Με επιτυχία ολοκληρώθηκε ο σχεδιασμός των θεματικών διαδρομών στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έργου «NICHE

Στο πλαίσιο της υλοποίησης της πιλοτικής δράσης του Έργου NICHE, σχεδιάστηκαν τέσσερις (4) θεματικές διαδρομές με επίκεντρο το Κέντρο Κρητικής Γαστρονομίας στην Αργυρούπολη Ρεθύμνου

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο σχεδιασμός των θεματικών διαδρομών στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έργου «NICHE - Χτίζοντας καινοτόμες αλυσίδες αξίας τροφίμων – Building innovative food value chains in regions», που υλοποιεί η Περιφέρεια Κρήτης- Π.Ε. Ρεθύμνης στο πλαίσιο του προγράμματος Interreg Europe. Το έργο NICHE σχεδιάστηκε με άξονα τα κοινά σημεία και τις δυνατότητες καινοτομίας των περιοχών, που συμμετέχουν στο έργο, σε σχέση με τον τομέα των τροφίμων. Η υλοποίηση του Έργου επιδιώκει να οδηγήσει τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (Μμε) που δραστηριοποιούνται στον τομέα των τροφίμων να υιοθετήσουν, σε μεγαλύτερο ποσοστό, δράσεις έρευνας και καινοτομίας ως απάντηση στην υφιστάμενη ζήτηση.

Στο πλαίσιο της υλοποίησης της πιλοτικής δράσης του Έργου NICHE, σχεδιάστηκαν τέσσερις (4) θεματικές διαδρομές με επίκεντρο το Κέντρο Κρητικής Γαστρονομίας στην Αργυρούπολη Ρεθύμνου. Οι διαδρομές αυτές, έχουν ως στόχο την ανάδειξη του γαστρονομικού τουρισμού και την ανάδειξη της γαστρονομίας των περιοχών γύρω από το Κέντρο Κρητικής Γαστρονομίας. Πιο συγκεκριμένα οι τέσσερις διαδρομές έχοντας ως αφετηρία την Αργυρούπολη Ρεθύμνου συμπεριλαμβάνουν και τις εξής περιοχές ( ή χωριά): Ασή Γωνιά, Καλλικράτης, Άσφενδος, Ασκύφου, Αλίκαμπος, Βρύσες, Γεωργιούπολη, Μούρι, Κουρνάς, Πύργος, Επισκοπή, Άγιο Κωνσταντίνο, Ρούστικα, Αγκουσελιανά, Κάνεβος, Σελλιά, Πλακιάς, Μύρθιος, Μαριού, Αρμένοι, Τρία Μοναστήρια, Ρέθυμνο.

Την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019 πραγματοποιήθηκε η δεύτερη ενημερωτική-εκπαιδευτική συνάντηση στο πλαίσιο του NICHE με σκοπό την παρουσίαση των επικαιροποιημένων θεματικών διαδρομών και την ενημέρωση των ενδιαφερόμενων φορέων-ΜμΕ.

Τις εργασίες της συνάντησης συντόνισε η κυρία Ευαγγελία Βροντάκη, στέλεχος της Π.Ε. Ρεθύμνης και συντονίστρια - υπεύθυνη του Έργου NICHE, η οποία στο χαιρετισμό της έκανε και μια σύντομη παρουσίαση του Έργου.

Στη συνέχεια η κυρία Ασπασία Σταυρουλάκη, υπεύθυνη του Κέντρου Κρητικής Γαστρονομίας, αναφέρθηκε στις τρέχουσες δράσεις καθώς και στο ρόλο και την μελλοντική συμβολή του Κέντρου στην πιλοτική δράση.

Ακολούθησαν οι βασικοί εισηγητές της εκδήλωσης, ο κύριος Νίκος Δρακωνάκης, οικονομολόγος, ο οποίος ανέλυσε τον σχεδιασμό και τη λειτουργία των θεματικών διαδρομών στην πράξη, ο κύριος Αρτέμης Σαϊτάκης, Διευθυντής Επιστημονικού Τεχνολογικού Πάρκου Κρήτης και μέλος της Ομάδας Ενδιαφερόμενων Φορέων (stakeholders) του έργου NICHE, o οποίος αναφέρθηκε σε παραδείγματα αποτελεσματικής δικτύωσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων καθώς και σε καλές πρακτικές που εντοπίστηκαν στο πλαίσιο του έργου NICHE και ο κύριος Νίκος Μηλιαράκης, Οινοποιός - Μέλος Δ.Σ. Δικτύου Οινοποιών Ηρακλείου και μέλος της Ομάδας Ενδιαφερόμενων Φορέων (stakeholders) του έργου NICHE, ο οποίος αναφέρθηκε στο μοντέλο της επιτυχημένης δικτύωσης των Οινοποιών της Κρήτης (Wines of Crete) .

Οι εν λόγω θεματικές διαδρομές με επίκεντρο τη γαστρονομική κουλτούρα της Κρήτης, θα συμβάλουν σημαντικά στην τόνωση των περιοχών που συμπεριλαμβάνονται στο πιλοτικό σχέδιο, αλλά αποτελεί και ένα σύγχρονο εργαλείο δικτύωσης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών και δράσεων, ώστε οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον ίδιο ή σε διαφορετικούς χώρους, στο κοινό πλαίσιο του κλάδου της διατροφής, να συμπράξουν και να αναβαθμίσουν τις υπηρεσίες τους, προκειμένου οι προτεινόμενες διαδρομές όχι μόνο να πετύχουν αλλά και να μετεξελιχθούν σε νέες διαδρομές σε άλλες γεωγραφικές περιοχές του νομού και της Κρήτης.

Πληροφορίες για τις ως άνω αναφερόμενες διαδρομές μπορούν να αναζητηθούν στην ιστοσελίδα https://www.gastrotoursincrete...

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ