ΛΑΣΥ Ηρακλείου: Αντιλαϊκός ο προϋπολογισμός

Κρύβουν επιμελώς, ότι το 58% του πραγματικών εσόδων του προϋπολογισμού τα πληρώνει ο Ηρακλειώτης από τα δημοτικά τέλη και τις διάφορες άλλες εισφορές, αναφέρει σε ανακοίνωσή της

Σήμερα ψηφίστηκε ένας πολυκομματικός-διαπαραταξιακός, αντιλαϊκός προϋπολογισμός, που ενσωματώνει το κοινό τεχνικό πρόγραμμα της δημοτικής αρχής (Λαμπρινού-Σισαμάκη-Σχοιναράκη-Βασιλάκη) και των παρατάξεων των κ. Κουράκη και Λυγερού, καθώς και τα δημοτικά τέλη όπως τα διαμόρφωσαν οι παρατάξεις των τελευταίων μαζί με τον κ. Ινιωτάκη.

Η δημοτική αρχή ισχυρίζεται πως ο προϋπολογισμός «βάζει στο επίκεντρο την καθημερινότητα του πολίτη», για να κρύψει ότι είναι ένας προϋπολογισμός συμπλήρωμα του κρατικού προϋπολογισμού, που έχει πάρει έγκριση από το κυβερνητικό παρατηρητήριο επειδή ακριβώς βρίσκεται εντός των δημοσιονομικών -δηλαδή μνημονιακών- κανόνων.

Κρύβουν επιμελώς, ότι το 58% του πραγματικών εσόδων του προϋπολογισμού τα πληρώνει ο Ηρακλειώτης από τα δημοτικά τέλη και τις διάφορες άλλες εισφορές. Ότι δηλαδή εκτός από την γενική φοροαφαίμαξη από το κεντρικό κράτος, έρχεται και ο δήμος να αρπάξει ότι του έχει απομείνει.

Μάλιστα περηφανεύονται για την «οικονομική ευρωστία» του Δήμου και το πλεόνασμα στα ταμεία του, που φτάνει στα 55εκ. Πλεόνασμα που δημιουργήθηκε από την εισπρακτική τους δεινότητα, η οποία ξεπερνά ακόμη και το 100% σε επιμέρους κωδικούς δημοτικών τελών. Την ίδια στιγμή η απορροφητικότητα, η διεκδίκηση, κρατικών επιχορηγήσεων για τις λεγόμενες επενδύσεις φτάνει το 18%. Συνολικά η κρατική χρηματοδότηση δεν επαρκεί ούτε για την κάλυψη των αμοιβών των εργαζομένων του Δήμου.

Ταυτόχρονα πουλάνε φούμαρα για έργα που θα φτάσουν τα 47εκ και υπόσχονται έτσι ότι θα «ανταποδώσουν» στον Ηρακλειώτη αυτά που πληρώνει, μόνο που και πάλι τους διαψεύδει η εκτέλεση των έργων του τεχνικού προγράμματος, η οποία φτάνει μόλις το 15%! Έτσι πολλά παίρνουν αλλά, ελάχιστα δίνουν στον Ηρακλειώτη.

Ωστόσο σε τι προτεραιότητα βάζουν τις πραγματικές λαϊκές ανάγκες είναι ενδεικτικό από τα εξής:

  • Σε μια χρονιά που θα ξεκινήσει η εφαρμογή της 2χρονης προσχολικής αγωγής και η ανάγκη για νέα νηπιαγωγεία είναι επιτακτική δεν γίνεται καμία ιδιαίτερη πρόβλεψη στον προϋπολογισμό, κανένα σχέδιο για ανέγερση νέων και σύγχρονων νηπιαγωγείων.
  • Οι ΚΑΠ για τις υποδομές των σχολείων είναι στο 0.3% και ο δήμος Ηρακλείου δεν έχει βγάλει έστω για το τυπικό της υπόθεσης μια ανακοίνωση, ένα σχόλιο.
  • Πριν λίγες μέρες έγινε σεισμός και πετάχτηκε η πόλη έξω από τα σπίτια της, σε σχολεία της πόλης πέφτουν σοβάδες και όμως η δημοτική αρχή και οι συνοδοιπόροι της αποδέχονται έναν προϋπολογισμό με 3% συνολικά, για την πολιτική προστασία της πόλης (αντισεισμική, αντιπλημμυρική, οριοθέτηση ρεμάτων κα.)!
  • Ωστόσο από έναν πλούσιο δήμο θα περίμενε κανείς γενναία στήριξη για τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Όμως όσο κι αν ψάξει κάποιος στον προϋπολογισμό δεν θα βρει καμία ειδική δαπάνη ουσιαστικής στήριξης των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, πάρα μόνο τις γνωστές δράσεις πτωχοκομείου και συντήρησης της φτώχειας που διορθώνουν οι Δημοτικές Κοινότητες και κάποιο από τους Δημοτικούς Οργανισμούς.

Οι παρατάξεις της ΝΔ του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ στο δημοτικό συμβουλίου προτιμούν να γίνονται υλοποιητές των μνημονίων, παρά να διεκδικήσουν και να παλεύουν με κάθε μέσο να σταματήσει να φορτώνεται τη λειτουργία του Δήμου ο Ηρακλειώτης, να καλυφθούν έστω οι βασικές ανάγκες του.

Οι εκλεγμένοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» καταψήφισαν τον προϋπολογισμό – βαρίδι για τους Ηρακλειώτες και θα συνεχίσουν μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο την προσπάθεια αποκάλυψης της αντιλαϊκής πολιτικής που υλοποιείται από την δημοτική Αρχή με την ουσιαστική στήριξη της πλειοψηφίας των δημοτικών παρατάξεων. Μαζί με το λαό της πόλης, με τα σωματεία και τους φορείς του θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε ανάσες ανακούφισης από τα προβλήματα που τον ταλανίζουν.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ