Κοτσώνης: Έργο εθνικής σημασίας το εγγειοβελτιωτικό σύστημα των τριών φραγμάτων στο Ρέθυμνο

Στο Αμάρι ο διευθυντής Υδραυλικών Έργων του υπουργείου Υποδομών, Αντώνης Κοτσώνης.

Για το σύστημα των τριών φραγμάτων Ελενών Γερακαρίου, Φανερωμένης, Πλατύ Ποταμού, έργο ιδιαίτερα αναπτυξιακό που αφορά σε μία τεράστια επένδυση που θα ξεπεράσει τα 150 εκατομμύρια ευρώ, ενημέρωσε σήμερα σε ειδική εκδήλωση τους κατοίκους Αμαρίου, ο διευθυντής Υδραυλικών Έργων του υπουργείου Υποδομών, Αντώνης Κοτσώνης.

Ο κ. Κοτσώνης βρέθηκε στο Αμάρι μετά από σχετική εντολή του υφυπουργού, Γιάννη Κεφαλογιάννη, και μαζί με κλιμάκιο ενημέρωσε για τις ωφέλειες του έργου, το οποίο μάλιστα χαρακτήρισε ως «εθνική υπόθεση και τεράστια επένδυση». Σύμφωνα μάλιστα με τον περιφερειάρχη Κρήτης, είναι αναγκαία η διαβούλευση με τους κατοίκους της περιοχής, «για να γνωρίζουν και να έχουν άποψη για τα έργα που τους αφορούν». Ο κ. Κοτσώνης επισήμανε ότι «το έργο πρέπει να μελετηθεί πολύ σοβαρά, να δούμε όλες τις τεχνοοικονομικές μελέτες και τις όποιες επιπτώσεις. Τα έργα αυτά μόνο θα ωφελήσουν την περιοχή και για το λόγο αυτό είναι σημαντικό να μελετηθούν σοβαρά, ώστε να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα εξετάσουμε όλες τις παραμέτρους ώστε να υπάρχουν τέτοιες μελέτες για να αντλήσουμε τους πόρους από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι αναγκαίο επίσης οι κάτοικοι να πεισθούν για την ωφελιμότητα των έργων ώστε να μην υπάρχουν αντιδράσεις». «Το όφελος για την ευρύτερη περιοχή θα είναι πάρα πολύ σημαντικό. Οι μελέτες θα ανατεθούν με διεθνή διαγωνισμό και η προ-εκτίμηση για τον προϋπολογισμό των έργων ξεπερνά τα 150 εκ. ευρώ» ανέφερε ο κ. Κοτσώνης, διευκρινίζοντας πάντως, πως το έργο χρειάζεται αρκετά χρόνια για να προχωρήσει και απαιτεί ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις.

Ο δήμαρχος Αμαρίου, Παντελής Μουρτζανός, τόνισε την ανάγκη να κατανοήσουν οι κάτοικοι τη σπουδαιότητα των εγγειοβελτιωτικών έργων, τα οποία μάλιστα ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης χαρακτήρισε ως πρώτη προτεραιότητα για την Κρήτη, τονίζοντας παράλληλα πως «είναι αναγκαία, και δεν πρέπει να υπάρχουν αντιδράσεις, ώστε να προχωρήσουν οι μελέτες. 'Αλλωστε, οι κάτοικοι είχαν εκφράσει το αίτημά τους να ενημερωθούν από αρμόδιο κλιμάκιο του υπουργείου, και εφόσον πειστούν, να προχωρήσουν όλα κανονικά. Το έργο αυτό θα δώσει νερό και σε άλλες περιοχές, όπου υπάρχουν ανάγκες πέρα του Αμαρίου, και λόγω του ότι η ροή θα είναι φυσική θα είναι και φθηνή η χρήση του νερού». Ο κ. Αρναουτάκης τόνισε παράλληλα, πως με την παρουσία του ο κ. Κοτσώνης μπόρεσε και υποστήριξε το μεγάλο αναπτυξιακό και εμβληματικό έργο των φραγμάτων, και είναι βέβαιος πως τελικά το έργο θα γίνει, διότι θα ωφελήσει αφενός την ευρύτερη περιοχή του Αμαρίου αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Μεσσαράς».

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ