Μια νέα εξόρμηση από τους "Μυθοκρουσμένους"

Την Περιβαλλοντική Ομάδα του Εσπερινού Γυμνασίου Ηρακλείου

Στην σχετική ανακοίνωση αναφέρεται:

Οι «Μυθοκρουσμένοι» (Περιβαλλοντική Ομάδα του Εσπερινού Γυμνασίου Ηρακλείου και οι συνοδοιπόροι) στο πλαίσιο των δράσεων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης βρεθήκαμε στις 13.10.2019 στα δυτικά κράσπεδα της πόλης του Ηρακλείου.

Ήταν η 29η Μυθοκρουσία στα τέσσερα χρόνια που λειτουργεί η ομάδα αυτή. Πρώτη στάση στην πηγή και τον σπουδαίο υγροβιότοπο του Αλμυρού ποταμού με την τεράστια παροχή αλλά με υφάλμυρο νερό.

Ανηφορήσαμε στην Καστροκεφάλα και προσπαθήσαμε να καταλάβουμε γιατί επέλεξαν τούτη τη στρατηγική και αμυντική θέση οι προσωρινοί ένοικοι (50-70 χρόνια την υπολογίζουν οι ανασκαφείς με τα ως τώρα στοιχεία) του κάστρου αυτού στο μεταίχμιο (τέλος μινωικής και αρχή μυκηναϊκής εποχής) μιας αλλαγής περί το 1200 π.Χ.

Επόμενος σταθμός ο από μάρμαρο δομημένος λόφος του Παλαιοκάστρου (γιατί άραγε αυτό το τοπωνύμιο). Στα 1200 μ.Χ. περίπου αναδομείται το κάστρο αυτό για να καλύψει τις ανάγκες προστασίας του όρμου των Φρασκιών. Το λιμάνι των Φρασκιών παρείχε ασφαλή ελλιμενισμό στα πλοία, όταν στο Χάνδακα έπνεαν Β και ΒΔ άνεμοι(μελτέμια) ή όταν ο πυθμένας του λιμανιού του Ηρακλείου είχε γεμίσει λάσπη από φερτά υλικά εξαιτίας τρικυμιών. Η εντυπωσιακή είσοδος του Παλαιοκάστρου, το λαξεμένο δάπεδο αλλά και τα σκαλοπάτια δείχνουν ένα εξαιρετικό τρόπο αξιοποίησης του ανάγλυφου και των πετρωμάτων που περιέχει.

Ο όρμος της Αγίας Πελαγίας ήταν η τελευταία στάση. Σταθμεύοντας τα αυτοκίνητα αντικρίσαμε νεκροταφείο υπό ανασκαφή, στο οποίο οι τάφοι είναι δομημένοι με τοπικό φυλλίτη. Επισκεφθήκαμε τον Κλαδισό πάνω από την παράκτια εκκλησία της Αγίας Πελαγίας. Δυσκολευτήκαμε όμως να διακρίνουμε τα (εναπομείναντα στη χερσόνησο) αρχαία κατάλοιπα όπως το Πρυτανείο και τα κτίσματα της οικίας Ζ (όπως οι ανασκαφείς την ονόμασαν) εξ αιτίας της βλάστησης.

Η βουτιά στην παρακείμενη ήρεμη θάλασσα, προστατευμένη από το ΒΔ άνεμο που φυσούσε σε άλλες περιοχές, είχε ως ανταμοιβή την ψύξη του σώματος και την τέρψη του πνεύματος από την παρατήρηση βυθισμένων τοίχων με γωνιόλιθους από ψαμμίτη (αιολιανίτη) που έφερναν δια θαλάσσης, πιθανότατα, από το μερικώς βυθισμένο λατομείο στην «Άσπρη Πούπα» λίγα χιλιόμετρα βορειότερα.

Ευχαριστούμε όλους τους συμμετέχοντες για την άψογη συμπεριφορά τους στη διάρκεια της επίσκεψης αλλά και για το σεβασμό που έδειξαν στους χώρους που επισκεφθήκαμε.

Η φετινή χρονιά ευελπιστούμε να είναι μεστή από εμπειρίες, γνώσεις, ταξίδια, συγκινήσεις, χαρές, πολλές στιγμές στη φύση και τη ζωή αλλά και ουσιαστική συμβολή στη διαμόρφωση των τοπικών σχεδίων βιώσιμης αξιοποίησης των πλεονεκτημάτων τα οποία έχουν περιοχές της ενδοχώρας της Κρήτης.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ