Ο δάκος "τρώει" τη βεντέμα

Κατερίνα Παντινάκη
Κατερίνα Παντινάκη

Άλλη μια δύσκολη χρονιά για τους ελαιοπαραγωγούς και ... ένα "καμπανάκι" για την καλή μας φήμη

Από τη μία ο δάκος, από την άλλη ο πυρηνοτρήτης ροκανίζουν την παραγωγή του ελαιόδεντρων, με αποτέλεσμα μια χρονιά που αναμενόταν καλή να οδηγείται σε καταστροφή.

Όπως τονίζει ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ, Μύρων Χιλετζάκης, "οι παραγωγοί πηγαίνουν στα λιόφυτα για να δουν τις ελιές και να προγραμματίσουν τη συγκομιδή και βρίσκουν τον ελαιόκαρπο πεσμένο στο έδαφος"! Σε κάποιες περιοχές, μάλιστα, η καταστροφή ξεπερνάει το 50%, παρά το γεγονός ότι πέραν των δολωματικών ψεκασμών από την Περιφέρεια, οι παραγωγοί προχώρησαν και σε ιδιωτικούς.

"Εικάζω ότι ο δάκος έχει γίνει ανθεκτικός από τα σκευάσματα που χρησιμοποιούμε τα τελευταία χρόνια. Θα πρέπει να βρεθούν άλλες δραστικές ουσίες" - εκτίμησε ο κ.Χιλετζάκης.

Αναφορικά με τη χρονική στιγμή συγκομιδής του ελαιοκάρπου ο κ.Χιλετζάκης κρούει "καμπανάκι", για να μη διακινδυνεύσουμε ως χώρα το "καλό μας όνομα".

Όπως σημειώνει, οι παραγωγοί θα πρέπει να προσέξουν την υπολειμματικότητα των φυτοφαρμάκων της δακοκτονίας και να μη μαζέψουν αν δεν έχει παρεμβληθεί το ενδεδειγμένο διάστημα. Ο ίδιος τόνισε ότι "δεν πρέπει να διακινδυνεύσουμε να βγάλουμε στην αγορά ένα προϊόν μη διασφαλισμένο και να βγει προς τα έξω ότι δεν έχουμε Παιδεία ως παραγωγοί και είμαστε επικίνδυνοι", καθώς κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε κατήφορο χωρίς επιστροφή για το "χρυσό" της Κρήτης.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ