Ο μόνος που δουλεύει επαγγελματικά στο λάδι... είναι ο δάκος !

"Να σταθούμε στην επόμενη ημέρα, για να μη χάσουμε το "χρυσό" δια παντός" - τονίζει ο παραγωγός, τυποποιητής κι εξαγωγέας λαδιού Μανώλης Αναγνωστάκης

"Ο μόνος επαγγελματίας είναι ο δάκος" λέει ο παραγωγός, τυποποιητής κι εξαγωγέας λαδιού Μανώλης Αναγνωστάκης, που ζει και δραστηριοποιείται στο Κολυμπάρι Χανίων.

"Η παραγωγή τελειώνει", τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ Ηρακλείου, ενώ περιέγραψε μια μεγάλη καταστροφή, με γεωγραφικές διακυμάνσεις, που αφορά όμως όχι μόνο στην ποσότητα αλλά και στην ποιότητα.

"Το πρόβλημα είναι στην επόμενη ημέρα" - σημείωσε, και έθεσε το ερώτημα του τί θα κάνουν οι ελαιοπαραγωγοί που καταστράφηκαν, την επόμενη ημέρα, "αν κάποιος δε δώσει διαβεβαιώσεις ότι αυτό δε θα ξανασυμβεί". "Οδηγούμαστε στα δηλητήρια, στη χρήση εντομοκτόνων και ίσως και αλόγιστη" - είπε ο κ.Αναγνωστάκης, περιγράφοντας ένα ζοφερό σενάριο. "Η αγωνία περιστρέφεται γύρω από το αν θα δώσει αποζημιώσεις ο ΕΛΓΑ. Καλό θα είναι να δώσει, γιατί αρκετοί αντιμετωπίζουν και πρόβλημα επιβίωσης", υπογράμμισε αλλά στάθηκε στο "δάσος" της επόμενης ημέρας:

"Απέναντί μας είναι οι αγορές - και στο λάδι", επισήμανε ο ίδιος, κάνοντας αναφορά στους κανόνες που πρέπει να τηρούνται για να "μας βάλουν στο ράφι". Οι αγορές απαιτούν καθαρά, γευστικά τρόφιμα, χωρίς επιμολύνσεις και δηλητήρια, εξηγεί ο κ.Αναγνωστάκης.

"Έχουν μειώσει τη ζημιά εκείνοι που έκανε 2-3-4 και 5 φορές κάλυψη με εντομοκτόνα" - είπε ο Μ.Αναγνωστάκης, εξηγώντας ότι όσοι ακολούθησαν αυτή την πρακτική "εμποδίζοντας το δάκο να κάνει τη δουλειά του, δευτερογενώς εμπόδισαν και τους μήκυτες που φέτος έκαναν επίσης ζημιά" προκαλώντας "μουμιοποίηση" στον καρπό και μάλιστα μέσα σε 72 ώρες!

Τόνισε όμως ότι με τα εντομοκτόνα ρισκάρουμε την υπολειμματικότητα σε φυτοφάρμακα, κάτι που θα μας θέσει εκτός αγορών. Ο ίδιος έβαλε στο επίκεντρο το δολωματικό ψεκασμό, σημειώνοντας ότι εκεί πρέπει να εστιάσουμε, καθώς όπως είπε "τραγικό να μη γίνεται δολωματικός ψεκασμός πριν δέσει ο καρπός και αδιανόητο να μην γινεται ψεκασμός μετά τα μέσα Σεπτεμβρίου".

"Ποτέ δε θα μπορέσει η Κρήτη και η Ελλάδα να ανταγωνιστεί σε χαμηλες τιμές, πρέπει να υπερασπιστούμε την ποιότητά μας και να μετατρέψουμε τις αδυναμίες μας (μικρός κλήρος, ανώμαλο έδαφος) σε πλεονέκτημα με σημαία την ποιότητα" - είπε, καταλήγοντας ο Μανώλης Αναγνωστάκης.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ