Με καθυστερήσεις οι αποσπάσεις στα σχολεία - Τα κτιριακά προβλήματα του νομού Λασιθίου

Καθυστέρηση, λόγω των περιορισμών της εκλογικής νομοθεσίας που ίσχυσαν από τον περασμένο Μάιο σχετικά με υπηρεσιακές μεταβολές στο δημόσιο τομέα, σημειώθηκαν και στις αντίστοιχες μεταβολές στο εκπαιδευτικό προσωπικό στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Αυτό επεσήμανε ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μανόλης Μακράκης μιλώντας στην ΑΝΑΤΟΛΗ, σχετικά με τη διαδικασία πλήρωσης των κενών στο διδακτικό προσωπικό που θα χρειαστεί για την ερχόμενη σχολική χρονιά, που τυπικά ξεκινά από 1η Σεπτεμβρίου.

Όπως είπε ο κ. Μακράκης, η διαδικασία αποσπάσεων σε κεντρικό επίπεδο για να ακολουθήσει στη συνέχεια και σε τοπικό, δεν έχει ξεκινήσει ακόμη, εντούτοις δηλώνει αισιόδοξος, ότι θα γίνουν τις επόμενες μέρες και ότι στις πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου θα είναι σε θέση να τοποθετήσουν τους εκπαιδευτικούς που θα ζητήσουν και θα λάβουν απόσπαση στα σχολεία του Νομού Λασιθίου. Συνήθως, ο αριθμός των αιτήσεων για αποσπάσεις εκπαιδευτικών από το νομό μας προς άλλους νομούς, είναι πολύ μικρός, είπε ο Διευθυντής, κάτι που απλοποιεί την όλη διαδικασία.

Η περυσινή χρονιά ήταν μια από τις καλύτερες γιατί, όπως είπε ο κ. Μακράκης, από την έναρξη του σχολικού έτους βρέθηκαν στις θέσεις τους όλοι οι εκπαιδευτικοί ακόμη και εκείνοι των ειδικοτήτων, πέρα των δασκάλων και νηπιαγωγών.

Επίσης, στις 11 Σεπτεμβρίου που ανοίγουν τα σχολεία θα καταγραφούν τα λειτουργικά κενά εκπαιδευτικών στα τμήματα των τάξεων των σχολείων, θα τα επιβεβαιώσει το Υπηρεσιακό Συμβούλιο και θα αποσταλούν στο Υπουργείο Παιδείας. Ευελπιστεί ότι σύντομα θα διατεθεί το αναγκαίο εκπαιδευτικό προσωπικό, αφού ήδη έχουν ψηφιστεί οι πιστώσεις για τους αναπληρωτές που θα προσληφθούν το νέο σχολικό έτος. Μπορεί, λόγω των εκλογών, να υπήρξε σχετική καθυστέρηση στις διαδικασίες που πρέπει να γίνουν, εντούτοις υπάρχει ακόμη ικανός χρόνος ώστε να εξελιχθεί ομαλά η διαδικασία, σχολίασε ο Διευθυντής.

Το περασμένο σχολικό έτος, στο Νομό Λασιθίου, μαζί με τις ειδικότητες, ο συνολικός αριθμός των αναπληρωτών που τοποθετήθηκαν στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ήταν περίπου 350.

Το κτιριακό

Τα μεγαλύτερα προβλήματα σε ό,τι αφορά τις συνθήκες στέγασης των σχολείων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, o κ. Μακράκης επεσήμανε ότι εντοπίζονται στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Νικολάου το οποίο για 9η συνεχή χρονιά λειτουργεί στεγαζόμενο σε λυόμενες αίθουσες «ελαφράς προκατασκευής»… Επίσης λειτουργικό πρόβλημα υπάρχει με το Δημοτικό Σχολείο Σισίου, λόγω της διασποράς των αιθουσών του, και υπάρχει ανάγκη ενός νέου σχολικού κτιρίου. Το Δημοτικό Σχολείο Ελούντας επίσης αντιμετωπίζει πρόβλημα, όπου επίσης γίνονται μαθήματα σε 4 πρόσθετες, αίθουσες «ελαφράς προκατασκευής» και επιπλέον, παρά την βελτίωση με την τοποθέτηση νέας κεραμοσκεπής, το κτίριο είναι του 1937 και απαιτείται προγραμματισμός για ανέγερση νέων αιθουσών. Το δε Δημοτικό Σχολείο Καλού Χωριού χρειάζεται αίθουσα εκδηλώσεων, που δεν έχει σήμερα.

Η κατάσταση σε ό,τι αφορά τα νηπιαγωγεία είναι καλύτερη. Το 7ο Νηπιαγωγείο λειτουργεί κανονικά. Δεν υπήρξε μεγάλη πίεση για τις εγγραφές την πρώτη χρονιά λειτουργίας του (πέρυσι είχε 17 παιδιά). Αν προκύψει ανάγκη μεταγραφών από άλλα νηπιαγωγεία που δεν μπορούν να ανταποκριθούν, μπορεί το 7ο να γίνει 2θέσιο, τη νέα σχολική χρονιά.

Με το άνοιγμα της νέας σχολικής χρονιάς, τον Σεπτέμβριο θα υπάρξει σαφέστερη εικόνα σχετικά με το εκπαιδευτικό προσωπικό και τυχόν άλλες ανάγκες.

Πηγή: anatolh.com

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ