Ο Ερωτόκριτος ... σε όλο τον κόσμο, μέσω του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών

Η Κρήτη και ο Ερωτόκριτος θα προβληθούν σε όλο τον κόσμο μέσω του 9ου Συνεδρίου του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών από 1 έως 4 Αυγούστου στο Ηράκλειο

Η «καρδιά» των αποδήμων Κρητικών θα «κτυπά» στην Κρήτη στο τετραήμερο συνέδριο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών, απ’ όπου η φωνή και το μήνυμα της Κρήτης και το λογοτεχνικό-ποιητικό έργο του «Ερωτόκριτου» θα σταλεί ηχηρό σε όλη την Ελλάδα και σε κάθε σημείο του πλανήτη.

Στο λογοτεχνικό και ποιητικό έργο του «Ερωτόκριτου» θα είναι επικεντρωμένο το φετινό 9ο Συνέδριο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών που θα πραγματοποιηθεί στο Ηράκλειο από 1 έως 4 Αυγούστου με την συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης. Η παγκόσμια προβολή της Κρήτης μέσω του συνεδρίου με την συμμετοχή των αντιπροσώπων Κρητών ομογενών όπου γης, έχει φέτος κεντρικό θέμα τον επικό «Ερωτόκριτο» του Βιτσέντζου Κορνάρου στο πλαίσιο ανακήρυξης από το Υπουργείο Πολιτισμού του έτους 2019 ως έτος «Ερωτόκριτου» ύστερα από πρόταση της Περιφέρειας Κρήτης και του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών.

Η έναρξη του συνεδρίου, 1η Αυγούστου, προγραμματίζεται μεταμεσημβρινή ώρα, στον τάφο του Νίκου Καζαντζάκη, στο λόφο Μαρτινέγκο, ενώ οι εργασίες που θα ακολουθήσουν θα πραγματοποιηθούν στην Πειραματική Σκηνή του Πολιτιστικού Κέντρου Ηρακλείου μεταξύ 1 και 3 Αυγούστου.

Αναλυτικότερα, στις 2 Αυγούστου πρόκειται να υλοποιηθεί το «Βιωματικό Σεμινάριο Αυτογνωσίας μέσα από τον Ερωτόκριτο» από την ψυχολόγο και ψυχοθεραπεύτρια Ακριβή Βρέντζου. Έπειτα, θα διεξαχθούν οι ομιλίες, «Ο Ερωτόκριτος και οι Κρητολογικές σπουδές στο ΑΠΘ: Παρελθόν, Παρόν, Μέλλον» από τον Επίκουρο Καθηγητή του Τμήματος Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Τάσος Α. Καπλάνη, και «Ο Ερωτόκριτος και η σημερινή Κρητική Διάλεκτος» από τον Ομότιμο Καθηγητή Γλωσσολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Χριστόφορο Χαραλαμπάκη. Το ίδιο βράδυ, στην παραλία Καράβολας, θα λάβει χώρα η Πολιτιστική βραδιά «Μαλβαζίας» σε συνεργασία με το «Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης» και τον Λαογραφικό Όμιλο «Λάζαρος & Μανώλης Χνάρης» και τη συμμετοχή της χορευτικής ομάδας της Παγκρήτιας Ένωσης Μελβούρνης.

Στις 3 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί η κεντρική ομιλία εκ μέρους του Ομότιμου Καθηγητή Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, David Holton, με τίτλο, «Τι διάβασε ο Βιτσέντζος Κορνάρος πριν γράψει τον Ερωτόκριτο;». Τον ίδιο θα προλογίσει η Αναστασία Μαρκομιχελάκη, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στην ομιλία της «David W. Holton: Ο Φιλέλληνας, ο Φιλόλογος, ο Δάσκαλος». Στην συνέχεια, ο Ομότιμος Καθηγητής, π. Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Ιωάννης Πυργιωτάκης, θα κάνει λόγο για την «Παρουσίαση προγραμμάτων, πορείας & έργου του Πανεπιστημίου Κρήτης».

Το ίδιο βράδυ θα πραγματοποιηθούν απονομές στα τιμώμενα πρόσωπα του συνεδρίου. Συγκεκριμένα, από την Περιφέρεια Κρήτης θα βραβευτούν ως διακεκριμένες προσωπικότητες οι David Holton και Κωνσταντίνος Δασκαλάκης. Το δε Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών θα βραβεύσει κατά Ομοσπονδία τον Κωνσταντίνο Δασκαλάκη (Παγκρητική Ένωση Αμερικής), το Νίκο Χατζάκη (Παγκρητική Ομοσπονδία Ευρώπης) κα τους Δημήτρη Παπαδοδημητράκη & Σωκράτη Τσουρδαλάκη (Κρητική Ομοσπονδία Αυστραλίας & Ν. Ζηλανδίας). Τη βραδιά θα ολοκληρώσει η θεατρική παράσταση «Ερωτόκριτος» από το «ΟΜΜΑ ΣΤΟΥΝΤΙΟ».

Το πρωί την ίδιας μέρας θα πραγματοποιηθεί η ξενάγηση «Τα ενετικά τείχη και μνημεία του Ηρακλείου» από την ξεναγό και συγγραφέα Αθηνά Ν. Κυριακάκη-Σφακάκη.

Τέλος, στις 4 Αυγούστου θα τελεστεί Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Μηνά. Κατόπιν, οι συμμετέχοντες θα μεταβούν στο χωριό «Κρουσώνας», όπου και θα πραγματοποιηθεί «Ξενάγηση και καντάδα ‘στα χνάρια του Ερωτόκριτου’» στο Μουσείο Παραδοσιακών Οργάνων «Θύραθεν» και θα ακολουθήσει φιλοξενία και γεύμα.

Παράλληλα με τις συνεδρίες, στην Αίθουσα Σεμιναρίων του Πολιτιστικού Κέντρου Ηρακλείου θα λειτουργεί έκθεση με υφαντά από τη συλλογή της Θ. Μεταξά και χειροτεχνημένους πίνακες της Ε. Ταχατάκη καθώς και τράπεζα εδεσμάτων με υλικά και πιάτα του 17ου αιώνα από το «Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας» - παρουσίαση γραφικών & γευσιγνωσία με «αναγεννησιακά ντακάκια» από τον προπτυχιακό φοιτητή του Drexel-υπότροφο Βιδαλάκη Jason Wong.

Συντονιστής συνεδριών είναι ο Κώστας Βασιλάκης, δημοσιογράφος. Η συμμετοχή στο συνέδριο είναι ανοιχτή στο κοινό και δωρεάν. Περισσότερες πληροφορίες στο ιστολόγιο του συνεδρίου: http://wcc19.blogspot.co

Επίσης το χώρο της Πειραματικής Σκηνής θα κοσμήσουν ζωγραφιές εμπνευσμένες από το Ερωτόκριτο, από μαθητές του 13ου Γυμνασίου Αγίου Ιωάννη Ηρακλείου.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ