Με... πλοηγό το πρόγραμμα ESTIA η φιλοξενία των προσφύγων στην Κρήτη

Αντώνης Παντινάκης
Αντώνης Παντινάκης

Συνάντηση στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, υπό τον Πάτροκλο Γεωργιάδη, για τον Διευθυντή της Αναπτυξιακής Γιώργο Μαυρογιάννη και τον Διευθυντή του Πλοηγού Γιώργο Ζερβό.

Του Αντώνη Παντινάκη

Την ώρα που ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης από τις Βρυξέλλες και την Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, μετέφερε το "εκρηκτικό" κλίμα που επικρατεί στα νησιά, που καθιστά το προσφυγικό πρόβλημα “έξω και πέρα από κάθε δυνατότητα διαχείρισης”, στην Αθήνα και πιο συγκεκριμένα στο Υπουργείο του (Προστασίας του Πολίτη), ο Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής, Υποδοχής και Ασύλου Πάτροκλος Γεωργιάδης υποδεχόταν φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης που υλοποιούν το πρόγραμμα ESTIA,

Είχε προηγηθεί η... προαναγγελία, εκ μέρους του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, για “δίκαιη κατανομή των προσφύγων σε όλη τη χώρα”, με “αποσυμφόρηση των νησιών”.

Στη τρίωρη σύσκεψη (ξεκίνησε λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι της Τετάρτης κι ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 5 το απόγευμα), που πραγματοποιήθηκε υπό τον κ. Γεωργιάδη, η Κρήτη εκπροσωπήθηκε από τον Διευθυντή της Αναπτυξιακής Γιώργο Μαυρογιάννη και τον Διευθυντή του “Πλοηγού” Γιώργου Ζερβού.

Η συζήτηση είχε ως αρχή, μέση και τέλος το πρόγραμμα ESTIA.

Ταβάνι... της Κρήτης παραμένουν τα 1.400 άτομα · όπερ σημαίνει ότι στους 1.100 πρόσφυγες που φιλοξενούνται αυτή τη στιγμή στο νησί μπορούν να προστεθούν άλλοι 200 με 300 το επόμενο 6μηνο - 8μηνο.

Με τη διαφορά ότι το βάρος θα το επωμιστούν κι άλλοι νομοί και πόλεις, όπως για παράδειγμα το Ρέθυμνο, αλλά και διάφορες περιοχές της ενδοχώρας.

Εκεί που έχουμε 10.000 κατοίκους μπορούμε να προσθέσουμε 5 με δέκα οικογένειες προσφύγων”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μαυρογιάννης.

Η μετάβαση, οι φόβοι και οι δεσμεύσεις

Όπως προέκυψε από τη συνάντηση υπό τον κ. Πάτροκλο Γεωργιάδη, το 2020 θα είναι μία μεταβατική χρονιά για το πρόγραμμα ESTIA, αφού σταδιακά η διαχείρισή του θα περάσει από την Ύπατη Αρμοστεία στο Υπουργείο έως ότου το 2021 – και για έξι χρόνια, έως το 2027 δηλαδή -καταλήξει σε κρατικές υπηρεσίες.

Επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι μας”, ήταν η πρώτη σκέψη που έκαναν οι κύριοι Μαυρογιάννης και Ζερβός – άλλωστε στην τελευταία συνεδρίαση της ΠΕΔ Κρήτης υπήρξε απόλυτη ομοφωνία ως προς τη συνέχιση και την επέκταση του προγράμματος ESTIA και συγχρόνως στον αποκλεισμό κάθε ενδεχομένου δημιουργίας κλειστών δομών.

Από πλευράς του Υπουργείου, ωστόσο , δόθηκαν οι απαραίτητες διαβεβαιώσεις ότι η μεταφορά του προγράμματος σε κρατικές υπηρεσίες δεν θα επηρεάσει σε καμία περίπτωση την χρηματοδότησή του.

Περιμένουμε να τα δούμε όλα αυτά στην πράξη. Περιμένουμε να λυθούν κάποια καίρια ζητήματα. Το κλίμα πάντως ήταν θετικό. Όλοι μας δείξαμε ότι θέλουμε να συμβάλλουμε στην εθνική προσπάθεια για την καλύτερη διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος”, δήλωσε στο Cretalive ο κ. Μαυρογιάννης.

Σε διαφορετική περίπτωση, το... μπαλάκι θα περάσει στην τοπική αυτοδιοίκηση, “για την συνέχιση ή μη του προγράμματος ESTIA”, καθώς “το θέμα είναι πολιτικό”, πρόσθεσε ο Διευθυντής της Αναπτυξιακής.


Τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα

Η Αναπτυξιακή Ηρακλείου παραμένει αμετακίνητη και στην αρχική της θέση για το πόσα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα μπορεί να “σηκώσει” σε πρώτη φάση η μεγαλόνησος.

Η πρόταση – σκέψη που είχε διατυπωθεί αμέσως μετά την τελευταία συνεδρίαση της ΠΕΔ, μιλούσε για 125-150 παιδιά, με τη δημιουργία πέντε δομών (δύο στον νομό Ηρακλείου κι από έναν στους υπόλοιπους τρεις), όπου θα φιλοξενούνται 25, το πολύ 30 άτομα.


Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ