαχοι» του ΝΑΤΟ και οι ανταγωνιστές τους δημιουργώντας πρόσφυγες και μετανάστες, ούτε αν η συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας επιτρέπει στην Τουρκία να διαχειρίζεται εκβιαστικά τις «προσφυγικές ροές», όπως θέλει, και επιβάλει το διπλό εγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα και τα νησιά της.

Το μόνο που ενδιαφέρει αυτούς τους ξενοδόχους και του δημάρχους είναι να μη χαλάσει η ωραία ατμόσφαιρα γύρω από τα ξενοδοχεία τους και χάσουν πελάτες.

Παριστάνουν πως διαφωνούν με την κυβέρνηση της ΝΔ, που συνεχίζει την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και της ΕΕ, με την κλιμάκωση μέτρων ενάντια σε πρόσφυγες και μετανάστες και τη δημιουργία κλειστών δομών φιλοξενίας προσφύγων, όμως διοχετεύουν το ξενοφοβικό μίσος χωρίς να βγάζουν άχνα για τα εγκλήματα των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ – ΕΕ και για την κατάργηση της ίδιας της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.

Αυτοί και τα κόμματα που τους στηρίζουν δημιούργησαν όλο το πρόβλημα και τώρα προσπαθούν να πείσουν ότι κάνουν αγώνα για να σώσουν τον λαό της περιοχής. Με τη δήθεν «ευαισθησία» για την «ακαταλληλότητα των κλειστών δομών» προσπαθούν να καλύψουν την ύπουλη ξενοφοβική και ρατσιστική ρητορική τους.

Εξ άλλου την ευαισθησία τους για την «τοπική ανάπτυξη», την βλέπουμε όταν υπερασπίζονται τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα του τουριστικού κεφαλαίου, το ξεπούλημα της πρώην βάσης των Γουρνών και την περικοπή και των πιο αυτονόητων λαϊκών δικαιωμάτων των εργαζομένων, των λαϊκών οικογενειών που ζουν στην περιοχή.

Δήμοι και περιφέρεια εξαντλούνται στη λογική της διαχείρισης των προσφύγων ως εμπόρευμα –όπως και η ΕΕ- παραβλέποντας αιτίες και υπεύθυνους, ενώ ορισμένοι υποδαυλίζουν - ηθελημένα ή αθέλητα - εκδηλώσεις μισαλλοδοξίας.

Από την άλλη, η αύξηση των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων στο νησί, γίνεται αντικείμενο οικονομικού παζαριού. Δεν αποκλείουν την ανάμειξη κάθε λογής ΜΚΟ που ξεκοκαλίζουν τα ευρωπαϊκά κονδύλια στο όνομα δήθεν του «ανθρωπισμού», ενώ απασχολούν εργαζόμενους σε πλήρη εντατικοποίηση, που έρχονται αντιμέτωποι με χίλια μύρια προβλήματα.

Το ΚΚΕ είχε έγκαιρα προειδοποιήσει ότι :

  • Η απαράδεκτη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας για το Προσφυγικό, την οποία ευλαβικά στηρίζουν η προηγούμενη και η τωρινή κυβέρνηση, όσο και ο κανονισμός του Δουβλίνου είναι που μετατρέπει τη χώρα σε ένα απέραντο στρατόπεδο ψυχών, γεμάτο Μόριες και Αμυγδαλέζες, καταδικάζει τους πρόσφυγες σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης, τους αντιμετωπίζει ως φθηνά εργατικά χέρια, με αποτέλεσμα την εκρηκτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα νησιά και που προκαλεί την ταλαιπωρία του ντόπιου πληθυσμού.
  • Η βάρβαρη ευρωενωσιακή πολιτική με την υλοποίηση των αντιλαϊκών αποφάσεων του Συμβουλίου της ΕΕ του Ιουνίου του 2018 προορίζει για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες κλειστά κέντρα κράτησης και στη συνέχεια απελάσεις για όσους -την πλειοψηφία δηλαδή-δεν πληρούν τα κριτήρια των ευρωπαϊκών μονοπωλίων και των αστικών κυβερνήσεων.
  • Η συμμετοχή στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που οδηγούν στον ξεριζωμό εκατομμύρια ανθρώπους, είναι το κοινό έδαφος τωρινής κυβέρνησης ΝΔ και προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ, πάνω στο οποίο εξαπολύεται η επίθεση στα δικαιώματα προσφύγων και μεταναστών, αλλά και του ελληνικού λαού.
  • Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η υπογραφή της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας που ξεκίνησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και έκλεισε η σημερινή της ΝΔ και η οποία στοχοποιεί την Ελλάδα, την εμπλέκει σε μεγαλύτερους κινδύνους και τη μετατρέπει σε ορμητήριο πολεμικών τυχοδιωκτισμών.

Οι εργαζόμενοι, ο λαός της Κρήτης δεν μπορεί παρά να αγκαλιάσει τα θύματα του ιμπεριαλιστικού πολέμου, των επεμβάσεων ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, κάθε μετανάστη και πρόσφυγα, κάθε παιδί που χωρίς να το θέλει, αναγκάστηκε να φύγει από την πατρίδα του για να γλιτώσει από τους βομβαρδισμούς, τον όλεθρο και τη φτώχεια που σπέρνει στις χώρες τους ο καπιταλισμός.

Το ΚΚΕ, μέσα κι έξω από τη Βουλή, με τις δυνάμεις του στο εργατικό και λαϊκό κίνημα, μαζί με τους πρόσφυγες και μετανάστες, θα πρωτοστατήσει στην οργάνωση των αγώνων ενάντια στις πολιτικές ΕΕ και ελληνικών κυβερνήσεων που εγκλωβίζουν πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα, ενάντια στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, για να κλείσουν τα άθλια hotspots και να μη δημιουργηθεί κανένα νέο κέντρο – φυλακή.

Διεκδικούμε ανοιχτούς χώρους φιλοξενίας, ανθρώπινους και αξιοπρεπείς, με υποδομές που να καλύπτουν τις ανάγκες αυτών των ανθρώπων σε στέγαση και υγιεινή, νερό και ό,τι άλλο απαιτείται για τη φιλοξενία των πιο ευάλωτων από τους πρόσφυγες, που είναι τα παιδιά.

Να μεταφέρονται οι αιτούντες άσυλο σε δημόσιους, ανοιχτούς και αξιοπρεπείς χώρους φιλοξενίας και στη συνέχεια, με γρήγορες διαδικασίες, στις χώρες προορισμού τους.

Να προχωρήσουν άμεσα οι οικογενειακές επανενώσεις σε χώρες της ΕΕ. Να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα για τους ασυνόδευτους ανήλικους.

Να επισπευστούν οι διαδικασίες για τη χορήγηση ασύλου σε όλους όσοι προέρχονται από χώρες πολέμων, χώρες που ζουν κάτω από κατοχή, καθώς και σε θύματα αντιδραστικών καθεστώτων. Να εξασφαλιστεί δωρεάν και πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και πρόσβαση στην εκπαίδευση. Να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις αντίστοιχες υπηρεσίες.

Να δοθούν άδειες διαμονής όσων ζουν κι εργάζονται στην Ελλάδα, χωρίς παράβολα, εξουθενωτικές προϋποθέσεις και ταλαιπωρία. Να κατοχυρωθούν ισότιμα δικαιώματα.

Να κλείσουν οι βάσεις, κανένας στρατιώτης έξω από τα σύνορα της Ελλάδας, αποδέσμευση από ΕΕ και ΝΑΤΟ.

Βάζουμε στο στόχαστρο τον πραγματικό υπεύθυνο και παλεύουμε για να ανοίξει ο δρόμος της ανατροπής του κοινωνικοοικονομικού συστήματος της εκμετάλλευσης και των ιμπεριαλιστικών πολέμων που ευθύνονται για τη φτώχεια, τη ζωή χωρίς δικαιώματα, τη μετανάστευση και την προσφυγιά.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ