Με το όπλο παρά πόδα... οι συντονιστές των 4 κομμάτων στο Ηράκλειο

Αντώνης Παντινάκης
Αντώνης Παντινάκης

Το εκλογικό αποτέλεσμα και πώς το σχολιάζουν οι τοπικοί εκπρόσωποι των κομμάτων στο Cretalive

Του Αντώνη Παντινάκη

Μία ευρωπαϊκή... μάχη με εθνικές προεκτάσεις ή το αντίθετο; Κερδισμένοι σε ποσοστά και... συμπεράσματα κι ένας διαρκής... “πόλεμος” που όλοι (από τη δική τους σκοπιά) θέλουν να κερδίσουν – όπως φανταζόμαστε- με δημοκρατικά, φιλειρηνικά και πολιτισμένα μέσα!

Εν μέσω προεκλογικών εξαγγελιών και... ψηφοδελτίων θα γίνουν τα φετινά «μπάνια του λαού». Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δρομολόγησε πολιτικές εξελίξεις: Πρόωρες εθνικές κάλπες, άνοδος του πολιτικού... υδράργυρου! Όσο πλησιάζουμε προς την τελική ημερομηνία της ετυμηγορίας των εκλογέων για τον επαναπροσδιορισμό και την επαναδιαμόρφωση (ή και αναμόρφωση αν προτιμάτε) του εθνικού πολιτικού – κομματικού χάρτη της χώρας, η... θερμοκρασία θα ανεβαίνει!

Πλησιάζοντας προς την “καρδιά” του καλοκαιριού και των εκλογών, η αντιπαράθεση των “μονομάχων” θα... φουντώνει!

Σίγουρα δεν θα πλήξουμε! Αλλά και για να μην... τσουρουφλιστούμε, θα κάνουμε βουτιά στις κάλπες, ασκώντας και τιμώντας το δημοκρατικό δικαίωμα και κεκτημένο μας! Κι αν δεν δροσιστούμε μέσα στα... παραβάν, υπάρχουν και οι παραλίες...

Ώσπου να φθάσουμε σ’ εκείνες τις μέρες, όπου το θέαμα (και η απόδρασή μας!) θα είναι (και) τα καλλίγραμμα κορμιά και οι ρακέτες πλάι στο κύμα, το Cretalive συνομίλησε με τους επικεφαλής (σε επίπεδο Ηρακλείου) τεσσάρων κομμάτων...

Ποικιλία αναγνώσεων... για τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, διαφορετικές εκτιμήσεις και... διαγκωνισμός προ(σ)κλήσεων... εν όψει της εθνικής κάλπης! Η αποθέωση της πολυφωνίας, η πεμπτουσία της δημοκρατίας!

Το μπαλάκι... φεύγει από τις πλαζ. Γίνεται... μπάλα και πηγαίνει στην πλευρά... των πολιτών, που κρατούν τις τύχες τους στα χέρια τους!

*Η σειρά προτεραιότητας στους εκπροσώπους των κομμάτων δόθηκε με βάση τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών

Απόλυτα συγκεντρωμένοι για μία νέα “μεγάλη νίκη και καθαρή εντολή” είναι στην Νέα Δημοκρατία, έπειτα από το νικηφόρο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών το οποίο “μας δικαιώνει απόλυτα!”.

Ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ηρακλείου κ. Βαγγέλης Καρκανάκης χαρακτηρίζει “μεγαλειώδη” την νίκη των ευρωεκλογών, υπογραμμίζοντας την επαγρύπνηση που επικρατεί στο “γαλάζιο” στρατόπεδο για την επίτευξη των εναπομεινάντων μεγάλων στόχων του κόμματός του:

“Το αποτέλεσμα δικαιώνει τις προσπάθειες τόσο του προέδρου μας, του Κυριάκου Μητσοτάκη, όσο και του γραμματέα Πολιτικής Επιτροπής και βουλευτή Ηρακλείου, του Λευτέρη Αυγενάκη, για όλη αυτή την προσπάθεια που κατέβαλαν, όχι μόνο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, αλλά 3,5 χρόνια τώρα, οργώνοντας κυριολεκτικά ολόκληρη την Ελλάδα και ενημερώνοντας για τις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας.

Με αυτή την έννοια, θεωρώ ότι η ψήφος των ευρωεκλογών δεν ήταν απλά μία αποδοκιμασία προς τον κ. Τσίπρα και την κυβέρνησή του, αλλά ήταν ταυτόχρονα και μία θετική ψήφος προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τη Νέα Δημοκρατία, τις προτάσεις και το πρόγραμμά μας.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες και μετά από την στρατηγική ήττα που υπέστη ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ προκηρύχθηκαν εθνικές εκλογές.

Ο κομματικός μηχανισμός της Νέας Δημοκρατίας είναι σε εγρήγορση, με στόχο να μην περιχαρακωθούμε απλά στο 33% των ευρωεκλογών αλλά να μπορέσουμε να πείσουμε ακόμα περισσότερους πολίτες. Απευθυνόμαστε σε όλους. Το επόμενο χρονικό διάστημα τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας θα προσπαθήσουν να επικοινωνήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο, το πρόγραμμα, τις θέσεις και τις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας, ούτως ώστε στις εθνικές εκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης να πάρει μία καθαρή εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και να μπορέσει να οδηγήσει τη χώρα έξω από την κρίση.

Ο στόχος είναι να έχουμε μία μεγάλη νίκη και στις εθνικές εκλογές και μία καθαρή εντολή στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ανεξάρτητα από την αυτοδυναμία ή όχι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι θα ζητήσει συναίνεση από όλες τις πολιτικές δυνάμεις στο κοινοβούλιο. Αυτό είναι πραγματικότητα, είναι ο στόχος να έχουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συναίνεση. Θα χρειαστεί αρκετή δουλειά για να γίνει η ανόρθωση της χώρας και να ξεκινήσει μία δυναμική ανάπτυξη που θα δώσει νέες δουλειές, θα βελτιώσει το βιωτικό επίπεδο των Ελλήνων κι αυτό χρειάζεται συναίνεση από όλες τις πολιτικές δυνάμεις που έχουν τον ίδιο στόχο και σκοπό.

Ακόμα και στις ευρωεκλογές, παρόλο που ο νομός Ηρακλείου και ο νομός Χανίων δεν έφεραν πρώτη τη Νέα Δημοκρατία, θεωρώ ότι ειδικά στο Ηράκλειο η Νέα Δημοκρατία έχει πετύχει μία μεγάλη νίκη, με την έννοια ότι είχε μία διαφορά 18 ολόκληρων μονάδων να καλύψει, σε σχέση με τις ευρωεκλογές του 2014. Καλύψαμε τα ¾ του δρόμου. Περιορίσαμε την διαφορά μας στις 2,5 μονάδες. Είμαι σίγουρος ότι στο χρονικό διάστημα που απομένει, παρόλο που ημερολογιακά είναι λίγο, θα καταφέρουμε κι αυτό το ¼ που απέμεινε να το καλύψουμε και το Ηράκλειο να γίνει για πρώτη φορά μπλε και η Νέα Δημοκρατία να είναι για πρώτη φορά πρώτη δύναμη και στον νομό Ηρακλείου”.

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δεν ήταν το αναμενόμενο για τον ΣΥΡΙΖΑ. “Είναι προφανές αυτό”, υπερθεματίζει ο κ. Δημήτρης Κλαράκης, Συντονιστής Νομαρχιακής Επιτροπής Ηρακλείου, ο οποίος βλέπει το ποτήρι... μισογεμάτο: “ Παγιώνεται από την ανάγνωση του αποτελέσματος, ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ως ένας βασικός πυλώνας στον προοδευτικό χώρο που συσπειρώνει τις ευρύτερες προοδευτικές και δημοκρατικές δυνάμεις. Ο πυλώνας αυτός θα δώσει συντεταγμένα, ενωμένα, νικηφόρα τη μάχη των εθνικών εκλογών!

Η κάλπη των εθνικών εκλογών έχει διαφορετικό πολιτικό πλαίσιο – διακύβευμα. Η κάθε ψήφος έχει άμεση επίπτωση στην καθημερινότητα, γιατί επιλέγει κυβέρνηση, πρωθυπουργό και πολιτικό πρόγραμμα.

Έχουμε δύο πολιτικά αφηγήματα: Της Νέας Δημοκρατίας, ένα υπερσυντηρητικό – νεοφιλελεύθερο αφήγημα, και το δικό μας που κινείται στην προοδευτική – αριστερή κατεύθυνση κι εξυπηρετεί τα συμφέροντα των πολλών της κοινωνίας. Ο λαός θα κληθεί στις κάλπες να επιλέξει ποιο πρόγραμμα θέλει, ποια κυβέρνηση και ποιον πρωθυπουργό. Νομίζω ότι σε αυτό το πλαίσιο υπάρχει η πολιτική δυνατότητα και ο πολιτικός χρόνος, που είναι πυκνός, για να πείσουμε τον κόσμο, να απευθυνθούμε στους αναποφάσιστους, σε αυτούς που δεν ψήφισαν και απείχαν στις ευρωεκλογές ή σε αυτούς που μας γύρισαν την πλάτη και ψήφισαν κάτι άλλο – είτε πέριξ του χώρου της Αριστεράς είτε ακόμα κι εκείνους που έφυγαν κι επέλεξαν την Νέα Δημοκρατία- να πείσουμε ότι το πολιτικό πλαίσιο που θέτει η κυβέρνηση είναι το πλαίσιο της ασφάλειας και για το καλό του τόπου για να επιλέξουν στις εθνικές εκλογές ξανά τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα ως πρωθυπουργό της χώρας.

Όπως είπε και ο πρωθυπουργός χθες, ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία δεν τελείωσε στις ευρωεκλογές. Το αντίθετο, τώρα αρχίζει! Θα διευρυνθεί, θα συμμετέχει κόσμος, θα υπάρξει πολιτικός διάλογος, πολιτικό πλαίσιο και θα συγκροτηθεί ο ευρύτερος προοδευτικός πυλώνας που θα συσπειρώσει όλες εκείνες τις δυνάμεις οι οποίες θα αποτελέσουν ανάχωμα στον νεοφιλελευθερισμό, στην πατριδοκαπηλία, στον λαϊκισμό, στην ακροδεξιά. Και νομίζω ότι η κάλπη των εθνικών εκλογών θα έχει ένα νικηφόρο αποτέλεσμα για το καλό του λαού και της πατρίδας μας”.

Τρία διαφορετικά σκέλη είχε η τοποθέτηση που έκανε στο Cretalive ο γραμματέας της ΝΕ Ηρακλείου του Κινήματος Αλλαγής, κ. Αντώνης Ζαχαριουδάκης.

Μιλώντας αρχικά για τις ευρωεκλογές, ο ίδιος διαπίστωσε ότι “ψηφίσαμε ουσιαστικά «Ναι» ή «Όχι» στον ΣΥΡΙΖΑ, σε ένα άτυπο δημοψήφισμα που έθεσε η κυβέρνηση και η Νέα Δημοκρατία. Δεν μιλήσαμε καθόλου για την Ευρώπη όταν όλοι συμφωνούν ότι η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει στροφή και πλεύση. Εκ μέρους μας προσπαθήσαμε να θέσουμε αυτό το πλαίσιο στις καθημερινές μας επαφές μας με τον κόσμο”.

Αποτιμώντας το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης, ο κ. Ζαχαριουδάκης ήταν φανερά ικανοποιημένος: “ Είμαστε ευχαριστημένοι από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Σχεδόν διπλασιάσαμε τα ποσοστά μας σε τοπικό επίπεδο αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Ο κόσμος της εργασίας είναι στην ουσία η μεγάλη βάση του Κινήματος Αλλαγής. Αυτό σημαίνει ότι οι πολίτες και ιδιαίτερα οι νέοι άνθρωποι έχουν πολλές προσδοκίες από εμάς.

Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας. Αυτό που επιδιώκουμε είναι αύξηση του ποσοστού μας. Έχουμε μία εναλλακτική πρόταση για ένα κοινωνικό κράτος που θα φέρει την ανάπτυξη στον τόπο, μέσα από το προοδευτικό ψηφοδέλτιό μας.

Το 60% του ψηφοδελτίου μας είναι έτοιμο , πρόκειται για νέα άτομα, ιδιαίτερα πετυχημένα στην επιστημονική κι επαγγελματική τους πορεία”.

Κληθείς να σχολιάσει τις διεργασίες που γίνονται στην Κουμουνδούρου για το περαιτέρω άνοιγμα του κύκλου διαλόγου και συμπόρευσης με “δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις”, ο γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής υποστήριξε ότι“έχει κλείσει ο ιστορικός πολιτικός κύκλος αυτούς που αφορά το προσκλητήριο του ΣΥΡΙΖΑ”.

Όπως είπε, το προσκλητήριο του κυβερνόντος κόμματος “έγινε κάτω από τις συνθήκες της συντριπτικής ήττας που έβλεπαν ότι έρχεται, χωρίς να υπάρχει κανένας διάλογος καμία σύγκλιση σε προγραμματικές θέσεις. Χαρακτηριστικά θα σας πω ότι, ενώ εμείς προτείνουμε στον ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξει την υποψηφιότητα του κ. Φρανς Τίμερμανς, που εκπροσωπεί τους Ευρωπαίους Σοσιαλδημοκράτες, εκείνοι επιλέγουν να είναι στο πλευρό του κ. Νίκο Κούε, που είναι υποψήφιος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς»”.

Ο κ. Ζαχαριουδάκης έκρινε σκόπιμη την αναδρομή και στο 2015, όταν “οι συνθήκες ήταν διαφορετικές για τον ΣΥΡΙΖΑ” και “ο κ. Τσίπρας επέλεξε χωρίς να συζητήσει με κανέναν να συμπορευτεί με τον κ. Καμμένο”.

Την υπόσχεση ότι “οι υποψήφιοι του ΚΚΕ στην ευρωβουλή, στην Περιφέρεια, στους Δήμους θα είναι συνεπείς υπερασπιστές και εκφραστές των λαϊκών συμφερόντων”, έδωσε ο γραμματέας γραμματέας της ΤΕ Ηρακλείου του Κομμουνιστικού Κόμματος, κ. Ανδρέας Κοκοσάλης.

Σε ο,τι αφορά αυτό καθεαυτό το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, “εμείς επισημαίνουμε ότι καταγράφεται αντικειμενικά μία δυσαρέσκεια του κόσμου, δικαιολογημένη, απέναντι στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, δεν θεωρούμε θετικό το γεγονός ότι αυτή η δυσαρέσκεια στρέφεται σε ενίσχυση δοκιμασμένων λύσεων, όπως αυτές είναι η Νέα Δημοκρατία και το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ, που σε κάθε περίπτωση έχουν δοκιμασθεί ως προς την αντιλαϊκή πολιτική την οποία άσκησαν τα προηγούμενα χρόνια.

Παρά τις όποιες θετικές διεργασίες εκφράζονται στην κοινωνία και σε έναν βαθμό εκφράστηκαν και στην κάλπη, εκφράζεται μία τάση συντηρητικοποίησης στην κοινωνία. Θεωρούμε ότι για αυτό το φαινόμενο υπάρχουν πολιτικές ευθύνες. Κύρια ευθύνονται οι δυνάμεις τόσο της Νέας Δημοκρατίας όσο και του ΣΥΡΙΖΑ, από το βασικότερο γεγονός της άσκησης της αντιλαϊκής πολιτικής που έκαναν τα προηγούμενα χρόνια, γεγονός που ενίσχυσε την ανεργία, τη φτώχεια κλπ.

Με αυτή την έννοια είναι θετικό το ότι εκφράζεται μία τάση υποχώρησης της Χρυσής Αυγής και κατά τη γνώμη μας, με αφορμή και τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές, πρέπει να ενισχυθεί αυτή η τάση υποχώρησης έως και να μην υπάρχει μέσα στο κοινοβούλιο.

Ταυτόχρονα όμως θεωρούμε ότι τώρα πρέπει να χτυπηθεί εν τη γενέσει του η τάση αναμόρφωσης στον ευρύτερο εθνικιστικό χώρο, όπως αυτό εκφράστηκε με την ενίσχυση διάφορων νεόφυτων εθνικιστικών δυνάμεων, γεγονός που κι αυτό είναι αρνητικό.

Είναι θετικό το γεγονός ότι ΚΚΕ παραμένει και θα παραμείνει σταθερή δύναμη, ακριβώς επειδή αυτό είναι το αναγκαίο για την εργατική τάξη, το λαό και τα συμφέροντά τους. Εκτιμάμε και πιστεύουμε ότι πρέπει ο λαός να αντισταθεί στην ενίσχυση των εκβιαστικών διλημμάτων που θα ενταθούν εν όψει βουλευτικών εκλογών τόσο από τη Νέα Δημοκρατία όσο και από το ΣΥΡΙΖΑ, και να απαντηθεί με θετικό τρόπο το δίλημμα το οποίο θεωρούμε εμείς ότι είναι το ουσιαστικό από τη σκοπιά των λαϊκών αναγκών και συμφερόντων: Δηλαδή, το αν ο λαός θα επιλέξει τη συνέχιση αυτού του δρόμου που είναι δοκιμασμένος και ξέρουμε ότι οδήγησε, οδηγεί και θα οδηγήσει σε νέα δεινά ή θα επιλέξει το δρόμο της αντίστασης σε αυτή τη λαίλαπα μέτρων αντιλαϊκής πολιτικής, ανοίγοντας τον δρόμο σε έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης όπου πραγματικά ο λαός, η εργατική τάξη θα είναι στην εξουσία κα είναι η μόνη προϋπόθεση που πραγματικά μπορεί να οδηγήσει στην ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Με αυτές τις σκέψεις θα πορευτούμε το επόμενο διάστημα, εν όψει των βουλευτικών εκλογών. Με αισιοδοξία και μαχητικότητα πάντα , προκειμένου να εκφραστεί στην κάλπη ένα όσο το δυνατόν πιο ισχυρό ΚΚΕ, το οποίο πραγματικά είναι αυτό που έχει ανάγκη σήμερα η εργατική τάξη και ο λαός, προκειμένου να κατατεθεί αυτή η ισχυροποίηση την επόμενη μέρα, στην αναγκαία ανασύνταξη του εργατικού λαϊκού κινήματος και στην αντεπίθεση που πρέπει να οργανώσει η εργατική τάξη, ο λαός και η νεολαία μας, για να υπάρξει μία πραγματική λαϊκή αντιπολίτευση σήμερα και να ανοίξει ένας ελπιδοφόρος δρόμος αύριο”.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ