Κρούσματα τηλεφωνικής απάτης στον Άγιο Νικόλαο

Η πιο κλασική απάτη μέσω τηλεφώνου είναι το λεγόμενο phishing

Προσοχή σε απάτες, που απατεώνες προσπαθούν να σας εξαπατήσουν, για να απαιτήσουν χρήματα. Όπως ανέφερε σε ρεπορτάζ του Λεωνίδα Κλώντζα στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο κ. Στέλιος Πάγκαλος «μου τηλεφώνησε πελάτης και μου είπε ότι τον πήραν τηλέφωνο, από ξένη χώρα, δήθεν από την Microsoft και τον ενημέρωσαν ότι εντοπίστηκε πρόβλημα στον υπολογιστή του και ότι, αν επιθυμούσε, θα μπορούσαν να συνδεθούν μαζί για να διορθώσουν το πρόβλημα. Στην περίπτωση αυτή δεν απαντάμε και κλείνουμε το τηλέφωνο, καθώς πρόκειται περί απάτης.

Δυστυχώς συμπολίτες μας απάντησαν στο τηλεφώνημα και πείστηκαν να δώσουν πρόσβαση στον υπολογιστή τους για να φτιάξουν, δήθεν, το πρόβλημα. Το αποτέλεσμα ήταν ότι οι απατεώνες μπήκαν στον υπολογιστή και δεν γνωρίζουμε τι στοιχεία έχουν πάρει και με ποιο τρόπο πιθανόν να εκβιάσουν για να πάρουν χρήματα. Πιθανότατα να ζητήσουν χρήματα για να ξεκλειδώσουν αρχεία, πιθανόν να γνωρίζουν τώρα κωδικούς τραπεζών και άλλα στοιχεία» τόνισε ο κ. Πάγκαλος.

Κλασικές απάτες μέσω τηλεφώνου

Η πιο κλασική απάτη μέσω τηλεφώνου είναι το λεγόμενο phishing (ψάρεμα στα ελληνικά) και είναι στην ουσία η προσπάθεια ενός απατεώνα να αποσπάσει ευαίσθητες προσωπικές πληροφορίες από κάποιο επίδοξο θύμα, προσποιούμενος ότι είναι κάποιος άλλος. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια, αυτό το είδος απάτης έχει εξελιχθεί αρκετά και πλέον οι απατεώνες αποσπούν μέχρι και μεγάλα χρηματικά ποσά σε μετρητά, εξαπατώντας από το τηλέφωνο κυρίως ηλικιωμένους λέγοντας τους ότι το παιδί τους έχει μπλεξίματα με τον νόμο, για παράδειγμα από την εμπλοκή του σε κάποιο ατύχημα.

Το συμπέρασμα είναι ότι όταν μας παίρνει κάποιος τηλέφωνο και δεν γνωρίζουμε ποιος είναι, σε καμία περίπτωση δεν δίνουμε στοιχεία προφορικά και δεύτερον δεν δίνουμε ποτέ πρόσβαση στον υπολογιστή μας.

Για κανέναν απολύτως λόγο δεν γνωστοποιούμε σε οποιουσδήποτε τρίτους, και ιδιαίτερα σε αγνώστους, οποιεσδήποτε ευαίσθητες προσωπικές μας πληροφορίες, ακόμη κι αν ισχυρίζονται ότι εργάζονται σε κάποια εταιρία που γνωρίζουμε ή για παράδειγμα στην τράπεζά μας. Να είστε σίγουροι ότι κανένας υπάλληλος σοβαρής εταιρίας και φυσικά μεγάλης τράπεζας δεν πρόκειται να σας ζητήσει ποτέ προσωπικά στοιχεία από το τηλέφωνο. Αν χρειαστεί οτιδήποτε, το πολύ πολύ να σας ζητήσει να επισκεφτείτε κάποιο κατάστημα.

Πηγή: Ανατολή

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ